ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Przechowywanie grzybów surowych
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Archiwum » Przechowywanie grzybów surowych
2006.10.17 01:03 #47195
Zmień/Popraw · Usuń
Rafał Stępniak (rapek) na forum od października 2006, wypowiedź #4
Jak długo można bezpiecznie przechowywac grzyby w stanie surowym?
Właśnie skonsumowaliśmy ostatnią porcję podgrzybków po kilkudniowym przechowywaniu w lodówce. Po tygodniu przechowywania zapach i smak był bez zastrzeżeń, ale powstały w nas watpliwości czy aby nie za długo oczekiwały na przerób? Żadna pleśń się na nich nie pojawiła, ale może są jakieś powody dla których nie można grzybów dłużej przechowywac w stanie surowym ?
2006.10.18 18:47 #47318
Zmień/Popraw · Usuń
Albert Janota (alberciarz) na forum od sierpnia 2006, wypowiedź #126
Grzyby powinno się przyżądzać zaraz po zebraniu, ponieważ im dłużej się je przechowuje, tym większe ryzyko zatrucia np. rozkładającym się w nich białkiem.
2007.10.30 13:13 #83053
Zmień/Popraw · Usuń
teresa michalska (kismet) na forum od października 2007, wypowiedź #1
czy można zamrozić rydze aby później usmażyć je w masle?Dziękuję za informacje i pozdrawiam
2007.10.30 20:30 #83074
Zmień/Popraw · Usuń
Jacek Ścipień (jaceksc) na forum od marca 2003, wypowiedź #39
Próbowałem w tym roku mrozić rydze, z dalszą obróbką w dwóch wariantach przy rozmrażaniu:
- rozmrażane długo i "na sucho", potem normalnie smażone na maśle - wyszły czarne i gorzkawe - nie polecam;
- wrzucone prosto z zamrażalnika do gotującej wody, chwilę obgotowane i zaraz przełożone na patelnię - w smaku i kolorze prawie tak dobre jak świeże.

Pozdrawiam
2007.11.01 22:39 #83234
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #174
Rydze zdecydowanie najlepiej obsmażyć na masełku i z tym masełkiem zamrozić. Rozgrzewać potem albo w mikrofalce albo delikatnie na patelni.
Dwie zalety : Zajmują mniej miejsca w zamrażalniku i nie zmieniaja smaku. Mrozone surowe gorzknieją.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: