bio-forum.pl

2023-08-18 Na W od Kaniowa - na południe od ulicy Modra – część wschodnia

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-08-18 Na W od Kaniowa - na południe od ulicy Modra – część wschodnia
29.paź.23 08:09
Piotr Grzegorzek

Przechodząc dalej natrafiam na kolejne skupisko dębu szypułkowegoQuercus robur. Na jednym z drzew widać okazałe listkowate porosty.

Porosty to tylko tarczownica bruzdkowanaParmelia sulcata. Oczywiście teraz to w szerokim ujęciu.

Grobla jest wąska. Drzewostan bogaty.

W tej części grobli trafiła się bardzo rozgałęziona czereśniaCerasus avium. Drzewo kwalifikuje się do uznania go za pomnik przyrody chociaż jest w stanie zejściowym.

Idąc dalej natrafiłem na dęby - Quercus robur z kolejnymi okazami tarczownicy bruzdkowanejParmelia sulcata.

Po wyjściu na pobliskie pole uprawne zauważyłem parę śliników rdzawych w toku wymiany płynów ustrojowych. Było tutaj więcej takich par.

Jest kolejny płat szydłosza – Cirriphyllum piliferum.

I ponownie dąb szypułkowyQuercus robur. Jego pień porywa glon aerofilny z rodzaju pierwotek. Porostów nie zauważyłem. Drzewo jest okazałe ale daleko mu do pomnika przyrody.

Oto kolejna gęstwina młody drzew z wieloma brzozamiBetula pendula. Na ich pniach pojawia się chrobotek o osobliwych podecjach. U części są one prawie rożkowate, ale u innych rozszerzają się lejkowato ku górze. Zapewne jest tutaj kilka gatunków. Poza tym grobla jest bardzo wąska, niemalże zaostrzona.

od cze.2010

2. 2023-08-18 Na W od Kaniowa - na południe od ulicy Modra – część wschodnia
29.paź.23 08:27
Piotr Grzegorzek

Oto kolejne widoki zadrzewionej grobli. Jej stoki porastają gęste trawy.

Nieliczne drzewa mają słuszne rozmiary tak jak brzozy brodawkowate – Betula pendula i dęby szypułkowe – Quercus robur.

Jest okazały jaworAcer pseudoplatanus.

Teraz jestem na polu uprawnym i zerkam na groblę z oddali. Drzewa w tej okolicy są bardzo młode.

Wracając na groblę zauważam skupisko kokoryczki – Polygonatum multiflorum.

Wśród roślin zielnych pojawia się poziewnikGaleopsis bifida. Oto ten gatunek w widoku ogólnym a następnie w zbliżeniu.

We wschodniej części tego terenu zauważam pole kukurydzy.

W drzewostanie są brzozyBetula pendula, osiki – Populus tremula oraz dęby – Quercus robur.

Jest kolejna brzozaBetula pendula zasiedlona przez misecznicę – Lecanora conizaeoides.

Nieco dalej znajdują się powalone drzewa tego gatunku.

Na skraju pola kukurydzy wyrasta okazała wierzba – Salix fragilis.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji