bio-forum.pl

Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

bez logowania - można przeglądać
GRej319604

od mar.2025

1. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

11. 11. 2018; Pastwisko na gruncie ornym (podłoże gliniaste). Gromadnie, zwykle pojedynczo w dużym rozproszeniu. Zupełnie nie umiem ich oznaczyć - makroskopowo hybryda Coprinus, Conocybe i Psathyrella. A może zupełnie inny rodzaj? Wysyp jasnordzawy. (?)

od mar.2010

2. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

od paź.2009

3. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

He, he, ja mam to samo. Nigdy nie wiem do końca co znalazłem:-D

od mar.2025

4. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

No chyba Tubaria nie?:-) Romek, od czego jest Bio-forum.:-)

Skórka kapelusza z obecnymi wszędzie sprzążkami. Były też jakieś twory podobne do arthrospor C. jasonis (ale o tym sza, bo może to "ciała obce"):

(wypowiedź edytowana przez przemochle 13. listopada. 2018)

od mar.2025

5. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

A wrzucę to coś jeszcze (na wszelki wypadek). Twory te spotkałem tylko w jednym fragmencie preparatu - może glony jakieś?

od mar.2025

6. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

Kilka zdjęć kaulocystyd... Ich kształty i rozmiary są niezwykle zróżnicowane, posiadają sprzążki i bardzo często pojedynczą (rzadziej podwójną) bezsprzążkową przegrodę:

od mar.2025

7. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

Tym razem cheilocystydy:

od wrz.2005

8. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

(wypowiedź edytowana przez ramayana 13. listopada. 2018)

od mar.2025

9. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

Kończąc uzupełniam jeszcze wątek fot. zarodników i przykładowej podstawki:

od mar.2025

10. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

O matko, Błażeju jesteś wielki!: D W życiu bym nie znalazł.

od mar.2025

11. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

Błażej, czy Twoim zdaniem Pholiotina sulcata ma nie mieć sprzążek?

od wrz.2005

12. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

ma, choć nie przy wszystkich septach

od mar.2025

13. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

Dzięki.:-) Nie wiem dlaczego tak często w literaturze odbiera się prawo posiadania sprzążek temu gatunkowi?

Poczytawszy nieco o zaproponowanych przez Ciebie Błażeju gatunkach - ostatecznie zmuszony jestem uznać, że moja kolekcja to Pholiotina sulcata. Jeśli nie będziesz oponował, to zgłoszę je tak do GREJ?

Galerella plicatella wg dość świeżych źródeł odnotowano w Europie dotychczas tylko 2 razy (we Włoszech i Austrii). Kolekcje wcześniej oznaczone tą nazwą okazały się być P. sulcata. Jeśli okazy z austriackiego ogrodu botanicznego są rzeczywiście G. plicatella - to moje grzybki zdecydowanie nie należą do tego gatunku. Makroskopowo są wg mnie zupełnie inne. Wiem, powinienem jeszcze pomierzyć zarodniki w wodzie, ewentualnie skalibrować mikroskop - bo rozmiary wyszły nieco za duże. Może tak zrobię, bo dziś zaobserwowałem na moim pastwisku prawdziwy wysyp tych grzybków (co najmniej 100 owocników) - więc jeśli znajdę jutro czas - dozbieram.

od mar.2025

14. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

od mar.2025

15. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

Pomiar reprezentatywnej grupy;-) 42 zarodników ze świeżego wysypu w wodzie: 8, 05-11, 15 x 4-6, 2 (9, 07 x 4, 8); Q=1, 66 - 2, 19 (śr. 1, 89). (Średnią zawyżają nieco spotykane wyjątkowo "wielkie" zarodniki pochodzące prawdopodobnie z podstawek o mniejszej niż 4 liczbie sterygm). W IKI zarodniki są wyraźnie dekstrynoidalne i (co mnie zaciekawiło) dobitnie amyloidalne na ścianach krawędzi pory rostkowej. Pewno jeszcze mało widziałem, jeśli chodzi o grzyby, ale podobne zjawisko przypominam sobie u Tomentella bryophila, gdzie taką właśnie amyloidalnością wykazywały się wyłącznie "szypuły/kończyki" (zapomniałem jak to się nazywa?) zarodników.

I na koniec naszej przygody z Pholiotina sulcata zestawienie zarodników ze świeżego wysypu w różnych "mediach":

od wrz.2005

16. Wszystkim znane blaszkowce? Dla mnie nowość

zgłaszaj

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji