bio-forum.pl

Sparassis brevipes czy S. crispa?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2019

1. Sparassis brevipes czy S. crispa?
15.paź.22 19:46
PawelFortuna

Leśniów Wielki, w okolicach Zielonej Góry, owocnik wyrastający z podstawy silnie rozłożonego pniaka. Obecnie w tym miejscu jest młodnik dębowy (20-letni), w pobliżu kilka starszych (40-50 letnich) dębów poza tym wyłącznie sosny, 15. 10. 2022 r.

od mar.2022

2. Sparassis brevipes czy S. crispa?
15.paź.22 20:06
Marian Sęktas "MS"

Zdecydowanie to nie S. crispa

od wrz.2019

3. Sparassis brevipes czy S. crispa?
16.paź.22 12:52
PawelFortuna

Czyli S. brevipes? W terenie od razu na niego stawiałem.. wątpliwości nabrałem dopiero po przeglądzie zdjęć w internecie..

Jeśli to on, to wiadomo czy był jakieś wcześniej doniesienia z woj. lubuskiego? W GREJ widzę brak doniesień.

od sie.2013

4. Sparassis brevipes czy S. crispa?
16.paź.22 17:35
Andrzej Ryś

Trzeba ustalić czy ten silnie rozłożony pniak jest sosnowy. Jeżeli nie no sprawa wyjaśniona. Jeżeli możesz to pogrzeb głębiej przy tym pniaku i sprawdź czy pozostałe nie rozłożone do końca fragmenty nie są aby żywiczne.

od cze.2017

5. Sparassis brevipes czy S. crispa?

Bliżej mu do sosnowego, raczej sosnowy.

od wrz.2019

6. Sparassis brevipes czy S. crispa?
17.paź.22 16:49
PawelFortuna

Pniak jest sosnowy (wyczułem ewidentny zapach żywicy jak trochę podłubałem) także S. crispa ostatecznie..

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji