bio-forum.pl

Tremella vs Exidia - krystalicznie przeźroczysta galaretka

bez logowania - można przeglądać

od gru.2019

1. Tremella vs Exidia - krystalicznie przeźroczysta galaretka
Tremella vs Exidia
Tremella vs Exidia
Tremella vs Exidia

Witajcie. Od kilku lat zawsze w styczniu obserwuję bardzo ciekawego grzybka. I od kilku lat mam cały czas ten sam dylemat trzęsak czy kisielnica. Niniejsze rosną na pniakach świerkowych porośniętych mszakami (2 lata temu znalazłem stanowisko na betonowym słupku). Jednakże ta krystaliczna przeźroczystość nie pasuje mi do niczego we wszystkich książkowych i internetowych atlasach. Może ktoś coś więcej... Dzięki.

od paź.2007

2. Tremella vs Exidia - krystalicznie przeźroczysta galaretka

Pwdre ser :)

od gru.2019

3. Tremella vs Exidia - krystalicznie przeźroczysta galaretka

Tak Jacku tylko, że wszystkie internetowe Pwdre ser mają matowy, mleczny kolor i posiadają bezkształtną masę, natomiast te są krystalicznie czyste i mają kształt do złudzenia podobny np do trzęsaka pomarańczowego. No cóż może kiedyś ktoś rozwiąże zagadkę;)

od lip.2005

4. Tremella vs Exidia - krystalicznie przeźroczysta galaretka
12.sty.20 17:47
Grażyna Domian

Moim zdaniem, przede wszystkim trzeba jednoznacznie rozstrzygnąć, czy to COŚ wyrasta z podłoża, czy tylko sobie na nim luźno leży?

od cze.2017

5. Tremella vs Exidia - krystalicznie przeźroczysta galaretka

Dokładnie tak Grażynko, a jeśli leży luźno to zarówno skład chemiczny tej substancji jak i pochodzenie tego też może być w wielu przypadkach różne

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji