Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Trzy gatunki? Pholiota na jednej kłodzie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 luty «
GREJ230328
i

#525
od października 2006

2011.02.12 15:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Na zmurszałym iglastym (świerk lub jodła) wyrosły w bliskim sąsiedztwie łuskwiaki. Pholiota flammans na pewno, Pholiota squarrosa przypuszczalnie i jeszcze jeden jasny łuskwiak, którego trudno mi zweryfikować. Suszek tego gatunku jest w moim posiadaniu. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że mógłby to być również Pholiota squarrosa...

Pholiota
Pholiota
Pholiota
Pholiota
Pholiota
Pholiota
i

#1777
od maja 2002

2011.02.13 19:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Moim zdaniem są tutaj tylko dwa gatunki.
Ten, który jest samotnie na zdjęciu numer 4 (licząc od góry) to wiekowy okaz Pholiota flammans (na zdjęcu nr 2 po prawej blaszkami do góry).
Pozostałe grzyby to przypuszczalnie są stare (brązowe) oraz młode i zupełnie świeże (jasno zabarwione) owocniki Pholiota squarrosoides. Do potwierdzenia mikroskopem.
To jest dość rzadki gatunek, który widywałem tylko w dobrze zachowanych lasach naturalnych: Puszcza Białowieska, rezerwat Lipówka w Puszczy Niepołomickiej i w Obszarze Ochrony Ścisłej Zimna Woda w Magurskim Parku Narodowym.
Jest tylko jeden problem - grzyb ten jest wielbicielem drewna drzew liściastych i nie wiem czy bywał znajdowany na iglastym...
Młode okazy Pholiota squarrosoides bardzo ładnie pachną, przypomina to trochę zapach gorącego chleba świeżo wyjętego z pieca.

#2632
od września 2005

archeomykologii ciąg dalszy - DK ma rację, to stare i młode Ph. squarrosoides + Ph. flammans
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 luty «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji