bio-forum.pl

Kudłate na trawniku

bez logowania - można przeglądać

od gru.2012

1. Kudłate na trawniku
8.sie.21 19:49
Piotr Stanczak "doniu"

2021. 08. 08 Na trawniku, w miejscu gdzie kilka lat temu rosła brzoza, więc może korzenie pod powierzchnią. Owocniki palczaste do 20 mm wysokości (pewnie młode). Miąższ łykowato elastyczny, gumowy. Ciężko rozpołowić i oderwać.

od mar.2025

2. Kudłate na trawniku

Celowałbym w Abortiporus biennis. Ale któż to wie.

od paź.2007

3. Kudłate na trawniku
10.sie.21 00:11
Paula Probucka "Mykola"

Zostawiłeś część, żeby dorosły? Świetne są. Widziałam kiedyś coś podobnego, wydaje mi się, że na przekroju dostrzegam delikatną tendencję do kapeluszowienia, czyli formowania się części wierzchniej. Przepraszam, że nie używam nomenklatury fachowej, ale (choć ją znam) moja jest fajniejsza i bardziej przystępna, wiem to po wielu godzinach propagowania wiedzy mykologicznej:-)

od gru.2012

4. Kudłate na trawniku
10.sie.21 05:07
Piotr Stanczak "doniu"

Zostawiłem i będę obserwował. Postaram się wrzucić zdjęcie. Pierwsze moje skojarzenie też było Abortiporus biennis, ale przeglądając zdjęcia w necie, zwątpiłem.

od cze.2017

5. Kudłate na trawniku

Wątpię, by był to grzyb

od gru.2012

6. Kudłate na trawniku
13.sie.21 20:05
Piotr Stanczak "doniu"

2021. 08. 13 Niewiele urósł, ale zmienił strukturę.

od gru.2012

7. Kudłate na trawniku
11.wrz.21 19:27
Piotr Stanczak "doniu"

11. 09. 2021

Bajka o tajemniczym kudłatym z trawnika zakończyła się dziś. To Abortiporus biennis

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji