bio-forum.pl

2023-07-13 Bytom - staw Zapadlisko w Miechowicach

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-07-13 Bytom - staw Zapadlisko w Miechowicach
8.lis.23 19:17
Piotr Grzegorzek

Tego dnia korzystając z uroków bycia emerytem odwiedziłem tytułową okolicę. Wspomniany w tytule staw znajduje się na zachód od alei Jana Nowaka-Jeziorańskiego i jest jednym z akwenów powstającego Pojezierza Górnośląskiego. Na miejsce akcji zawiozła mnie grupa przyjaciół którym potrzebna była moja wiedza botaniczna. Wystartowaliśmy z końca drugiej uliczki położonej na północ od ulicy Szyb Pilgera. Jest tam niewielki zagajnik i uprawiane pola uprawne.

Na skraju zagajnika wyrasta nerecznica - Dryopteris filix-mas.

Pokonujemy uprawy. Na horyzoncie majaczy Staw Brandtka.

Opuszczamy pole. Wkraczamy w płat trzcinnika - Calamagrostis epigeios. Staw jest za szuwarem pałkowym.

Pośród trzcinnika wyrasta ostrożeńCirsium arvense.

Daleko od tafli wody pojawiają się płaty situ – Juncus effusus.

Jest też sitJuncus inflexus.

Na mokradłach bliżej północno-wschodniego brzegu stawu wyrastają płaty rdestu – Polygonum amphibium. To może być forma wodna, która po obniżeniu się poziomu wody jakoś sobie poradziła.

Woda jest bardzo żyzna o czym świadczą obfite zakwity glonów.

Na błotnistej przestrzeni po wyschniętym stawie wyrasta obfity płat rzepichy – Rorippa palustris. Roślina stanowi tutaj znaczący składnik zbiorowiska roślinnego.

od cze.2010

2. 2023-07-13 Bytom - staw Zapadlisko w Miechowicach
8.lis.23 20:00
Piotr Grzegorzek

Woda skrywa się za szuwarem trzciny – Phragmites australis oraz pałki – Typha latifolia.

Gatunkiem nowym na trasach moich wędrówek okazała się turzycaCarex pseudocyperus. W Polsce ma ona liczne rozproszone stanowiska.

Nieco dalej pojawił się płat ponikła – Eleocharis.

Akwen przesłania szuwar z dominacją pałki – Typha latifolia.

Oto większy fragment mokradła z dominacją ponikła. Tutaj stawiam na ponikłoEleocharis palustris.

Zerkam na akwen. Eutrofizacja osiągnęła bardzo wysoki poziom. Idę dalej na południe. W szuwarach dominuje trzcina – Phragmites australis.

Na wschodnim brzegu akwenu widać suche drzewa tkwiące w wodzie. Oznacza to, że akwen jest godny swojej nazwy. Martwe drzewa to część zaskoczonego lasu.

Tego dnia pogoda była dżdżysta. W szuwarach zauważyłem kielisznika – Calystegia sepium.

Z drzew wyróżnia się grusza dzikaPyrus pyraster.

W akwenie kłębiło się sporo zielska.

Blisko brzegu wyrasta żabieniecAlisma plantago-aquatica.

Skłębione zielsko to rogatekCeratophyllum submersum, gatunek rzadki na Śląsku.

A potem po prostu lunęło i trzeba było wracać. Ciąg dalszy będzie następnego dnia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji