ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Maślaki - zdejmować skórkę czy nie?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Archiwum porad i przepisów » Maślaki - zdejmować skórkę czy nie?
 
Wątek
Zamknięte — nowe wątki dodawaj na stronie wyżej w hierachii
Otworzył(a) Wypowiedzi Wątków Ostatnia wypowiedź
i Czy zdejmować skórkę z maslaków żółtych? Ewa 1 21.10.2004  19:56  Ewa 1
  ClosedZamknięte — nowe wątki dodawaj na stronie wyżej w hierachii        
2002.10.22 21:45 #968
Zmień/Popraw · Usuń
Anonim , wypowiedź #0
Szukam odpowiedzi na to pytanie. Zastanawia mnie czy są jakieś naukowo dowiedzione przesłanki do zdejmowania skórki z maślaków.
2002.10.24 14:19 #978
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Perz (Pimpek) , wypowiedź #0
Adamie - jeśli mam być szczery, to nie wiedziałem nawet, że MOŻNA ściągać skórkę z grzybów (no może poza gołąbkami). Serio!!

Nie sciągam skórek z grzybów. Maślaki zarówno do marynaty jak i do sosu TYLKO obgotowuję.

Gdzie słyszałeś o czymś takim? Czemu miałby to służyć? Walorom smakowym? Zdrowotnym?

To co ew. ściągam z maślaka to "taka galaretka na nóżce" ;-)

czekam na rozwinięcie pytania

Pimpuś.

ps. dostałem maila - nie chodzi o Ciebie, Adamie ;-)
2002.10.24 14:24 #981
Zmień/Popraw · Usuń
Anonim , wypowiedź #0
Ok. Rozwijam. Mieszkam w lasach lubuskich i wśród moich znajomych pokutuje zwyczaj zdejmowania skóry z kapelusza. Mnie też to zastanawia a nigdzie nie doszukałem się ani "za" ani "przeciw". Stąd to pytanie
2002.10.24 14:27 #982
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Perz (Pimpek) , wypowiedź #0
Ale grzyb wówczas traci swoją duszę!!! Czerwone kozaczki przestają być czerwone.... podrzybki złotawe nie maja meszku, prawdziwki w marynacie nie robią się rude... Chyba głupi zwyczaj!

Tak uważam ja - Jarzabek ;-)))
2002.10.24 19:57 #987
Zmień/Popraw · Usuń
Anonim , wypowiedź #0
Zgodnie z informacją od Pani Profesor Lisieckiej(mykolog), ze względu na możliwość wystąpienia podrażnienia przewodu pokarmowego należy zdejmować skórkę ze wszystkich grzybów z których ona zchodzi w sposób naturalny .
pozdrawiam wszystkich grzybiarzy .
2002.10.26 22:49 #1001
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Perz (Pimpek) , wypowiedź #0
a z maślaków schodzi w sposób naturalny ??
2002.10.28 13:28 #1031
Zmień/Popraw · Usuń
Dawid , wypowiedź #0
Ja też od zawsze zdejmuję skórkę z kapelusza maślaka zwyczajnego, żółtego i ziarnistego głównie z uwagi na jej lepką, śliską konsystencję. Często się zdarza, że w trakcie obróbki termicznej skórka maślaków sama się oddziela (troche podobnie jak z pomidora) i potem w potrawie pływają "gluty". Nadto prawdopodobnie skórki te mogą przyklejać się do ścianki żołądka i powodować dolegliwości (dokładnie jak skórka pomidora), choć dzieje się to b.rzadko.
Ale ściąganie skórki z kapeluszy dotyczy tych grzybów, których skorka oddziela się bardzo łatwo i nie niszczy się przy tym powierzchni kapelusza - czyli głównie ww. maślaków. Może to być jednak także pieczarka, choćby ta hodowlana.
Z kozaków, borowików, podgrzybków, kurek, kanii, boczniaków, piaskowców skórek nie zdejmuję, gdyż jest to albo żmudne i męczące albo wręcz niemożliwe bez zmasakrowania kapelusza!
A maślaczki w occie bez skórki prezentują się bardzo ładnie!
2002.10.30 21:07 #1039
Zmień/Popraw · Usuń
Kazik , wypowiedź #0
Sądzę że skórkę się zdejmuje z czysto praktycznych celów bo tak najłatwiej maślaki oczyścić z przylepionego igliwia i innego badziewia które akurat do maślaków znakomiciesię czepia...
2004.10.09 23:27 #5718
Zmień/Popraw · Usuńr3.ists.pl
Bogulo , wypowiedź #0
polecam porównać różnicę smakową :-) dziwnym trafem maślaki bez skórki są lepsze.
2004.10.10 10:37 #5726
Zmień/Popraw · Usuńbwi114.neoplus.adsl.tpnet.pl
FIGO , wypowiedź #0
Jakoś trudno mi wyobrazić sobie dalszą obróbkę tego pysznego grzyba bez ściągania skórki.Chyba,że jest sposób na pozbycie się tej ich mazistości.Może szanowni forumowicze coś poradzicie.Pozdrawiam gorąco.
2004.10.10 11:09 #5728
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Perz (pimpek) na forum od 08-2002, wypowiedź #499
FIGO, albo kompletnie nie załapałem, albo z Twojego posta wynika, że pozostawiania skórki jest sposobem na POZBYCIE się mazistości ?? !!
2004.10.10 11:17 #5729
Zmień/Popraw · Usuń
Sebastian Pinczer (spinczer) na forum od 09-2004, wypowiedź #64
Eeeeeeeeeee...
Figo chyba miał na myśli, że ściąganie skórki to brutalny sposób na pozbycie się mazistości...
Pytał, czy nie ma innego sposobu.
Zwyczajnie nie sprecyzował, o co mu chodziło :)
2004.10.10 13:27 #5732
Zmień/Popraw · Usuń
Tomasz Kowalski (figo) na forum od 10-2004, wypowiedź #1
Całkiem odwrotnie pozbywam się skórki aby niebyły
mazite i uważam to za oczywiste.Jeszcze nie spotkałem osoby ani nie słyszałem od nikogo aby tą mazitą skórkę pozostawiali.Nawet atlasy
grzybów podają;NALEŻY ZDEJMOWAĆ SKÓRKĘ Z KAPELUSZA.Ot i tyle.
2004.10.10 19:00 #5741
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Perz (pimpek) na forum od 08-2002, wypowiedź #500
Tomku, więc ja maślaki zbieram od zawsze i zawsze pozostawiałem skórkę. Tylko że ja właśnie w maślakach lubię tę mazistość (serio!) i celowo ją zostawiam, bo to mi się w tych grzybkach właśnie podoba!
Po roku w słoiczku jak otworzysz to jest jak galaretka z nóżek :)
2004.10.10 19:42 #5743
Zmień/Popraw · Usuń
Bogusław Mazurek (bogdan) na forum od 07-2004, wypowiedź #315
Gdzieś już o tym rozmawialiśmy, ale robię tak samo jak Pimpek.
Nawet jak się skończą maślaczki wyłożone na stół, to można sobie pociągnąć bardzo smakowitych "glutków".

Albo w lodówce słoiczek z "glutkami" (już bez grzybków), kromka chleba ze swoiskim, doprawianym smalczykiem i co kęs chleba, to łyk "glutków" - naprawdę cudo, i nie skłamię chyba jak powiem, że dla mnie lepsze od samych maślaczków :-)

Maślaczki obieram, gdy są naprawdę ekstremalnie zanieczyszczone.

Pimpek, mi nigdy nie wyszła galaretka ? :-(
Jednak ja nie czyszczę maślaków na "sucho" lecz je delikatnie przepłukuję - może dlatego ?
2004.10.10 19:42 #5744
Zmień/Popraw · Usuń
Tomasz Kowalski (figo) na forum od 10-2004, wypowiedź #3
Skoro tak mówisz Piotrze to nie omieszkam spróbować ze skórką.
2004.10.10 23:41 #5756
Zmień/Popraw · Usuńetna.magma-net.pl
Alla , wypowiedź #0
a ja dziś byłam na grzybach i właśnie nazbierałam głównie maślaki. Tym dużym do suszenia zostawiam skórkę a tem małe będą obrane i na masle uduszone!
2004.10.11 17:16 #5860
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od 04-2004, wypowiedź #394
Malutkich nie zbieram, małym nie obieram skórki, bo to straszna robota. Dużym obieram skórkę, bo myślałam, że tak trzeba. Jeżeli skórka nie chce z jakiś powodów zejść to nie przejmuję się tym. Nigdy nie zastanawiałam się nad mazistością, albo nie-. Nie zdejmuję skórki z sitarzy, bo się nie da. W marynacie wyglądają ładnie.
2004.10.12 09:51 #5947
Zmień/Popraw · Usuń
Elżbieta Sołtys (nami) na forum od 09-2004, wypowiedź #22
Właśnie Pieprzu, najlepsza jest ta galaretka,tylko, ze trudno ja wytrzepac ze sloika
2004.10.12 10:05 #5948
Zmień/Popraw · Usuń
Bogusław Mazurek (bogdan) na forum od 07-2004, wypowiedź #340
Elu, naprawdę się nie czepiam, ale to Twoje "...Właśnie Pieprzu...", tak mnie rozbawiło, że nie mogłem się powstrzymać od nieodezwania :-)))

Rozumiem, że to pomyłka przy wstukiwaniu, ale chodziło Ci o Perzu, Pimpku czy Piotrze ? :-)))

Elu, :-)
2004.10.12 10:51 #5951
Zmień/Popraw · Usuń
Elżbieta Sołtys (nami) na forum od 09-2004, wypowiedź #23
no jasne, ze o Perza (Pimpka) :-)
2004.10.12 19:29 #5984
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od 04-2004, wypowiedź #407
Będziemy zatem mieli dla Pimpusia naszego, gdy się nam czymś narazi, drugi przydomek.:):)
2004.10.12 19:59 #5989
Zmień/Popraw · Usuń
Sebastian Pinczer (spinczer) na forum od 09-2004, wypowiedź #78
Pieprzuś zamiast Pimpuś????

<lol>

Może Pieprznik? (bardziej grzybowe)
2004.10.12 20:12 #5992
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od 04-2004, wypowiedź #411
Nie! Pieprz, Pieprzunio, albo Pieprzuch! Zależy, co napisze!:)
2004.10.12 20:19 #5994
Zmień/Popraw · Usuń
Sebastian Pinczer (spinczer) na forum od 09-2004, wypowiedź #80
Pieprzuch będzie najlepsze...
2004.10.13 13:56 #6070
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od 04-2004, wypowiedź #424
Musimy MU zrobić chrzciny. Pimpek! Jakie rozmiary białej szaty? :):):(
2004.10.16 20:41 #6363
Zmień/Popraw · Usuń
Tomasz Kowalski (figo) na forum od 10-2004, wypowiedź #13
Spróbowałem,maślaki ze skórką mi nie smakują i brzydko wyglądają.
2004.10.19 01:06 #6482
Zmień/Popraw · Usuń62.233.173.94
borsuk , wypowiedź #0
Ale jak zrobicie maślaki w occie bez skórek, taki słoik postoi parę lat w piwnicy, a przed konsumpcją w lodówce, to z zalewy octowej robi się taka galareta, że aż ciężko wyjąć grzybki. Złuszczone skórkowe gluty nie są do tego potrzebne.
2004.10.19 08:18 #6487
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od 05-2003, wypowiedź #423
Zamarynowałam przed tygodniem maślaki żółte - ze skórką. Teraz zaczęłam wyjadać - pyszne - nie widzę różnicy smakowej w przypadku tego gatunku maślaków. A ile roboty mniej... :-)))
2004.10.19 08:20 #6488
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Perz (pimpek) na forum od 08-2002, wypowiedź #511
Aniu, bo tu nie chodzi o różnice smakowe, tylko estetyczne - wyłącznie. Zresztą ja akurat nie powinienem się tu wypowiadać, bo dla mnie ładniej wyglądają i "smakują" w "galaretce" :)
2004.10.19 08:29 #6489
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od 05-2003, wypowiedź #424
Tomkowi nie smakują ze skórką - może czuje różnicę. Estetycznie - moje chyba nie zdążyły się dostatecznie "zglucić" bo sa bardzo umiarkowanie galaretkowate - jak opieńki :-). Mam trzy słoiczki (tzn, prawie trzy) i pewnie zglucenia z czasem nie doczekają - znając moje łakomstwo ;-))
2006.08.28 11:55 #39770
Zmień/Popraw · Usuństudent0.bot.uw.edu.pl
nn , wypowiedź #0
Zbierałam grzyby na Roztoczu i zaskoczyły mnie maślaki. Myślę ,że był to maślak sitarz. mianowicie od spodu kapelusza ( na kilku okazach zebranych w tym samym miejscu) widniały białe kropelki soku ( coś jak u mleczaja). stropiło mnie to ale grzyby zjadłam i żyję. Co to było?
i
2006.09.12 15:32 #42427
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #3527
Nie wiem, który maślak ma kropelki.
I czy to w ogóle jakaś cecha gatunkowa. W każdym razie: maślaki są wszystkie jadalne, więc nie ma ryzyka nie przeżycia.
2006.09.14 11:10 #42720
Zmień/Popraw · Usuńhost50-26.crowley.pl
aska , wypowiedź #0
mAż przyniusł ostatnio kilka gatunkow maslakow. Powiem szczerze, ze nie wiedzialam o takiej ich ilosci , ale pragne zapytac czy wszystkie one sa jadalne
2006.09.15 08:07 #42895
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #3921
Wszystkie maślaki są jadalne - pod warunkiem, że są to maślaki, a nie coś innego.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: