bio-forum.pl

Kaszuby-grudzień 2007

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Kaszuby-grudzień 2007

Na zimówki musze poczekać (do piatku) więc można narazie potrenować i eksperymentować w lesie. A to skutki tego

Warunki do focenia fatalne-ciemno, morko, wilgotno, wietrznie...

Byle do wiosny...:-)

od paź.2005

2. Kaszuby-grudzień 2007

Na ostatnim zdjęciu - jakie to grzyby?

od gru.2003

3. Kaszuby-grudzień 2007

Łysiczka łagodna-podobno...

od wrz.2006

4. Kaszuby-grudzień 2007

Trochę przypomina hełmówkę, przynajmniej na fotografii...

od gru.2003

5. Kaszuby-grudzień 2007

No co ty.... nic mi nie jest-bynajmniej narazie....

od wrz.2006

6. Kaszuby-grudzień 2007

Mirki:-))) Chyba ja aż tak samemu sobie nie zaufam.:-)

Pozdrawiam :)

od gru.2003

7. Kaszuby-grudzień 2007

[bf#65462]

Oczywiście żart i może bardziej ostrzeżenie dla zimówkożerców.:-))

Hełmówki te rosną na pniu sosnowym a zaraz obok piękne gniazdo zimówek na pniu brzozy

od wrz.2006

8. Kaszuby-grudzień 2007

Czytałem w zeszłym roku ten wątek. Dlatego obowiązuje zasada do gara tylko przy 100% pewności. Musze u siebie nowych stanowisk zimówki poszukać, bo zeszłoroczne prawie puste. Po kilka małych owocników znalazłem. Może w niedzielę ruszę w nadodrzańskie łęgi.

od gru.2003

9. Kaszuby-grudzień 2007

Nakosiłem zimówek-same świeżynki:-) Odwiedziłem lipy gdzie powinny być boczniaki ostrygowate. Są. Narazie w aucie. Nie macie pojęcia jaki aromat dają świeże boczniaczki:-) Normalnie będe je woził w samochodzie do.... kolacji.

Ciepło jak smok. Na Przymorzu jest 11, 5 st. C pada, siąpi, tak sobie zima...

Najlepsze w zimowym grzybobraniu jest to, że nie trzeba szukać grzybów bo wiadomo gdzie są... ale czy to jest takie "najlepsze"?... temat do dyskusji.

od gru.2003

10. Kaszuby-grudzień 2007

Zima praktycznie żadna... płomiennice dopisują:-)

Można spotkać przyzwoite gąski topolowe

i grudniowe.... smardze...

... piszę smardze bo dokładnie w tym miejscu dwa lata temu znalazłem smardze pierwszy raz w życiu. Cóż anomalia pogodowe to i grzyby "głupieją"... a mogły być właściwie smardzami....

od paź.2005

11. Kaszuby-grudzień 2007

Tej zimówki to Wam zazdroszczę.

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 09. grudnia. 2007)

od gru.2003

12. Kaszuby-grudzień 2007

Rysiu, nie zazdrość tylko zbieraj. Dziś fajowa pogoda na dalszy wypad i proszę:-)

zimówek aż miło

Już nawet w mchu rosną (pozornie)

Ale płomiennice to nie wszystko...

Można jeszcze znależć co nieco kurek, gąsek, wodnich póżnych

Zabrakło tylko... kani:- ( ale i tak nieżle

I już w domu po robocie...

od paź.2005

13. Kaszuby-grudzień 2007

U nas leje deszcz. Kurcze - no muszę wyskoczyć do lasu - może gdzieś coś znajdę. Nie znam terenów z wierzbami, ale może inne drzewa?

od gru.2003

14. Kaszuby-grudzień 2007

Nie muszą być wierzby. W tym roku widziałem juz na lipie, topolach, brzozach, klonach, kasztanowcu i nawet bzie czarnym.

Wygląda na to, że w tym przełomie roku 07/08 będzie urodzaj zimówek:-)

od gru.2003

15. Kaszuby-grudzień 2007

Ach te Święta! Człowiek się objadł-nie tylko grzybów, rozleniwił, dusił... Trzeba łyknąć powietrza, rozruszać kości, mięśnie najlepiej poza miastem np. w Kartuzach w naszym ulubionym rezerwacie Zamkowa góra:-)

W Gdańsku tego nie ma, temperatura na + ale wystarczy trochę dalej od morza i mamy piękny zimowy krajobraz-ten specyficzny kaszubski mikroklimat (Zlot coraz bliżej...)

Idealne miejsce do spaceru i łyknięcia krystalicznego powietrza, spalenia kalorii i nacieszenia oczu

Śniegu jak na lekarstwo za to mrozek niezły.

Co jeszcze grzyby? No są... Boczniaków full

Sporo też bardzo podobnych łyczaków póżnych, które tutaj rosna wysoko na bukach-chorych i martwych

Ładne pniarki

i trafił się rarytas czyreń bukowy-śliczniasty:-)

Znalazłem jeszcze dwa młode

Fajnie wyglądaja pospolite i wszechobecne w zimowej porze grzybówki dzwoneczkowate

Szkoda, że się szybko ściemnia...

W drodze powrotnej można sie uduchowić w znanym klasztorze w Kartuzach, gdzie podziwialiśmy szopkę

I na koniec zagadka. Co to jest za światło widoczne na zdjęciu które zrobiła moja żona

a) zachodzące słońce

b) lampa błyskowa

c) zewnetrzne żródło do oświetlenia fotografowanego obiektu

Nagroda-zestaw naklejek Bio-Forum:-)

od paź.2005

16. Kaszuby-grudzień 2007

Boczniaki - ale fajne!! No to były kotleciki:-)

O świetle nie napiszę - sam mam jeszcze full naklejek do rozesłania:-) Na razie mam dwóch forumowiczów, którzy przesłali mi adres - jeszcze dzisiaj pójdą kartki z nalepkami:-)

Plany mi się trochę pozmieniały i mój wyjazd na Ebro będzie chyba wiosną. To daje nam dowolność wyboru terminu zlotu grzybowego. Kurcze - nie mogę się doczekać jak ruszy post zimowego zlotu.

od lis.2006

17. Kaszuby-grudzień 2007

A ja znalazłem zimówki przy plaży w Sopocie

obok ścieżki rowerowej. Całkiem sporo:-)

Tyle, że strasznie wysoko wyrosły.

Bez drabiny to nawet ciężko było wyraźnie zdjęcie

zrobić

od gru.2007

18. Kaszuby-grudzień 2007
28.gru.07 10:44
Bartosz Zajda "sekator"

Chciałbym zapytać, co to jest na pierwszym zdjęciu? Ta biała tapeta na gałęzi?

od gru.2003

19. Kaszuby-grudzień 2007

grzyby.strefa.pl

To jest to

od gru.2003

20. Kaszuby-grudzień 2007

Faktycznie zimówki są wysoko....

Trochę przewiane, podsuszone i... solone:-))))

Dziś od dłuższego czasu w Trójmieście pierwszy dzień jest słoneczna pogoda i można jako takie zdjęcia porobić i zachłysnąć morskiego powietrza

Jutro Sylwestra. Te ptaszki będą cienko wyglądały jak tłumy ludzi będą witać Nowy Rok na molo w Sopocie-my też...

od gru.2003

21. Kaszuby-grudzień 2007

To chyba ostatni post w tym roku....

Tak optimistycznie-zakwitły forsycje....

No ok....

Ale co zakwitnie na Wielkanoc?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji