bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Szary na skale wapiennej
« »
Porosty « Archiwum « Archiwum 2016 «
i

#1991
od grudnia 2006

Szary na skale wapiennej #1

2016.04.01 16:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Gajkowski (grino1)
Czy mam dobre skojarzenia ?
Caloplaca/NIKB0170" target="_blank">http://www.stridvall.se/lichens/gallery/Caloplaca/NIKB0170

cc1

#897
od grudnia 2005

Szary na skale wapiennej #2

2016.04.01 20:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Zygmunt Augustowski (zygmunt)
Moim zdaniem skojarzenia z Caloplaca chalybaea jak najbardziej trafne. Brzeg plechy identyczny, jak na linkowanej fotce. "Głęboko popękane areole, pomiędzy którymi widoczna czarna przedplecha. Brak izydiów i soraliów. Apotecja 0.2-0.5 mm, po 1-5 na areolę. Plecha słabo K+ (blady fiolet)". Tyle w dostępnych mi źródłach szczegółów widocznych gołym okiem.
Można jeszcze porównywać zdaniem niektórych autorów do Aspicilia calcarea, ale tam w ogóle nie dostrzegam tego charakterystycznego popielatego obrzeżenia. Tamże K-.
i

#2107
od grudnia 2006

Szary na skale wapiennej #3

2016.04.01 21:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jaroslaw Makowski (jmakowski)
Na wapiennej skale,plecha biało-siwa ( z niebieskawym odcieniem), wyraźna z owocnikami wtopionymi w plechę, z słabo widocznym brzeżkiem plechy (gdy starsze mogą być sidzące). Na obwodzie pasek ciemno zabarwionego przedplesza. Tak ma C.chalybaea, więc skojarzenia jak najbardziej do tego porostu pasują.
i

#1992
od grudnia 2006

Szary na skale wapiennej #4

2016.04.02 09:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Gajkowski (grino1)
Panowie, bardzo dziękuję za wypowiedzi. To moje pierwsze spotkanie z tym gatunkiem i nie miałem ani pewności, ani doświadczenia. Oczywiście do pełni potwierdzenia muszę powalczyć dalej, ale drogę mam już otwartą :)
« »
Porosty « Archiwum « Archiwum 2016 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji