ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Jakie potrawy z gąski zielonki ?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Jakie potrawy z gąski zielonki ?
i
2006.09.24 10:45 #44470
Zmień/Popraw · Usuń
Robert Małyszka (indigo) na forum od lipca 2004, wypowiedź #199
Witajcie

mam trochę zebranej gąski zielonki - a że pierwszy raz jestem w posiadaniu tych grzybów to nie wiem co fajnego i pysznego można z nich zrobić - może polecicie jakieś danie z zielonek ?
(no oprócz marynowania)

pozdrawiam
2006.09.24 10:54 #44471
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) na forum od grudnia 2003, wypowiedź #2203
Rosół z zielonek-pychota.
2006.09.24 13:38 #44484
Zmień/Popraw · Usuń
Jerzy Staroń (preskaler) na forum od lipca 2004, wypowiedź #117
Smażone są doskonałe! Tylko trzeba dobrze wypłukać piasek.
2006.09.25 15:36 #44672
Zmień/Popraw · Usuń
Jacek Głębski (dr_przenikanie) na forum od sierpnia 2006, wypowiedź #95
Jednak najlepsze są marynowane. Lata tradycji to potwierdzają. Dość jest kań, idelnych jako panierowane "schaby". Dość rydzów na smażenie na masełku.
no i podgrzybki dopisują.
twarde gąski najlepiej czują się w occie.
i
2006.09.25 23:24 #44770
Zmień/Popraw · Usuń
Robert Małyszka (indigo) na forum od lipca 2004, wypowiedź #200
dziekuję za rady
otóz zrobiłem tzw. lekka grzybową jak proponował Mirek - super :)
oraz z wiekszej części - marynaty , kiedys jadłem marynowane gąski i bardzo mi smakowały - zobacze czy mi tez takie wyjdą

a tak wogóle to powiedziano mi że gąski w okolicach Warszawy od 2 tygodni juz zbierają - co z tym klimatem się robi ?
2006.09.26 15:07 #44839
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #3565
Kotlety! Posiekać i zrobić małe kotleciki, jak mielone, z bułeczką, jajeczkiem, cebulką. Opanierować i usmażyć. Nie ma nic lepszego!
2007.10.03 13:23 #79562
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #129
Ładne duże zielonki bez ogonków ułożyć na rozgrzanej suchej patelni blaszkami do góry. Posolić według uznania. Zacznie z nic wypływać sok, potem częściowo odparuje. Macać, czy miękka widelcem. Jak miękkie, to zjeść ! Pycha !

O wstępnym umyciu z piachu nie wolno zapomnieć.
2007.10.03 15:23 #79569
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4145
Rosół? Normalny rosół? Jak to się robi, Mirki? Nie kpisz?
2007.10.03 22:12 #79630
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) na forum od grudnia 2003, wypowiedź #3897
Jolka jakbym śmiał (a)...
Tak samo robi się rosołek z kurek a jeszcze lepiej-właśnie teraz-mix kurki,zielonki i siwki :-)uummmm...
2007.10.04 10:01 #79692
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4154
Jak???
2010.10.03 15:59 #176553
Zmień/Popraw · Usuń
Adrian Szymkiewicz (adrian_grzybiarz) na forum od grudnia 2006, wypowiedź #657
Ja uwielbiam gąski zielonki i niekształtne, choć zielonki są smaczniejsze, przyrządzam je tak:
Oczyszczone owocniki, tylko kapelusze, solę i na patelni, na rozgrzanym oleju, kładę blaszkami do dołu, potem przewracam kapelusze, jak się zrumienią z obu stron to wtedy zdejmuję z patelni (dobrze jest położyć ja papierze śniadaniowym żeby odsiąkły z tłuszczu). Potem tylko delektować się smakiem :-)
i
2010.10.04 22:23 #176806
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #542
Zupa z zielonek.

Umyte zielonki pogroić w plasterki, zalać wodą, dodać kostkę rosołowa, ugotować do miękkości. Sprawdzić czy nie trzeba dosolić. Dodać dobrej smietany (polecam z Łowicza 30 %). Podawać z makaronem.

Sos z zielonek.

Umyte zielonki obgotować wosolonej wodze gdzieś z 5 minut od zawrzenia. Odcedzić, ostudzić, pokroić na plasterki, poddusić na masełku, sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Zaprawić smietaną (słodką). Moze słuzyć jako sos do ziemniaków czy makaronu.
2010.10.12 10:09 #177448
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5183
Mirek, jaki rosołek? Z samych gąsek, czy wspomagany?
2010.10.16 00:08 #177747
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #384
zgadzam sie z Mrgo
zielonki z suchej patelni
potwierdzam pyyyychaaa
2010.10.16 14:20 #177779
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5204
Tylko skąd toto wziąć? Ja nie spotkałam jeszcze u siebie gąsek. Może raz, ale tego miejsca już nie ma.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: