bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Piekące gołąbki (Russula cf. amoenolens)
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
i

#12865
od grudnia 2003

Piekące gołąbki (Russula cf. amoenolens) #1

2015.09.28 09:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2)
23/09/2015 pas nadmorski Gdańsk Brzeźno. Dąb, dalej młodnik sosnowy. Kapelusz śluzowaty, zapach słaby , skórka bardzo słabo zdzieralna, smak po chwili ostry i długo pali w język.

#1997
od listopada 2008

Piekące gołąbki (Russula cf. amoenolens) #2

2015.09.29 15:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Mirki, prośba jedna, przy śmierdzielach próbę KOH rób u podstawy trzonu. To co widać na zdjęciu to jest jakiś kolor (jasno-żółtawy) czy go nie ma?
Nie zdziwię się, jak się okaże R. amoenolens. A tak swoją drogą, to one chyba wcale nie są takie rzadkie.

#12873
od grudnia 2003

Piekące gołąbki (Russula cf. amoenolens) #3

2015.09.29 15:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2)
On nie śmierdział :) KOH brak reakcji

#2000
od listopada 2008

Piekące gołąbki (Russula cf. amoenolens) #4

2015.09.29 16:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Możliwe, ja tak nazywam wszystkie z sekcji Ingratae.

#2177
od listopada 2008

Piekące gołąbki (Russula cf. amoenolens) #5

2015.12.17 15:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Russula cf. amoenolens

Materiał bardzo zapiaszczony, zarodników garstka, za to kilka nicieni i sporo glonów ;) Dlatego zdjęć zarodników brak i dlatego jest cf.







#13190
od grudnia 2003

Piekące gołąbki (Russula cf. amoenolens) #6

2015.12.17 16:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2)
Czyli ten ogromny dąb odegrał tu decydującą rolę :)
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji