13. 04. 2023 Trzciana (Dziurcz - szczyt) - Jaśliski Park Krajobrazowy, las głównie jodłowy, nieopodal dąb, młody buk i leszczyna. Na zmurszałym (miękkim) drewnie, chyba liściastym. Bardzo drobne galaretki.
Zapewne coś okolic Dacrymyces ale to jest dość ciężki temat. Trudny był przed rewizją tego gatunku ale również ciężki jest i po ukazaniu się rewizji. Temat ciekawy ale ciągły brak czasu sprawił, że jeszcze, chociaż mnie ciągle korci aby to zrobić to jednak do tej pory nie zagłębiłem się głębiej w te opracowanie.
Po macro to mi najbardziej przypomina gatunek który według starej literatury określałem jako Dacrymyces enatus var. enatus ale już według nowego źródła powinien to być raczej Cerinomyces neuhoffii. Substrat mi jednak nie pasuje bo ten gatunek spotykałem tylko na mocno zmurszałych i zaglonionych gałęziach sosny?
Jesli jesteś pewna substratu to może to co dawniej było Dacrymyces enatus var. macrosporus??
Polecam literaturę (dostępna w necie):
Revision of Cerinomyces (Dacrymycetes, Basidiomycota) with notes on morphologically and historically related taxa