bio-forum.pl

Biały hubowaty,nadrewnowy.

bez logowania - można przeglądać

od cze.2021

1. Biały hubowaty,nadrewnowy.
31.lip.21 22:01
Iwona Burzynska "Yaga"

Dzisiaj. Bażantarnia. Na martwym pniu buka.

od paź.2007

2. Biały hubowaty,nadrewnowy.

Możliwe, że drobnoporek łzawiący.

od cze.2021

3. Biały hubowaty,nadrewnowy.
31.lip.21 22:32
Iwona Burzynska "Yaga"

Panie Jacku, dziękuję. I jeszcze pytanie, czy te krwawienie (gutacja) wystę-puje w określonych warunkach?, pytam, bo Google jakoś dziwnie tłumaczy.

od paź.2007

4. Biały hubowaty,nadrewnowy.

lakownica, a to co na niej rośnie, może być interesujące.

od paź.2007

5. Biały hubowaty,nadrewnowy.

tzn. jeśli jest to grzyb martwy, to zdarzało mi się widzieć takie zapleśniałe i przeżarte przez owady Ganoderma lucidum o tej porze roku, bez śladu nawet lakownicowej otoczki. Ale oczywiście drobnoporek też może być.

Mikroskop? :)

Spróbuj go (owocnik) troszeczkę przekroić po przekątnej i zobacz, co ma w środku.

[I już się nie wypowiadam, bo mnie technicznie oświeceni spalą na stosie. I po co ja im od dwudziestu lat przekładam na polski wszystkie produkty MS, witryny, Internet, kodowanie wyjaśniam?... Idę w stolarkę.]

A ta identyfikacja pnia to na bank? Dookoła widać gałązki iglaste - różne, i daglezja, i jodłowe, i modrzew, i świerkowe, tym nasiona (na owocniku, typowe Picea).

(wypowiedź edytowana przez Mykola 09. sierpnia. 2021)

od paź.2007

6. Biały hubowaty,nadrewnowy.

LAKOWNICA, jeśli nie, to się już nigdy tutaj nie wypowiem. Howgh.

od lip.2005

7. Biały hubowaty,nadrewnowy.
9.sie.21 09:22
Grażyna Domian

A ja bardziej skłaniam się (tak jak Jacek) ku Calcipostia guttulata ale:

- czy masz pewność Iwonko, że to był pień bukowy a nie np. odziomek sosny, świerka czy innego iglastego drzewa?

- pokaż proszę jak wygląda przekrój,

- pokaż proszę zbliżenie na fragment brzegu owocnika.

od cze.2010

8. Biały hubowaty,nadrewnowy.
9.sie.21 09:47
Piotr Grzegorzek

W istocie ten typ, zgodny z wizerunkiem w naszym atlasie jest wysoce prawdopodobny, chociaż mnie to też na pierwszy rzut oka przypomina lakownicę brązowoczarną z bogatym życiem zewnętrznym.

od lip.2005

9. Biały hubowaty,nadrewnowy.
9.sie.21 09:57
Grażyna Domian

Pozwoliłam sobie wykadrować nieco pierwsze zdjęcie Iwonki. Mimo kiepskiej jakości tych kadrów wykonanych ze skompresowanej fotki, rozwiązanie zagadki jest coraz bliżej:-)

od lip.2005

10. Biały hubowaty,nadrewnowy.
9.sie.21 10:03
Grażyna Domian

I jeszcze odpowiedź na wcześniej zadane pytanie. Z moich obserwacji wynika, że w czasie długotrwałej suszy gutacja może być zahamowana. Na owocniku, a zwłaszcza na jego krawędzi będą jednak widoczne charakterystyczne okrągłe lub owalne dołeczki.

od cze.2021

11. Biały hubowaty,nadrewnowy.
9.sie.21 13:20
Iwona Burzynska "Yaga"

Bardzo państwu dziękuję za podpowiedzi, odpowiedzi, rady i sugestie. Postaram się tam podjechać, ale czy trafię w to miejsce, nie wiem :). I, czy owocnik przetrwał przez ten czas..., a i tak go nie pokroję, bo to rezerwat.

Ps. Pnia niestety nie jestem pewna.

od cze.2021

12. Biały hubowaty,nadrewnowy.
9.sie.21 14:42
Iwona Burzynska "Yaga"

Faktycznie pani Grażynko, widać te dołeczki po gutacji :), czyli to on?

od lip.2005

13. Biały hubowaty,nadrewnowy.
9.sie.21 15:23
Grażyna Domian

Moim zdaniem tak:-)

Przydałoby się jednak to lepiej udokumentować. Jeśli nie będzie możliwości dorobienia nowych zdjęć, do proponuję wykadrować odpowiedni fragment z oryginału już zrobionego zdjęcia.

I jeszcze... na tym forum panuje zasada, że mówimy sobie po imieniu niezależnie od tego jak długo się znamy czy co mamy zapisane w metryce:-)

od cze.2021

14. Biały hubowaty,nadrewnowy.
9.sie.21 18:38
Iwona Burzynska "Yaga"

Dziękuję Grażynko :). Niestety nie wykadruję, bo zdjęcia usunęłam z telefonu:/. Pozostaje mi zrobić tak jak pisałam wyżej.

od paź.2007

15. Biały hubowaty,nadrewnowy.

Miałam już nic nie mówić, ale moim zdaniem przekrojenie i sfocenie martwego owocnika w rezerwacie, jeśli pozostawisz go na miejscu, żeby owady mogły dokończyć dzieła, nie jest żadną zbrodnią. Ba, rezerwaty powstają i utrzymują się dzięki temu, że ktoś stwierdza występowanie rzadkich gatunków na tym terenie. A jakoś to trzeba robić. Grażyna jest prawdziwym guru w tym temacie:-)

od maj.2009

16. Biały hubowaty,nadrewnowy.

Moim skromnym zdaniem Grażyna ma rację co do gatunku. Takie z długim trzonem są typowe dla moich lasów ale znajduję je na świerku.

Na zdjęciu Iwony sporo widać chrustu świerkowego więc może jednak substrat był inny?

Jednak, z tego co orientuję się, chociaż zazwyczaj występuje na iglastych to nie gardzi również i liściastymi.

od cze.2021

17. Biały hubowaty,nadrewnowy.
10.sie.21 19:42
Iwona Burzynska "Yaga"

Nie wiedziałam, że dzisiaj będę przejeżdżać koło rezerwatu, także zdjęcia zrobione telefonem. Niestety nadal nie umiem powiedzieć na jakim drewnie rósł. Wydaje mi się, że modrzew lub sosna. Czy takie zdjęcia wystarczą do dokumentacji?

od paź.2007

18. Biały hubowaty,nadrewnowy.

Drobnoporek łzawiący. A z buków też był podawany.

od lip.2005

19. Biały hubowaty,nadrewnowy.
10.sie.21 19:49
Grażyna Domian

Tak, moim zdaniem wystarczą:-) I są bardzo ładne jak na telefon:-)

od cze.2021

20. Biały hubowaty,nadrewnowy.
10.sie.21 20:19
Iwona Burzynska "Yaga"

Bardzo dziękuję :).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji