Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 lipiec «
GREJ186820

#242
od września 2009

2011.06.20 19:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ryszard Taran (taranrig)
Grzybki rosły na w połowie zagrzebanej w ziemi gałęzi drzewa liściastego. Teren mocno podsiąkły wodą. Typowe zastoisko wodne rozdzielający las mieszany (buk, jodła, świerk) od lasu iglastego (świerk).
Grzyby nie miały wyraźnej dominanty ani w smaku, ani w zapachu. Wysyp zarodników biały. Mnie Najbardziej się kojarzyły z grzybówką wczesną, ale to tylko moje asocjacje.
Liczę na opinię ekspertów.





#4340
od maja 2006

Moim zdaniem to coś z rodzaju Pluteus.
i

#1528
od września 2006

2011.06.21 08:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
coś ten biały wysyp jest podejrzany :)
dla mnie też wygląda na Pluteus, a grzybówka raczej odpada chociażby ze względu na wolne blaszki

#8302
od grudnia 2003

A może Hydropus subalpinus?

#4342
od maja 2006

No tak, Hydropus subalpinus wydaje się być najlepszym tropem :-)

#243
od września 2009

2011.06.21 17:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ryszard Taran (taranrig)
Cieszę się, że grzybki wywołały dyskusję. Po Waszych uwagach skłaniam się do poglądu, że jest to Hydropus subalpinus. Dołączam, jeszcze zdjęcie wysypu, żeby nie było wątpliwości co do jego barwy. Wiem, że dołożę nową robotę Ani, ale po zgłoszeniu do „Greja” prześle jej suszka.
Pozdrawiam!

#9019
od maja 2003

2011.07.04 11:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Potwierdzam rozpoznanie Mirka - Hydropus subalpinus
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2011 « Archiwum 2011 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji