bio-forum.pl

2023-09-01 Jaworzno - idąc przez centrum

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-09-01 Jaworzno - idąc przez centrum
25.wrz.23 11:28
Piotr Grzegorzek

Penetruje okolice położony na południe od ulicy Wandy. Zaczynam przy ulicy Zagłoby gdzie zauważam płat jeżyny - Rubus caesius.

Idę dalej do ulicy Gabriela Narutowicza.

Mijam mahonię - Mahonia aquifolium.

Skręciłem w prawo. Jestem na ulicy Narutowicza.

Dochodzę do ogrodu gdzie rośnie tulipanowiec - Liriodendron tulipifera.

Moją uwagę przykuła pokrzywa - Urtica dioica o wąskich blaszkach liściowych. Włoski parzące są obfite.

Jest podagrycznik - Aegopodium podagraria.

Idę dalej. Przy ogrodzeniu jest pęcherznica - Physocarpus opulifolius porażona przez mączniaka - Podosphaera physocarpi.

Skręcam na południe.

Wkraczam na skwer po prawej stronie drogi. Zbliżam się do ulicy Pocztowej.

Na trawniku dominuje koniczyna łąkowa - Trifolium pratense. W tłumie była jedna o białych kwiatach.

Jest omszałe drzewo. Gatunków nie oznaczam.

Są róże.

Bohaterem kolejnej sesji zdjęciowej jest kasztanowiec - Aesculus carnea z ulicy Pocztowej. Uważam, że nie czeka go długie życie. Poza tym występuje na nim mączniak - Erysiphe flexuosa.

Idę ku ulicy Krakowskiej. Na jednym z drzew wyrasta tarczownica - Parmelia sulcata.

Tutaj stawiam na błonkę - Athelia arachnoidea.

Lipę - Tilia cordata zamordowała rozszczepka - Schizophyllum commune. Teraz odwiedzają ją kowale bezskrzydłe. To przystanek autobusowy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji