Krótkie włoski, fajna.
Dla mnie tak samo fajna, jak wszystkie inne te mikrusy, no ale Ty się znasz lepiej :). Zapomniałem podać: owocniki 3-4 mm.
Owocniki bardzo słabo dojrzałe, znalazłem tylko trzy zarodniki które uznałem za jako tako dojrzałe.
Włoski krótkie do ok. 250, podstawy mono, średnica ok. 22, grubość ściany 5-6.
Zarodniki szerokoelipsoidalne 18, 77-23, 69 x 13, 75-19, 02 rozrzut bardzo duży szczególnie szerokość. Jeśli przyjąć założenie że owe trzy zarodniki o których wspominam na początku to prawidłowo wykształcone zarodniki dla tego gatunku to wtedy wymiary wyglądają tak 22, 96-23, 69 x 17, 74-19, 26. Ornamentacja niska dla mnie nie do zmierzenia, praktycznie płaski rysunek na ścianie zarodników w formie delikatnych punktowych struktur łączących się czasami w większe agregaty.
Uważam że jest to niedojrzała Scutellinia kerguelensis, w tym stanie dojrzałości niestety nie do zgłoszenia.
Staszku zadanie na zaś, pobrać dojrzałe owocniki i wtedy się zobaczy ponownie
gratuluje cierpliwości Romku i życzy znalezienia dojrzałej Staszku
Dzięki Romku, naprawdę jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania. Szkoda, że się nie udało (do końca), ale pozycja zanotowana i w przyszłym roku na pewno sprawdzę.
Tylko zupełnie nie mam pomysłu, jak przy tym rodzaju oceniać dojrzałość - po rozmiarach? Tylko ja nie mam pojęcia, do jakich rozmiarów one dorastają...
Z workowcami ogólnie jest problem, bardzo często niedojrzałe, czasami wręcz sterylne, najbardziej dojrzałe są te w początkowym stadium rozkładu.