bio-forum.pl

Hymenogaster tener ?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2012

1. Hymenogaster tener ?
10.paź.22 18:05
Piotr Stanczak "doniu"

Wysoczyzna Elbląska

Leszczyna, brzoza, grab. Owocniki przeważnie nieregularnego kształtu wielkości 1, 5- 2cm, mniejsze okrągłąwe, umiejscowione płytko, do 1cm pod ziemią. Wykopane w barwie białej, zmieniają kolor w miejscu dotknięcia. Perydium cienkie i przebijajace strukturę komór, miejscami porozrywane. Zapach ostry.

od lip.2002

2. Hymenogaster tener ?

Chyba zaraz dorzuć do Błażejowej paczki:-)

Bez mikro to wróżenie z fusów, ale... kolor gleby plus "ostry zapach" przywodzi mi na myśl H. rehsteineri. Śmierdzi jeszcze lepiej w trakcie schnięcia niż na żywo. Na H. tener jest trochę za wcześnie.

od gru.2012

3. Hymenogaster tener ?
10.paź.22 19:16
Piotr Stanczak "doniu"

Teraz przy suszeniu zapach mocno piwniczny

od wrz.2005

4. Hymenogaster tener ?

poproszę

od gru.2012

5. Hymenogaster tener ?
27.paź.22 18:14
Piotr Stanczak "doniu"

Uzupełniam o zdjęcia mikro autorstwa Mariana Sęktas. Przybliżyliśmy się do H. rehsteineri?

od lip.2002

6. Hymenogaster tener ?

Tu niestety nie pomogę na podstawie tylko fotek. Zarodniki krążą gdzieś w okolicy griseus, lycoperdineus. Sugerowany przeze mnie H. rehsteineri odpada całkowicie - ma definitywnie kolczastą ornamentację i wyraźne, choć długo hialinowe perysporium.

A wielkość zarodników? Bo może to po prostu zwykły niveus tyle, że z nieco nietypowymi zarodnikami. Trafiały mi sie takie.

od wrz.2005

7. Hymenogaster tener ?

Okazy, które do mnie trafiły mają szersze zarodniki i są tożsame z Hymenogaster nr 3. Więc nie wiadomo co: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji