bio-forum.pl

2021-08-09 Jaworzno, Wysoki Brzeg - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2021-08-09 Jaworzno, Wysoki Brzeg - część 2
29.sie.21 08:18
Piotr Grzegorzek

Idę dalej. Kolejny gatunek w tej okolicy to wiesiołek dziwny - Oenothera paradoxa.

Teraz mijam zarośla w których coś jest. Roślina w tle to niecierpek himalajski - Impatiens glandulifera.

Idę w to miejsce, bo to co prześwituje zza zarośli jest intrygujące. Po drodze mijam rozrastający się sumak odurzający - Rhus typhina.

W końcu znalazłem dojście za linię zarośli i natrafiłem na uporządkowany śmietnik.

Zwały gruzu i ziemi też tutaj się znajdują.

Kolejne symptomy uporządkowania.

Tej rośliny jeszcze nie oznaczyłem.

Oto ostatnie symptomy uporządkowanego śmietnika.

Przed wyjściem na ulicę zauważyłem rozłożystą robinie akacjową - Robinia pseudoacacia.

To była lewa strona drogi idąc w kierunku Jaworzna. Teraz jestem po prawej stronie tej drogi. Idę w kierunku przystanku.

Idę dalej mijam taką sobie gęstwinę, mijam przedtem przystanek.

Oto mucha z rodziny Tachinidae.

Z drzew z tej okolicy moją uwagę przykuła topola osika - Populus tremula.

Będąc już na przystanku zauważam mniszka - Taraxacum oraz rdest ptasi - Polygonum aviculare.

I jeszcze dla kontekstu najbardziej charakterystyczny budynek w tej okolicy.

od wrz.2005

2. 2021-08-09 Jaworzno, Wysoki Brzeg - część 2

może roślina z wysypiska to Datura inoxia?

od cze.2010

3. 2021-08-09 Jaworzno, Wysoki Brzeg - część 2
30.sie.21 08:09
Piotr Grzegorzek

Będę w tej okolicy jeszcze nie raz w związku z "Lex Izera" zatem będę sprawdzał. Póki co nic z tego co znam osobiście mi nie pasuje. Najdziwniejsze jest klinowate oskrzydlenie ogonków liściowych, ale możliwa jest Solanum alatum, której jeszcze w realu nie widziałem.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 30. sierpnia. 2021)

od lut.2021

4. 2021-08-09 Jaworzno, Wysoki Brzeg - część 2
11.paź.21 19:02
Konrad Kaczmarek

Opcją jest Solanum nigrum ssp. schultesii. Na pewno zaś rodzaj Solanum.

od cze.2010

5. 2021-08-09 Jaworzno, Wysoki Brzeg - część 2
11.paź.21 22:53
Piotr Grzegorzek

Sprawa niemożliwa do rozstrzygnięcia. Populacja została "zniknięta". Teren w jakiś sposób uporządkowano.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji