bio-forum.pl

Ascoryne?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019

1. Ascoryne?

Listopad 2021 Las Wolski w Krakowie

Grądowy fragment lasu: Lipa, dąb, grab, buk.

Na padłym drzewie liściastym, prawdopodobnie lipie lub buku

1
2
3
4
66

Owocniki wielkości: 2-3-5mm z zaznaczonym niewielkim trzonkiem, większe owocniki miseczkowate nawet do 1cm

od paź.2007

2. Ascoryne?

Sądząc po ostatnich zdjęciach to powinna być Craterocolla cerasi.

od kwi.2019

3. Ascoryne?

Dzięki Jacku

od gru.2006

4. Ascoryne?

A mech na ostatnim zdj. to Tetraphis pellucida

od wrz.2005

5. Ascoryne?

poproszę

od paź.2009

6. Ascoryne?

Jakoś mi na Craterocollę nie za bardzo wygląda, wystarczy wrzucić pod mkroskop i będzie wszystko jasne, Ascocoryne to workowiec, Craterocolla to podstawczak

od kwi.2019

7. Ascoryne?

Romeczku,

Dla Ciebie wszystko... Special for You:-).

1
2

To nie jest Craterocolla, to workowiec, czyli prawdopodobnie coś z Acoryne, jak wcześniej typowałem.

Szkoda.

Dziękuję za Twoją czujność;-).

od kwi.2019

8. Ascoryne?

Chyba, że są 2 gatunki?;-)

Jutro tam jadę z Waldkiem Cz., żeby mu pokazać, to poprzyglądamy im się dokładniej.

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 04. grudnia. 2021)

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 04. grudnia. 2021)

od kwi.2019

9. Ascoryne?

Ascocoryne sp.

Zanim przejdę do meritum.

Zdjęcia macro i dokumentacja micro dotyczy tylko pierwszej zebranej, zasuszonej dla Błażeja kolekcji.

Wykorzystałem połowę materiału z suszków dla Błażeja - więcej nie dotykam - jedzie do Błażeja.

To także w kwestii wytłumaczenia, dlaczego pewnych cech nie pokazałem, albo pokazałem niedokładnie.

Zebrałem również drugą kolekcję z tego substaratu lub najbliżej okolicy.

Substrat - to sterta pociętych kloców drzew liściastych.

Tutaj z tej kolekcji, żeby nie miwszać, pokażę tylko 2 ostatnie zdjęcia.

Ps. Błażej

Czy wysłać Ci również drugą zebraną kolekcję w osobnym opakowaniu?

1
2

Teraz przedstawię moją hipotezę:

1. wykluczam na 100% pozostałe gatunki z sekcji sarcoides ze względu na niezgodność kluczowych cech tych gatunków z pokazaną dokumentacją

2. z bardzo dużym prawdopodobieństwem mamy 2 gatunki

3. z bardzo dużym prawdopodobieństwem te gatunki są - jeden z sekcji sarcoides, drugi z sekcji cylichnium

4. z prawdopodobieństem zbliżonym do zera (0) mamy do czynienia z jednym gatunkiem

5. możliwe, że jednym z przedstawionych gatunków jest A. sarcoides

6. niemożliwe, że jednym z przedstawionych gatunków jest A. inflata

7. z małym prawdopodobieństwem mamy do czynienia z gatunkiem, nieuwzględnionym w kluczu Barala 2010.

8. ze znikomym prawdopodobieństwem mamy do czynienia z nowym gatunkiem

1
2
3
4
5
6
7
8
9
66
66

spores:

1
44
66
77

ASCI (BB) croziers +:

1
2
3
4
5
2
55

Parafizy: (w KOH brązowe - brak info u Barala?)

1

Conidia: (w KOH brązowe)

2
3

!

1
2
1
2

Przekrój: (ectal excipulum - textura globosa; medullary excipulum - textura intricata)

555

Czy to może być domniemany kryształek w medulla? (na powierzchni medullary excipulum)

1
2

Ostatnie 2 zdjęcia - zarodnik ze świeżej, żywej kolekcji typowo z sekcji cylichnium (większość zarodników 9/10 w tym typie, 1/10 w typowy dla sekcji sarcoides)

od wrz.2005

10. Ascoryne?

Sławku, mi podobnie jak Jackowi skojarzyła się z Craterocolla. Ponieważ to jednak na pewno nie ten gatunek, to podziękuję za suszka: D Większość asco to nie moja bajka.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji