bio-forum.pl

Zielony grzybek

bez logowania - można przeglądać

od paź.2020

1. Zielony grzybek
29.paź.20 23:14
PO "P.O"

Co to za grzyb?

od paź.2020

2. Zielony grzybek
29.paź.20 23:17
PO "P.O"

od lis.2017

3. Zielony grzybek

Jaka tam łysiczka. Toż to zwykły pierścieniak. Stropharia caerulea lub aeruginosa.

od wrz.2005

4. Zielony grzybek

Ja bym się na "łysiczka" tak nie obruszał. Przez jakiś czas w Strophariaceae obowiązywało dość szerokie traktowanie rodzajów, stąd do Psilocybe zaliczano także Hypholoma, Stropharia, Leratiomyces, Deconica i kilka innych, pomniejszych, rodzajów. Ponieważ krajowa lista krytyczna (2003) powstała m. in. w oparciu o opracowania taksonomiczne Noordeloosa (lata 90-te), stąd w krajowej literaturze grzyb powyższy figuruje często jako łysiczka. A nowego opracowania polskich nazw grzybów nikt się nie podjął na razie.

I w sumie wszystko jedno, czy nazwiemy ten byt Psilocybe aeruginosa, czy Stropharia aeruginosa, wszyscy wiedzą, o co chodzi - "What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet".

(wypowiedź edytowana przez ramayana 30. października. 2020)

od lis.2017

5. Zielony grzybek

Ja wiem, Stamets też jeszcze zaliczył te gatunki do Psilocybe, i na forum są w kąciku łysiczek. Osobiście wychodzę z założenia, że jednak warto nieść oświaty kaganiec, bo Psilocybe ma obecnie jasno i logicznie wyznaczone kryteria przynależności, i te wszystkie okazy Deconica i Stropharia ich nie spełniają.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji