bio-forum.pl

Kania? Niekania?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2019

1. Kania? Niekania?

Drodzy,

Od kilku dni w lesie sosnowo-liściastym znajduję spore ilości (w moim mniemaniu) kań. Ogólnie rzecz biorąc, nie miałbym co do nich żadnych wątpliwości: kapelusz z charakterystycznym garbkiem, pusty w środku trzon, dający się bez problemu wyłamać, nie naruszając blaszek, blaszki ewidentnie niedochodzące do trzonu, kulista podstawa, ruchomy pierścień. I co najważniejsze - charakterystyczny, cudny zapach właściwy właśnie dla kani. Wszystko mi pasuje z wyjątkiem jednego - wielkości. Kapelusz podręcznikowej kani wg wiki powinna mieć 10-22 cm, większość moich grzybków mieści się w tych granicach, ale - jak widzicie na zdjęciach - nie wszystkie. Przeszukałem forum, znalazłem, że Marek pisał, że znajdował kanie liliputy, tutaj:

[bf#19]

Jestem pewien, że ze sromotnikiem kani bym nie pomylił, ale trochę się naczytałem o czubajeczkach, stąd moje wątpliwości. Mimo to co większe okazy powędrowały już na patelnię i do żołądka, sfotografowałem najmniejsze, razem z moją ręką jako punktem odniesienia. Dodam, że wszystkie rosły na niewielkiej przestrzeni, może w kwadracie 200x200m. Poratujecie? Czy Wy spotkaliście się z kaniami mniejszymi niż 10 cm?

od cze.2010

2. Kania? Niekania?
19.paź.19 08:28
Piotr Grzegorzek

Wszystko to czubajka kania. Smacznego. Dane co do wielkości kapelusza zazwyczaj odnoszą się do najczęstszego przedziału wielkości. A poza tym są pigmeje oraz gracze NBA.

od paź.2007

3. Kania? Niekania?
19.paź.19 09:44
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

cytat:

Kapelusz podręcznikowej kani wg wiki powinna mieć 10-22 cm, większość moich grzybków mieści się w tych granicach, ale - jak widzicie na zdjęciach - nie wszystkie.... Czy Wy spotkaliście się z kaniami mniejszymi niż 10 cm?

od paź.2019

4. Kania? Niekania?

Podziękował i zjadł, aż się uszy trzęsły :)

(wypowiedź edytowana przez fjodor1964 19. października. 2019)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji