bio-forum.pl

J.Kochanowski Scutellinia ST 4/2019

bez logowania - można przeglądać
GRej342886

od paź.2009

1. J.Kochanowski Scutellinia ST 4/2019
1
2
3
4
5
6
7
8

Włoski bardzo krótkie trochę ponad 100 (125 max) ściany bardzo cienkie ok. 2, 00, grubość włosków też bardzo niewielka ok. 12, nieukorzenione, ogólnie włoski anemiczne, pofalowane, z jedną septą.

Zarodniki niewielkie, elipsoidalne 15, 40-17, 55 x 9, 90-12, 60, ornamentacja w postaci izolowanych niewielkich guzków

ok. 0, 50 wysokości w gorącym CB nie spływa czyli odpada S. minutella drugi typ to S. ahmadii ale ornamentacja wydaje się być zbyt delikatna.

Zgłoszę jako Scutellinia sp, bo ja gatunku nie określę ( jeśli dostanę zielone światło od Kustoszy)

od mar.2025

2. J.Kochanowski Scutellinia ST 4/2019

Ja bym zgłosił jednak jako Scutellinia ahmadii. Wolne zarodniki mogły by coś więcej nam powiedzieć, ale i tak ryzyko błędu wydaje się minimalne.: D

Fajnie było by się dowiedzieć czegoś o środowisku i otoczeniu roślinnym tej kolekcji.

od paź.2009

3. J.Kochanowski Scutellinia ST 4/2019

Dzięki Przemku, widzisz jak to jest wczoraj rozmawialiśmy o Twojej a tu łup mam i ja, co prawda tylko mikroskopowałem ale mam.

Janek dane do etykiety potrzebne.

od lip.2019

4. J.Kochanowski Scutellinia ST 4/2019

Super sprawa.

Dane do zgłoszenia:

kto - Jan Kochanowski

data - 30. 07. 2019.

miejsce - Staporków, pow. konecki, woj. świętokrzyskie

środowisko - Wyrobiska pokopalniane po wydobyciu rudy żelaza. Głębokie koleiny, zagłębienia w drodze wypełnione wodą, służące jako wodopój dla zwierząt (głównie dzików). Podłoże gliniaste.

Drzewa: przewaga jodły, sosna, sporadycznie świerk, dąb.

ATPOL - EE-4318

od mar.2025

5. J.Kochanowski Scutellinia ST 4/2019

Zatem zarówno dla Waszej kolekcji, jak i [bf#852506] oraz tej spod Madagaskaru[ascomycete.org] gliniaste podłoże stanowi "wspólny mianownik".

od paź.2009

6. J.Kochanowski Scutellinia ST 4/2019

Zostanie zgłoszona jako cf.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji