bio-forum.pl

MikrosParasola w rowie

bez logowania - można przeglądać

od mar.2022

1. MikrosParasola w rowie
24.lip.23 13:42
Marian Sęktas "MS"

23. 07. 2023 Wierzbiny, okresowo zalewany kanał łączący jez. Siekierki z jez. Godnik. Dwa 2 cm grzybki wyglądające na czernidłakowate na mchu wodnym. Kapelusz ok. 4mm. Zdjęcia dojrzałego, niestety nieostre

od mar.2022

2. MikrosParasola w rowie
27.wrz.23 19:32
Marian Sęktas "MS"

Kontynuuję letni wątek.

Zwracają uwagę równowąskie, pałeczkowate kaulocystydy, o szerokich podstawach, czasami podzielone, lub to złudzenie (nie widziałem takich na rysunkach w publikacjach Błażeja :), ale niektóre z grupy Coprinellus i Tulosesus miały podobne tylko coraz węższe ku szczytowi. Nieliczne sprzążki w trzonue, może inkrustacja

Cystydy strzępek hymenium (i kapelusika, bo tego się nie da rozdzielić) zróżnicowane na 3 typy

od wrz.2005

3. MikrosParasola w rowie

poproszę, choć nie wróżę sobie sukcesu: D

od mar.2022

4. MikrosParasola w rowie
28.wrz.23 08:28
Marian Sęktas "MS"

W swoim dobrym samopoczuciu pomyślałem sobie, że już wyłożone jak na talerzu :). Wiem, to skomplikowana sprawa. Zgarnąłem też ten okaz z preparatu, bo jest jeszcze jeden caly i kapelusz trzeciego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji