bio-forum.pl

Przekąska ze smardza jadalnego - Morchella esculenta :)

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od lis.2006
#0

1. Przekąska ze smardza jadalnego - Morchella esculenta :)

To mój trzeci z brytyjskich smardzowatych poddany próbie smakowej.

Tak więc, przygotowałem szybciutko...

01 Składniki - Smardz jadalny - Morchella esculenta, bułka, masło czosnkowe

... składniki:

- smardz jadalny (Morchella esculenta)

- masło czosnkowe

- bułka (kajzerka) z nasionami

Jako, że w Polsce wyrażanie opinii kulinarnych na temat smaku naszych smardzy to temat tabu, postanowiłem opisać jak smakują te które różnią się tylko tym, że wyrosły pod inną długością i szerokością geograficzną. Niczym innym.

W zasadzie powinienem napisać o nim w liczbie pojedynczej - smakuje, gdyż znalazłem jeden jedyny świeży owocnik. O nim i jego siedlisku wspomniałem w wątku:[bf#163309]

Poza tym [bf#167299] pojawił się z pytaniem taki wędkarz, którego to chyba do końca nie przekonano...

Może tym razem spróbuję ja. Odpowiadam więc.

Jak spróbujesz to się przekonasz:-)))

Zapach świeżo zebranego smardza jadalnego – specyficzny, przyjemny... szczególny. Nie do pomylenia z niczym chyba innym. Taki... smardzowy:-)

Ujmę go jeszcze w ten sposób:

Czuć w nim esencję wiosennego snu grzybiarza!

02 Smardz jadalny - Morchella esculenta
03 Smardz jadalny - Morchella esculenta
04 Smardz jadalny - Morchella esculenta

Najbardziej zbliżony do sera żółtego, ale ten zapach... pełny świeżości, to jeszcze nie to! (muszę koniecznie nauczyć opisywać zapachy)

Próba smakowa na surowo* - podobny do zapachu. No, tak po prostu:-) Bardzo przyjemny.

Konsystencja główki i trzonu krucha na świeżo. Kilka fotek z przekrojami

Podczas smażenia...

05 Smardz jadalny w roztopionym maśle czosnkowym

... na maśle czosnkowym, po trzech minutach smażenia na średnim ogniu

06 Usmażony smardz podany na bułce

... staje się mięciutki, co chyba widać ostateczne na bułce.

Po usmażeniu i spróbowaniu pierwszego kęsa, w smaku wydał się być po prostu rewelacyjny. Szczerze powiem, że w tym roku naprawdę nie jadłem nic smaczniejszego**

I dawno mi nic tak nie smakowało od zjedzenia sosu rydzowego, późną, zimną jesienią z przymrozkami.

Więc mogę napisać, że jest to najsmaczniejszy grzyb jaki zjadłem w swoim życiu.

Odczucie przy drugim kęsie, to jakbym poczuł panierowanego jajku i bułce tartej kotleta schabowego, ale smak... no, znacznie szlachetniejszy. Taki powiedziałbym delikatny, a zarazem... i aromatyczny.

Muszę przyznać, że w ciągu ponad 10 lat próbowałem ok. stu gatunków grzybów jadalnych, ale ten wywarł na mnie największe doznania smakowe:-).

Spokojnie mogę dodać, że przewyższa smakowo Morchella conica***

W 10-cio stopniowej skali, przyznaję smardzowi jadalnemu - Morchella esculenta baaardzo wysoką ocenę**** -

9. 5

Tym samym bije on smakowo mojego ulubionego rydza mleczaja*****.

Teraz już tylko zastanawiam się jaki grzyb zrobi na mnie większe wrażenie kulinarne. Może któryś z truflowatych (np. trufla piemoncka - Tuber magnatum), lub któryś z gatunków zasłonaka konsumowanych przez Francuzów, a może kiszony mleczaj dołkowany[grzyby.strefa.pl], który tak przyrządzony jest ulubionym grzybem w Rosji…

Oczywiście, jako, że próbę wykonałem na jednym owocniku, więc wynik może być jak najbardziej mało wiarygodny.

W przyszłym roku przypilnuję, by trafić w szczyt wysypu i potwierdzić powyższe opinie kulinarne.

Pozdrawiam wszystkich smakoszy grzybów

Grzybiorz

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* - podobno takie są trujące (nie pamiętam źródła)

** - na marginesie wspomnę, że bardzo dobry był tylko sos z ryżem i grzybami (zimówkami???) w szkockim pubie w Inverary:-)[en.wikipedia.org]

*** - którego konsumowałem ładnych kilka lat temu, gdy byłem młodym, niewychowanym grzybiarzem. Co do tego przyznałem się w wątku [bf#82727]

**** - własna subiektywna opinia

***** - o nim wspomniałem w wątkach: [bf#131426] i [bf#119025]

od kwi.2004
#0

2. Przekąska ze smardza jadalnego - Morchella esculenta :)

Oj, jak kusisz. Trzeba jednak w następnym roku pojechać gdzieś za granicę na smardze.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji