Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to twardziak lepki?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 styczeń «

#21
od grudnia 2005

Jesień i zima, na kłodach i pniakach jodłowych. Wysyp biały.

2005-11-18


2005-12-31


Zdjęcia na ekranie 1024x768 w skali około 2:1.
Czy to jest: Twardziak lepki - Lentinus adhaerens ?

(wiadomość edytowana przez zygmunt 15.stycznia.2006)

#1123
od kwietnia 2004

Zygmunt. Moim zdaniem masz rację, gdyż jest to chyba rzeczywiście Neolentinus adhaerens.

#22
od grudnia 2005

Marku, dziękuję za potwierdzenie diagnozy. Mam jeszcze pytanie: Czy Neolentinus jest obecnie obowiązującą nazwą, bo w zagranicznym necie obie często można spotkać.

#2563
od maja 2003

2006.01.15 12:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Trudno mówić o obowiązujacej, bo to sią zmienia na tyle czesto w przypadku niektórych gatunków, że jako bieżące funkcjonuje kilka nazw (tak mamy np. z rodzajem Psilocybe - i włączonymi tam ostatnio Stropharia, Hypholoma i innymi). Opierając się na Index Fungorum - obowiązuje nazwa Neolentinus, opierając się na "Checklist" Wojewody - Lentinus.

#23
od grudnia 2005

Psilocybe... już się trochę nad tym głowiłem... W przypadku twardziaka lepkiego po prostu zapamięta się obie nazwy łac. wraz ze wskazanymi źródłami. Aniu, dzięki :-)

#27
od grudnia 2005

Znalazłem ten gatunek na polskiej Czerwonej Liście, jako rzadki (R)
Tam pod nazwą Neolentinus adhaerens (Alb. & Schw.: Fr.) Redh. & Ginns.
Mam eksykat, zgłoszę ten gatunek niebawem do kącika rzadkości :-)

#2566
od maja 2003

2006.01.16 11:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Zgłaszaj :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 styczeń «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji