bio-forum.pl

Złotak wyniosły czy jakiś koźlarz? kapelusz beżowy, miąższ niezmienny, torfowisko, wrzrosy

bez logowania - można przeglądać

od sie.2019

1. Złotak wyniosły czy jakiś koźlarz? kapelusz beżowy, miąższ niezmienny, torfowisko, wrzrosy

Witam po paroletniej przerwie (mam problem z odzyskaniem hasła do dawnego konta, więc założyłem nowe).

Oto moje tajemnicze znalezisko z estońskiego torfowiska, sprzed paru dni – dwa egzemplarze.

Na pierwszy rzut oka – jakiś borowik, lecz po wyrwaniu – trzon (zwłaszcza u podstawy) identyczny jak u koźkarzy.

Drobna budowa, smukły.

Kapelusz suchy, błyszczący, powierzchnia z wzorkiem jak u niektórych maślaków.

Na przekoju miąższ niezmienny, zaledwie nieznacznie różowiejący w trzonie od podstawy.

Pory również nie sinieją pod uciskiem.

Na trzonie widoczna zarówno siateczka w kolorze trzonu, jak i czerwonawe kosmki.

Dokoła tylko sosny, a 10m dalej – pojedyncza brzoza. No i wrzosy.

Szukałem tropem koźlarzy, ale nie znajduję nic podobnego do moich egzemplarzy.

Najwięcej cech wspólnych znajduję ze złotakiem wyniosłym, ale moje mają kapelusz w kolorze cappuccino, zupełnie pozbawiony czerwonawych czy ciemnobrązowych tonów.

Będę wdzięczny za pomoc w oznaczeniu, pozdrawiam,

- Jarek

od paź.2009

2. Złotak wyniosły czy jakiś koźlarz? kapelusz beżowy, miąższ niezmienny, torfowisko, wrzrosy

Koźlarz, który to już sprawa trudniejsza, może L. niveum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji