Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
pomarańczowe "kurkowate" na skraju lasu
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 Maj «
i

#110
od stycznia 2006

Te sympatyczne grzybki (które, widząc sam kapelusz, można wziąć na kurki) rosły dziś na skraju sosnowego lasu, graniczącego z pastwiskiem. Zapach niewyczuwalny.





Co to takiego?

Pozdrawiam,
Jarek
i

#2663
od sierpnia 2002

2006.05.07 22:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Śliczne. Ktoś zaraz rozpozna.

A mleczko na przełamaniu było ?

#111
od stycznia 2006

nie, bez mleczka

#1387
od grudnia 2003

Wygląda na podeschnięty kopułek łąkowy-choć mogę się mylić.

#112
od stycznia 2006

dziękuję i czekam na opinię innych :)
i

#1646
od września 2004

Mirkiemu się kojarzy kopułkowato, bo to Hygrophorus.

Chyba Hygrophorus pudorinus, ale ja się na nich nie znam ;-))

#113
od stycznia 2006

Dziękuję i będę wdzięczny za weryfikację tej diagnozy przez innych forumowiczów :)
i

#731
od maja 2002

2006.05.08 14:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
To na pewno nie jest Hygrophorus pudorinus, który rośnie pod jodłami i rzeczywiście wygląda nieco podobnie:
http://grzyby.strefa.pl/Hygrophorus_pudorinus.html
Moim zdaniem to typowe okazy Clitocybe sinopica:
http://grzyby.strefa.pl/Lejkowka_cynobrowa.html
Ten "niewyczuwalny" zapach nieco zbija mnie z tropu bo powinien być wyraźnie mączny...
i

#114
od stycznia 2006

Przepraszam za małą "pomyłkę" z zapachem - mam katar i osobiście wyczuwałem jedynie lekki zapach ziemi i sądziłem, że to właśnie pachnie ziemia, której sporo było na trzonku i blaszkach. Dałem jednak grzybka do powąchania swojej mamie i ona wyczuwa specyficzny zapach, którego nie umiała nazwać - ale pewnie to własnie ten mączny zapach, którego zabrakło w moim opisie.

Pozdrawiam i dziękuję,
Jarek
i

#735
od maja 2002

2006.05.08 14:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Tak samo (może trochę słabiej) pachnie majówka wiosenna (Calocybe gambosa). Zapach mączny - świeżo zmielonej mąki. Można go też moim zdaniem porównać do zapachu świeżo obranych ogórków lub zapachu łupin młodego zielonego groszku cukrowego:-)

#115
od stycznia 2006

Na przyszłość będę dokładniej wwąchiwał się w grzybowe znaleziska ;)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 Maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji