Sądząc po ostatnich zdjęciach to powinna być Craterocolla cerasi.
Dzięki Jacku
A mech na ostatnim zdj. to Tetraphis pellucida
poproszę
Jakoś mi na Craterocollę nie za bardzo wygląda, wystarczy wrzucić pod mkroskop i będzie wszystko jasne, Ascocoryne to workowiec, Craterocolla to podstawczak
Chyba, że są 2 gatunki?;-)
Jutro tam jadę z Waldkiem Cz., żeby mu pokazać, to poprzyglądamy im się dokładniej.
(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 04. grudnia. 2021)
(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 04. grudnia. 2021)
Ascocoryne sp.
Zanim przejdę do meritum.
Zdjęcia macro i dokumentacja micro dotyczy tylko pierwszej zebranej, zasuszonej dla Błażeja kolekcji.
Wykorzystałem połowę materiału z suszków dla Błażeja - więcej nie dotykam - jedzie do Błażeja.
To także w kwestii wytłumaczenia, dlaczego pewnych cech nie pokazałem, albo pokazałem niedokładnie.
Zebrałem również drugą kolekcję z tego substaratu lub najbliżej okolicy.
Substrat - to sterta pociętych kloców drzew liściastych.
Tutaj z tej kolekcji, żeby nie miwszać, pokażę tylko 2 ostatnie zdjęcia.
Ps. Błażej
Czy wysłać Ci również drugą zebraną kolekcję w osobnym opakowaniu?
Teraz przedstawię moją hipotezę:
1. wykluczam na 100% pozostałe gatunki z sekcji sarcoides ze względu na niezgodność kluczowych cech tych gatunków z pokazaną dokumentacją
2. z bardzo dużym prawdopodobieństwem mamy 2 gatunki
3. z bardzo dużym prawdopodobieństwem te gatunki są - jeden z sekcji sarcoides, drugi z sekcji cylichnium
4. z prawdopodobieństem zbliżonym do zera (0) mamy do czynienia z jednym gatunkiem
5. możliwe, że jednym z przedstawionych gatunków jest A. sarcoides
6. niemożliwe, że jednym z przedstawionych gatunków jest A. inflata
7. z małym prawdopodobieństwem mamy do czynienia z gatunkiem, nieuwzględnionym w kluczu Barala 2010.
8. ze znikomym prawdopodobieństwem mamy do czynienia z nowym gatunkiem
Sławku, mi podobnie jak Jackowi skojarzyła się z Craterocolla. Ponieważ to jednak na pewno nie ten gatunek, to podziękuję za suszka: D Większość asco to nie moja bajka.