bio-forum.pl

Świecznica nowy gat. dla PL

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Świecznica nowy gat. dla PL

Marcin Pietras.

W okolicach Stilo mamy drugi gatunek świecznicy (nowy dla PL) Artoyces microsporus. Morfologicznie identyczny z pyxidatus z tą różnicą, że A. microsporus występuje na drewnie sosnowym, jak ten powyżej. Jest różnica w ornamentacji zarodników.

od sie.2020

2. Świecznica nowy gat. dla PL

Widywałem świecznice na sosnach - czy to wystarczy, aby zgłosić ten gatunek do GREJ? A jeśli nie wystarczy, to komu podesłać do sprawdzenia cech mikro?

od sie.2020

3. Świecznica nowy gat. dla PL

Jedno z takich znalezisk wysłałem w zeszłym roku jako A. pyxidatus (ID 334870). Czy to znaczy, że "przepadło", a może ktoś tam w GREJ-u z czasem dokona korekty oznaczenia?

od wrz.2005

4. Świecznica nowy gat. dla PL

Ktoś z czasem sprawdzi i ew. skoryguje.

Na razie nie ma co się przywiązywać do tych substratowych zależności - nie mamy dość danych ekologicznych.

od gru.2003

5. Świecznica nowy gat. dla PL

bio-forum.pl" align=left alt="application/pdf">

cryptogamie-mycologie2008v29f3a2.pdf[bio-forum.pl] (1105. 1 k)

od wrz.2005

6. Świecznica nowy gat. dla PL

Sprawdzone na szybko kolekcje z mojego zielnika z sosny, zebrane w Kampinoskim PN należą ewidentnie do C. pyxidata s. str.

od gru.2003

7. Świecznica nowy gat. dla PL

Błażej jak chcesz zbiorę z terenu Stilo-Ulinia

od wrz.2005

8. Świecznica nowy gat. dla PL

poproszę

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji