bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Flaczki z muchomora
« » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «

#189
od lipca 2008

2010.09.07 13:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
W ostatnią niedzielę przywieźliśmy z lasu wiaderko grzybów. Oprócz ślicznych prawdziwków i podbrzybków, które poszły do suszarki było też po kilkanaście różnych gołąbków i muchomorów czerwonawych, trochę lakówek i purchawek. Pierwszy raz znalazłam ciemnozielone gołąbki, usmażone bez panierki w charakterze kotleta na chleb smakowały wybornie, ale cała reszta w zależności od rozmiaru w całości albo pokrojona wylądowała w garnku w charakterze flaczków. I to był strzał w dziesiątkę. Muchomory w panierce smakują podobnie jak kanie, ale jako flaczki wprost rozpływają się w ustach.
Sorry, że nie mam zdjęć, ale fotograf ze mnie kiepski.
i

#5260
od kwietnia 2004

2010.12.06 14:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Potwierdzam. Flaczki z muchomora czerwonawego są pyszne. A jakie aromatyczne! Mam jeszcze jedno wiadereczko zamrożonych - gotowych, żeby dać na rosołek, masełko, zasmażka. Pyszności!

(wypowiedź edytowana przez jolka 06.grudnia.2010)
i

#400
od września 2008

to dajcie jeszcze raz dokładny przepis na te flaczki

Bo ja flaczków normalnie nie jadam i nie umiem zrobić

A mam troche zamrożonych róznych grzybów

Pamietam tylko ze idzie tam sporo majeranku
i

#5261
od kwietnia 2004

2010.12.07 10:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Grzybki pokroić w paski i udusić.
Ugotować rosół, albo zrobić z kostki. Dodać gotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę, albo paski. Wrzucić te grzyby do rosołu. Zagotować, podprawić jasną zasmażką na maśle. Dodać imbir, majeranek, pieprz. Ma być flakowe.
Tak się robi i z innych grzybów. Kanie, gołąbki, czernidłaki...
« » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji