Sierpień 2021 Jura Krakowsko-Częstochowska
Wzgórze wapienne z prześwietloną, ciepłą buczyną
W pobliżu tylko buk
Owocniki - kilkadziesiąt sztuk, wielkości max:
trzon - 10-12 cm
kapelusz-10-12 cm
W oznaczeniu pomógł mi Rysiek Rutkowski, przesyłając pracę na na temat tych trzech mleczajów: volemus/subvolemus/oedematous jakiś czas temu wyodrębnionych z gatunku volemus (mleczaj smaczny).
Tak samą wyglądają, tak samo się "zachowują" - mocne, obfite białe mleczko po przecięciu, ten sam smak i rybny, śmierdzący zapach.
\
Do odróżnienia micro sprawa jest prosta,
Pileipellis (górna warstwa skóry kapelusza w przekroju promieniowym) - opisywany gatunek wg źródeł ma mieć do 60um długości.
U mnie włoski 20-30 - max do 60 um.
Tutaj zdjęcia a i b - to samo ujęcie, różne ostrzenie - żeby było widać, że to rzeczywiście są Pileipellis, o których prawię...
Gatunek nowo-opisany, niepublikowany w PL, czy notowany? - nie znalazłem
Dużo takich zjadłem - moje ulubione :)
A tak poważniej, to zaobserwowałem dwa typy tych mleczaji w moich lasach
- wierzch kapelusza ciemniej ubarwiony i budowa masywna, kapelusz dłużej podwinięty
- wierzch kapelusza jaśniejszy i kapelusz cieńszy, brzeg podwinięty u młodych szybciej się prostuje.
Ale gdyby tak dokładniej się przyglądać, to może i trzy typy po makro bym wyodrębnił, ale czy po mikro te typy też by się różniły?
(wypowiedź edytowana przez januz 09. sierpnia. 2021)
poproszę
Błażej, mam pytanie - czy w związku z wyżej wymienionymi formami tych mleczji, które zaobserwowałem, będziesz nimi zainteresowany, gdybym je zebrał?
tak, z chęcią zerknę