Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Brązowy resupinat
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 19 kwietnia 2016) «
GREJ278333
i

#13286
od grudnia 2003

Las wielogatunkowy, buk, brzoza, klon, sosna, świerk, lipa, czereśnia. Na leżącej kłodzie. 18/02/2016 TPK Gdańsk Dolina Samborowo







i

#2046
od maja 2002

2016.03.18 19:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Inicjalne stadium rozwojowe Phellinus conchatus. Bardzo młode i rozpostarte owocniki. Zazwyczaj dobrze rozwinięte owocniki są rozpostarto-odgięte z wydatnymi kapeluszami. Twoje to niemowlaki, ale miały już zarodniki.
I mała uwaga - sfotografowałeś go "do góry nogami" :-)

#10684
od maja 2009

2016.03.18 19:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Ale nadzwyczaj dobrze rozwinięty już hymenofor jak na tę porę roku. U mnie na poczatku marca wyglądały na znacznie młodsze.


Owocnik już wieloletni, młody przyrost, całość coś około 40-50cm, oczywiście wierzba.

#2048
od maja 2002

2016.03.21 12:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
KRAM F-58680

#2049
od maja 2002

2016.03.21 12:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Nie jestem pewien czy to ten sam gatunek, albo źle go oznaczyłem. Przyślij większą próbkę.

#2050
od maja 2002

2016.03.21 12:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Jest opcja, że to Phellinus pseudopunctatus.

#10692
od maja 2009

2016.03.21 15:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Podobne do tego Mirkowego widuję czasem na dolnej(+/-bocznej) stronie leżących kłód olszy ale nie zawracałem sobie nimi głowy.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 19 kwietnia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji