bio-forum.pl

Lactifluus oedematous

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019
#0

1. Lactifluus oedematous

Sierpień 2021 Jura Krakowsko-Częstochowska

Wzgórze wapienne z prześwietloną, ciepłą buczyną

W pobliżu tylko buk

Owocniki - kilkadziesiąt sztuk, wielkości max:

trzon - 10-12 cm

kapelusz-10-12 cm

1
2
3

W oznaczeniu pomógł mi Rysiek Rutkowski, przesyłając pracę na na temat tych trzech mleczajów: volemus/subvolemus/oedematous jakiś czas temu wyodrębnionych z gatunku volemus (mleczaj smaczny).

Tak samą wyglądają, tak samo się "zachowują" - mocne, obfite białe mleczko po przecięciu, ten sam smak i rybny, śmierdzący zapach.

\

1
2
3

Do odróżnienia micro sprawa jest prosta,

Pileipellis (górna warstwa skóry kapelusza w przekroju promieniowym) - opisywany gatunek wg źródeł ma mieć do 60um długości.

U mnie włoski 20-30 - max do 60 um.

1
2

Tutaj zdjęcia a i b - to samo ujęcie, różne ostrzenie - żeby było widać, że to rzeczywiście są Pileipellis, o których prawię...

Gatunek nowo-opisany, niepublikowany w PL, czy notowany? - nie znalazłem

od cze.2017
#0

2. Lactifluus oedematous

Dużo takich zjadłem - moje ulubione :)

A tak poważniej, to zaobserwowałem dwa typy tych mleczaji w moich lasach

- wierzch kapelusza ciemniej ubarwiony i budowa masywna, kapelusz dłużej podwinięty

- wierzch kapelusza jaśniejszy i kapelusz cieńszy, brzeg podwinięty u młodych szybciej się prostuje.

Ale gdyby tak dokładniej się przyglądać, to może i trzy typy po makro bym wyodrębnił, ale czy po mikro te typy też by się różniły?

(wypowiedź edytowana przez januz 09. sierpnia. 2021)

od wrz.2005
#0

3. Lactifluus oedematous

poproszę

od cze.2017
#0

4. Lactifluus oedematous

Błażej, mam pytanie - czy w związku z wyżej wymienionymi formami tych mleczji, które zaobserwowałem, będziesz nimi zainteresowany, gdybym je zebrał?

od wrz.2005
#0

5. Lactifluus oedematous

tak, z chęcią zerknę

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji