bio-forum.pl

Lactifluus oedematous

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019

1. Lactifluus oedematous

Sierpień 2021 Jura Krakowsko-Częstochowska

Wzgórze wapienne z prześwietloną, ciepłą buczyną

W pobliżu tylko buk

Owocniki - kilkadziesiąt sztuk, wielkości max:

trzon - 10-12 cm

kapelusz-10-12 cm

1
2
3

W oznaczeniu pomógł mi Rysiek Rutkowski, przesyłając pracę na na temat tych trzech mleczajów: volemus/subvolemus/oedematous jakiś czas temu wyodrębnionych z gatunku volemus (mleczaj smaczny).

Tak samą wyglądają, tak samo się "zachowują" - mocne, obfite białe mleczko po przecięciu, ten sam smak i rybny, śmierdzący zapach.

\

1
2
3

Do odróżnienia micro sprawa jest prosta,

Pileipellis (górna warstwa skóry kapelusza w przekroju promieniowym) - opisywany gatunek wg źródeł ma mieć do 60um długości.

U mnie włoski 20-30 - max do 60 um.

1
2

Tutaj zdjęcia a i b - to samo ujęcie, różne ostrzenie - żeby było widać, że to rzeczywiście są Pileipellis, o których prawię...

Gatunek nowo-opisany, niepublikowany w PL, czy notowany? - nie znalazłem

od cze.2017

2. Lactifluus oedematous

Dużo takich zjadłem - moje ulubione :)

A tak poważniej, to zaobserwowałem dwa typy tych mleczaji w moich lasach

- wierzch kapelusza ciemniej ubarwiony i budowa masywna, kapelusz dłużej podwinięty

- wierzch kapelusza jaśniejszy i kapelusz cieńszy, brzeg podwinięty u młodych szybciej się prostuje.

Ale gdyby tak dokładniej się przyglądać, to może i trzy typy po makro bym wyodrębnił, ale czy po mikro te typy też by się różniły?

(wypowiedź edytowana przez januz 09. sierpnia. 2021)

od wrz.2005

3. Lactifluus oedematous

poproszę

od cze.2017

4. Lactifluus oedematous

Błażej, mam pytanie - czy w związku z wyżej wymienionymi formami tych mleczji, które zaobserwowałem, będziesz nimi zainteresowany, gdybym je zebrał?

od wrz.2005

5. Lactifluus oedematous

tak, z chęcią zerknę

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji