Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gałęziak blady?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 do września «

#150


Pewnie nie trafiłem. Zobaczymy>

#0

2004.09.28 21:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec
Może być też gałęziak groniasty (Ramaria botrytis). Ten ma bardziej czerwone końce gałązek niż g. blady.
Ja mam tu gałęziaka zbitego:
ga³êziak zbity

#204

2004.09.28 21:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Dla mnie g. blady ewentualnie g. strojny, ale ze wskazamiem na bladego?

#2

2004.09.28 21:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
W mojej książce o grzybach napisane jest tak:
"Można pomylić przede wszystkim stare owocniki np. z gałęziakiem groniastym, który ma czerwone końce gałązek. Gałęziaka bladego rozpoznaje się po bladych barwach, wzdłużnie pomarszczonych gałązkach i cielistofioletowych końcach gałązek."
Teraz to ja już nie wiem...

#205

2004.09.28 22:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Ja też nie wiem !!!
Gdyby było widać zabarwienie szczytów rozgałęzień !?
Mogę się tylko zdać na swój https://www.bio-forum.pl/messages/2/2684.html, który jednak może być zawodny.

Gałęziaki nie są łatwe, i często jedynie mikroskop może dać pewność z czym mamy doczynienie :-(

#254

2004.09.28 22:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (admin)

#151

d2
Zrobiłem wysyp zarodników na czarnym papierze.
Kolor biały. Marku, Twoje rozpoznanie jest najtrafniejsze. Poza tym opis zgadza się z faktem zastanym w naturze, z takim uzupełnieniem, że to chyba stara omszona kłoda dębowa jest siedliskiem porastania tego grzybka. Ale to na 98%.
Dziękuję.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 do września «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji