bio-forum.pl

Muchomor wiosenny?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Muchomor wiosenny?

Nie widziałem jeszcze go w realu...

A może jadowity?

Choć nie pasuje mi...

A może to albinotyczna odmiana zielonawego?

Może dodam, że rosły dwa razem w zalesionym osiedlu pod brzozami i modrzewiem+krzaki

od paź.2006

2. Muchomor wiosenny?
21.cze.07 19:46
Anna Hreczka "AHa"

Muchomor wiosenny raczej nie ma łatek i ma wyraźną bulwiastą podstawę trzonu otoczoną błoniastą pochwą. Ten nie wygląda na wiosennego.

od gru.2003

3. Muchomor wiosenny?

On raczej nie wygląda na muchomora prostego do oznaczenia z racji zmaltretowania go przez słońce...:- (

Pochwy tam nie ma-sama bulwa. Pierścień też jakiś mizerny...

Mi nic innego nie pasi jak m. porfirowy. Co prawda występuje w lasach iglastych-no ale jest modrzew..:-)... i zapach niezbyt przyjemny.

A co inni?

od maj.2003

4. Muchomor wiosenny?
23.cze.07 08:51
Anna Kujawa "AniaK"

Sugerowałabym starego szyszkowatego (pierścień wątły, ale jeszcze widoczne prążkowanie, brak pochwy, perłowy połysk skórki kapelusza, resztki osłony długo utrzymujące się na kapeluszu). Znajdowany w Gdańsku przez Marcina Wilgę.

od gru.2003

5. Muchomor wiosenny?

Rzadki-do zgłoszenia?

od kwi.2001

6. Muchomor wiosenny?
24.cze.07 10:01
Marek Snowarski "admin"

Przychylam się do opinii Ani że to Amanita strobiliformis.

Czy podłoże było wapienne? Czy stanowisko można określić jako ciepłe (południowa wystawa na zboczu, nie osłonięte ściśle przez drzewa/krzewy)?

Dodam do cech charakterystycznych, żę szyszkowaty ma grubą osłonę, u młodych, gdy wilgotna/soczysta jest wyraźnie lepko-rozłażąca się. Coś jak lepka pianka.

od gru.2003

7. Muchomor wiosenny?

Czy podłoże wapienne-nie wiem. Stanowisko jak najbardziej słoneczne i pewnie dlatego takie zmaltretowane i wysuszone...

Może dodam, że dwa metry dalej z drugiej strony krzewów (nie słonecznej) rosną borowiki ponure.

od maj.2003

8. Muchomor wiosenny?
28.cze.07 08:06
Anna Kujawa "AniaK"

Bardzo rzadki, do niedawna uważany za wymarły, ostatnio odnotowany na kilku stanowiskach w Polsce.

od gru.2003

9. Muchomor wiosenny?

To wysyłam suszka i zgłoszę...:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji