Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to jakis rodzaj smardza...?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « starsze wątki (do 07 lipca 2010) «

#1

Witam,

w ogrodzie wyrosly mi trzy sztuki czegos takiego:

co to za grzyb?

Wydaje mi sie, ze to moze byc smardz stozkowaty, ale chcialabym miec pewnosc...

#50

2004.05.03 13:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr (Piotr) (Piotr)
Tak, to jest smardz.

#2

Ale stozkowaty wlasnie?

#76

Stożkowaty smardz.
Jak widać też w miejscu ze scinkami kory sosnowej. Sądząc z doniesień o występowaniu grzybów to reguła - gdzie w miarę swieżo użyta kora w ogrodach, czy zieleni miejskiej, tam można się spodziewać smardza stożkowatego.

#35

2004.10.08 15:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adriana Bogdanowska (adi)
A na zdjęciu stożkowaty czy wyniosły? Rósł w Tatrach (Dol. Jaworzynka).
I jak to właściwie jest z tymi dwoma gatunkami? Do niedawna przecież uchodziły za jeden, prawda?smardzsmardz2
i

#495

2004.12.09 23:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (admin)
Właśnie przygotowuję opis Morchella elata i poprawiam opis Morchella conica. Powyższe zdjęcie z Tatr wygląda na Morchella elata.

Trafiłem jeden owocnik M. elata tego roku, w maju, w Juracie (na Półwyspie Helskim).

Morchella elata w stosunku do M. conica jest (statystycznie rzecz ujmując):
- nieco większa,
- ciemniej brązowo zabarwiona,
- krawędz główki nie jest wyraźnie odsunięta od trzonu w miejscu jej przyrośnięcia do trzonu - przez co główka sprawia wrażenie, że ma średnicę zbliżoną do trzonu,
ten sposób przyrośnięcia najlepiej widać na przkroju :) albo gdy się zfotografuje owocnik z niskiej pozycji - "od dołu patrząc w górę", na lewym zdjęciu jest to prawie że dobrze widoczne.

Dobrze są zilustrowane oba gatunki na stronach Darka Karasińskiego:

http://grzyby.strefa.pl/Morchella_conica.html

http://grzyby.strefa.pl/Morchella_elata.html

Mam nadzieję, że moje opisy będą odrobinę lepiej tłumaczyły o co chodzi z tymi różnicami. No ale pojawią się na WWW za kilka dni - gdy uporam się z uzupełnieniem opisów pozostałych chronionych workowców.

#0

2005.07.18 19:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

pawelek
witam

czy to smardz?smardz?bo nie bardzo pasuje do zamieszczanych opisów
pawelek

#10

2005.07.18 19:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Włóczykij (soul)
To nie smardz, to pewne, to sromotnik bezwstydny jadalny tylko gdy jest jeszcze w formie jaja, kiedy jeszcze nie śmierdzi (nie próbowałem, jakoś mnie do niego nie ciągnie :))

#0

2005.07.18 20:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

pawelek
Jasne, dziękuje.
Chyba na Łotwie dodają tego jako przyprawy do smażonych ryb. To chyba dość ryzykowne zważywszy na zapach ;)
podrawiam

#1558

2005.07.19 20:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Czytałam o przyprawie z tęgoskóra, a nie ze sromotnika...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Ascomycetes (woreczniaki, workowce) « starsze wątki (do 07 lipca 2010) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji