ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Płachetka kołpakowata?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
2008.09.22 19:39 #115201
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Kołodziejczyk (kiruch) na forum od września 2006, wypowiedź #594
Grzyb znaleziony dziś, las z przewagą sosny. Smak i zapach słaby, grzybowy, kapelusz "oszroniony". Chciałbym je zbierać do celów spożywczych, na co zwracać uwagę i czego się można obawiać?

1
2
3
2008.09.22 20:03 #115213
Zmień/Popraw · Usuń
rapatang na forum od grudnia 2005, wypowiedź #307
zazwyczaj widywałem ją na Kaszubach wśród jagód a więc na wybitnie kwaśnych stanowiskach, gdzie rosła w dużych grupach, płachetka czy jak ja zowią niemka lub turek (albo panienka) ma charakterystyczny pierścień blaszki i trzon - wg mnie to grzyb dość charakterystyczny i trudny do pomylenia - bardzo dobry w occie :)
2008.09.22 20:07 #115214
Zmień/Popraw · Usuń
Jacek Nowicki (gonzo) na forum od października 2007, wypowiedź #674
Tak.Jak dla mnie jest to grzyb dość charakterystyczny i trudno mi tu wyszczególnić te cechy,tak po kolei.Jedną z nich jest struktura i barwa miąższu na przekroju poprzecznym trzonu,drugą barwa blaszek,następną właśnie to ''oszronienie'' kapelusza i jeszcze kilka innych.Razem tworzy to niepowtarzalną kombinację zwaną płachetką kołpakowatą.
2008.09.22 20:32 #115220
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Kołodziejczyk (kiruch) na forum od września 2006, wypowiedź #598
Dzięki, czyli trzeba po prostu się opatrzeć, za często to jej nie spotykam, w tym roku pierwsza, no chyba że niezauważam albo biorę za zasłonaka.
i
2008.09.22 20:51 #115228
Zmień/Popraw · Usuń
Wojciech Mazurkiewicz (gaborson) na forum od lutego 2007, wypowiedź #961
To mój ulubiony grzyb. Zbieram go od kilkunastu lat i uważam za jeden ze smaczniejszych grzybów jakie znam. Nadaje się do wszystkiego. Ja go suszę, marynuję, mrożę i solę. Grzyb o bardzo charakterystycznym słodkim smaku. Susz aromatyczny i świetny do kapusty i bigosów. Marynowane (zakładając, że nie są mieszane z innymi) mają niepowtarzalny smak. Również smażone na obiadek są super. U mnie to bardzo pospolity grzyb. Ja go nazywam wypełniaczem w przypadku gdy nie ma innych grzybów takich jak borowiki czy podgrzybki. Cechą charakterystyczną poza oszronieniem głównie u młodych owocników, które są dużo jaśniejsze

od starszych owocników,które są koloru żółtokremowego do żółtego z oszronieniem w środku kapelusza. Po przekrojeniu trzonu w poprzek można zauważyć charakterystyczny wzorek marmurkowy. Polecam wszystkim tego grzyba jest 100 x lepszy od każdej opieńki.
2008.09.22 21:23 #115240
Zmień/Popraw · Usuń
Izabella Kulińska (izeczka) na forum od września 2008, wypowiedź #7
Gaborson , w jakiej zalewie marynujesz kołpaczki ? Tak bardziej na kwaśno czy słodko ? A co myślisz o marynacie "po włosku" z ziołami i olejem ?
2008.09.22 22:18 #115254
Zmień/Popraw · Usuń
Wojciech Mazurkiewicz (gaborson) na forum od lutego 2007, wypowiedź #962
Kołpaczki a u nas zwane jeszcze niemkami (germańce) marynuje w zalewie słodko-kwaśnej. Ten grzybek jest słodziutki. Myślę, że marynata po włosku nadaje się w 100%. Tylko musisz to lubić :))
2008.09.22 22:20 #115255
Zmień/Popraw · Usuń
Wojciech Mazurkiewicz (gaborson) na forum od lutego 2007, wypowiedź #963
Iza a tam u Ciebie koło Warszawy to one rosną ??
2008.09.22 22:57 #115260
Zmień/Popraw · Usuń
Izabella Kulińska (izeczka) na forum od września 2008, wypowiedź #9
"u mnie" ich jeszcze nie spotkałam , ale czasami bywam na Podlasiu i tam ich pełno !
2008.09.22 23:27 #115267
Zmień/Popraw · Usuń
Wojciech Mazurkiewicz (gaborson) na forum od lutego 2007, wypowiedź #964
tak też myślałem, że ich pod Warszawą nie ma.
2013.09.23 00:26 #223027
Zmień/Popraw · Usuń
Artur Gierej (naturalarti_) na forum od listopada 2012, wypowiedź #7
> tak też myślałem, że ich pod Warszawą nie ma.

A nieprawda! Właśnie wróciłem dzisiaj z grzybobrania z podwarszawskich lasów i nakosiłem tego grzybka w godzinę 3/4 kubła! Byłoby dużo więcej gdyby nie fakt, że połowę musiałem na bieżąco wyrzucać ze względu na silne zaczerwienie.
Rosły w lasku iglastym; w mchu; na podobnym stanowisku co podgrzybki brunatne.

Tak więc pod Warszawą płachetka jak najbardziej jest i ma się dobrze :)

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: