bio-forum.pl

Czy to łysiczka lancetowata?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2020

1. Czy to łysiczka lancetowata?

Witam

W temacie grzybów jestem świeży a dzisiaj byłem na pierwszym grzybobraniu. Na łące niedaleko pastwiska znalazłem takie coś ale nie jestem w stu procentach pewny czy to łysiczka. Grzyby rosły pojedyńczo albo w grupkach po dwa lub trzy. Grupki były oddalone od siebie kilkanaście do kilkudziesięciu centymetrów. Po tym jak trochę wyschły ich kolor stał się jaśniejszy. Zanim je zjem chciałbym mieć pewność że to na pewno dobre grzyby. Z góry dzięki za radę

od lis.2017

2. Czy to łysiczka lancetowata?

I to jest łysiczka, a nie jakieś tam zielone pierścieniaki. Nawet widać zaniebieszczony trzon na trzecim zdjęciu. Ale nie jedz tych grzybów, to jest gatunek halucynogenny! Umrzeć nie umrzesz od nich, ale możesz mieć przez kilka godzin różne sensacje. Lepiej przekaż kustoszowi do zbadania.

(wypowiedź edytowana przez jankowalski 31. października. 2020)

od paź.2020

3. Czy to łysiczka lancetowata?

Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji