bio-forum.pl

Żółte talerzyki na zbutwiałym drewnie

bez logowania - można przeglądać

od paź.2020

1. Żółte talerzyki na zbutwiałym drewnie

01. 08. 2021 r., Wysoczyzna Elbląska, okolice Jagodnika. Las z przewagą buka czerwonego, w okolicy buk, grab. Gleba brunatna kwaśna. Na zbutwiałym kawałku drewna kilkadziesiąt owocników śr. 1-5 mm, przy czym większość 1-3 mm.

W zbliżeniach nie widzę na brzegu żadnych włosków, więc raczej wykluczam Scutellinia.

Sorry za jakość zdjęć, ale nie mam sprzętu do takich mikrusów.

od paź.2009

2. Żółte talerzyki na zbutwiałym drewnie

od paź.2020

3. Żółte talerzyki na zbutwiałym drewnie

Dzięki Romku. Miałem nadzieję na coś rzadkiego, ale cóż, nie zawsze się udaje :).

od mar.2025

4. Żółte talerzyki na zbutwiałym drewnie

od maj.2009

5. Żółte talerzyki na zbutwiałym drewnie

I jeszcze często występujący Hymenoscyphus epiphyllus i kilka (może - naście) innych o podobnym zabarwieniu.... co można ująć jednym słowem: mikroskop!

od paź.2020

6. Żółte talerzyki na zbutwiałym drewnie

Dziękuję Wam za wypowiedzi. Za mikroskop raczej się nie zabiorę, bo musiałbym mieć asystenta do przygotowania preparatów (mam do tego lewe ręce), choć zdaję sobie sprawę, że to ogranicza mnie często do "sp.", a tutaj nawet nie do tego.

od maj.2009

7. Żółte talerzyki na zbutwiałym drewnie

No niestety ale taka jest rzeczywistość: (

Zdecydowana większość gatunków wymaga mikroskopowania a Helotiales są o tyle "wredne", bo praktycznie prawie wszystkie wymagają mikroskopowania w stanie żywym.... ale w sumie to bardzo ciekawa grupa grzybów :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji