Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Ni pies, ni wydra. Grzyb? ;-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 1 maja 2016) «
GREJ281419

#1002
od czerwca 2014

22.04.2016. Ekstensywny sad gruszowy. Pod gruszą. Pokręcone to jakieś, ale chyba coś podobnego już gdzieś widziałem? Podpowiecie co to za "dziwo"? ;-) :D

#294
od października 2009

2016.04.22 22:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Smardz stożkowaty,trochę krzywy,ale smardz.

#1942
od marca 2010

2016.04.22 22:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Musiał być trawą przyciśnięty :-)

#1003
od czerwca 2014

Pozwoliłem sobie na odrobinę żartów. :D Powiem Wam moi drodzy, że cieszę się przeogromnie. Nie sądziłem, że kiedykolwiek je spotkam. A tu proszę niespodzianka 150 m od domu. :-) Informacja dla Ani: w promieniu 50 m - nic oprócz grusz. Było ich więcej. Oto one:

Ponieważ to moje pierwsze spotkanie ze smardzami dopytam jeszcze, czy rzeczywiście stożkowaty? Największy owocnik 15 cm długości, (bywają tak dorodne?).

#1943
od marca 2010

2016.04.22 22:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Dowcipniś, psia noga ;-)

#295
od października 2009

2016.04.22 22:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Jeden wygląda na wyniosłego.Gratulacje:-)

#1004
od czerwca 2014

Dzięki za gratulacje. :D Ten dziwoląg na początku wątku, to rodzeństwo syjamskie, (grzybki zrośnięte główkami). Naczytałem się właśnie o smardzach i wreszcie zacząłem dostrzegać pomiędzy nimi różnice. ;-) Ponieważ rosły blisko siebie, a ich cechy, (nie wszystkie są uwidocznione na zdjęciach) - odpowiadają opisowi Morchella conica - tak też zgłoszę do Grej.

#5021
od września 2005

poproszę suszka

#1005
od czerwca 2014

Na sosik, czy do faszerowania? Żartowałem. :D Dorzucę rzecz jasna. :-) Postaram się wybrać coś dojrzałego.

#5022
od września 2005

Nie cierpię (w sensie kulinarnym) grzybów:D AK może poświadczyć, że podczas wyjazdów mikologicznych okazy koszykowe oddaję na rzecz rodziny Kujawów:D
Poważnie - do badań molekularnych.

#4007
od lipca 2004

2016.04.24 12:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
...Nie cierpię (w sensie kulinarnym) grzybów:D..."
To poważnie zaskoczyłeś ;-)
Osobiście wolę chyba śledzie, ale świeżo i ledwo obgotowane opieńki prosto z gara lub smardzowate, to dla mnie jednak przysmak :-)

#1008
od czerwca 2014

Błażej, co do Twojej niechęci, (w sensie kulinarnym), do grzybów - nie miałem żadnych wątpliwości. Była już o tym kiedyś mowa na bio-forum. Chyba w jakimś wątku "czubajkowym" sprzed lat. :D Ja jakoś też smardzów nie postrzegam przez pryzmat garnka, czy patelni. ;-) Kiedyś przyniosło się z terenu jakieś pieczarki, czubajki, czy boczniaki. Niestety odkąd trafiłem tu do Was - zupełnie je odstawiłem. ;-) Jednak Boletus i Xerocomus nigdy mi nie spowszednieją. :D

#297
od października 2009

2016.04.24 14:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Też nie przepadam,duszone raz może dwa razy w sezonie,ale rydzom na maśle nie przepuszczę nigdy,tym prawdziwym L.deliciosus.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 1 maja 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji