bio-forum.pl

Scutellinia sp.

bez logowania - można przeglądać

od paź.2020

1. Scutellinia sp.

07. 08. 2021, Wysoczyzna Elbląska, okolice Jagodna. Las bukowy, koryto przesychającego potoku, na zbutwiałych szczątkach drewna kilkanaście owocników, 2m dalej kolejnych kilka.

od paź.2009

2. Scutellinia sp.

Krótkie włoski, fajna.

od paź.2020

3. Scutellinia sp.

Dla mnie tak samo fajna, jak wszystkie inne te mikrusy, no ale Ty się znasz lepiej :). Zapomniałem podać: owocniki 3-4 mm.

od paź.2009

4. Scutellinia sp.
1
2
3
4
5
6
7

Owocniki bardzo słabo dojrzałe, znalazłem tylko trzy zarodniki które uznałem za jako tako dojrzałe.

Włoski krótkie do ok. 250, podstawy mono, średnica ok. 22, grubość ściany 5-6.

Zarodniki szerokoelipsoidalne 18, 77-23, 69 x 13, 75-19, 02 rozrzut bardzo duży szczególnie szerokość. Jeśli przyjąć założenie że owe trzy zarodniki o których wspominam na początku to prawidłowo wykształcone zarodniki dla tego gatunku to wtedy wymiary wyglądają tak 22, 96-23, 69 x 17, 74-19, 26. Ornamentacja niska dla mnie nie do zmierzenia, praktycznie płaski rysunek na ścianie zarodników w formie delikatnych punktowych struktur łączących się czasami w większe agregaty.

Uważam że jest to niedojrzała Scutellinia kerguelensis, w tym stanie dojrzałości niestety nie do zgłoszenia.

Staszku zadanie na zaś, pobrać dojrzałe owocniki i wtedy się zobaczy ponownie

od maj.2019

5. Scutellinia sp.

gratuluje cierpliwości Romku i życzy znalezienia dojrzałej Staszku

od paź.2020

6. Scutellinia sp.

Dzięki Romku, naprawdę jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania. Szkoda, że się nie udało (do końca), ale pozycja zanotowana i w przyszłym roku na pewno sprawdzę.

Tylko zupełnie nie mam pomysłu, jak przy tym rodzaju oceniać dojrzałość - po rozmiarach? Tylko ja nie mam pojęcia, do jakich rozmiarów one dorastają...

od paź.2009

7. Scutellinia sp.

Z workowcami ogólnie jest problem, bardzo często niedojrzałe, czasami wręcz sterylne, najbardziej dojrzałe są te w początkowym stadium rozkładu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji