bio-forum.pl

Drobna Psathyrella(?)

bez logowania - można przeglądać

od paź.2020

1. Drobna Psathyrella(?)

2024. 04. 13, pow. braniewski. Skraj boru świerkowego, w pobl. Db, Brz, odkryta przestrzeń, na kawałku drewna 1 owocnik - kapelusz 2 cm, trzon 3, 5 cm. Na razie tylko makro i z grubsza zarodniki, bo nie chcę zmarnować jedynego egzemplarza, gdyby miał się okazać czymś ciekawym.

Pytania:

1) czy to na pewno kruchaweczka? (trzon mi nie bardzo pasuje: włochaty, pogięty i niełamliwy)

2) jakie cechy w pierwszej kolejności zbadać? (pewno cystydy...)

Zarodniki:

Owocnik nieco wyschnięty po wysypie (ok. 4 godz.):

od wrz.2005

2. Drobna Psathyrella(?)

kruchaweczka

potrzebny obraz cheilo- (widok ostrza blaszki) i pleurocystyd

od paź.2020

3. Drobna Psathyrella(?)

Pomęczyłem 2 dni tę kruchaweczkę (ale 6/7 owocnika uchowało się w niezłym stanie, jakby co), no i tak:

Zarodniki:

- realna barwa jest brązowoczerwonawa (wysyp taki był - niestety nie utrwaliłem); niewielka część zarodników niemal hialinowa:

- rozmiary - pomiar z 2 preparatów (N=62): 7, 1-8, 7 x 3, 9-5, 1, śr. 8, 04 x 4, 56, Q 1, 56-2, 05, śr. 1, 77

Ostrze blaszki:

Cheilocystydy i "paracystydy" (?)

Ściana blaszki:

Pleurocystyda i podstawki 4-sterygmowe

Pleurocystydy:

Zatem:

Próbując oznaczyć wg FN zaplątałem się we własnych nogach i do niczego nie doszedłem - za dużo cech, których nie umiem oznaczyć albo rozpoznać.

Znalazłem też inny klucz Andreasa Melzera[web.micolosa.net], wg którego - trochę oszukując, trochę przemilczając :) - doszedłem do Psathyrella cortinarioides...

Czy to może być ten gatunek? - wiele cech się zgadza, niektóre nie bardzo (np. brak wyraźnych resztek osłony na brzegu kapelusza - może deszcz sprzed kilku godzin spłukał? oraz trochę zbyt krępe pleurocystydy). Nie wiem, proszę o opinie.

od paź.2020

4. Drobna Psathyrella(?)

"Dorobiłem" jeszcze mikro trzonu i skórki kapelusza:

Sprzążki na strzępkach trzonu dość częste:

Przy okazji kaulocystydy (choć chyba nieistotne diagnostycznie):

Skórka kapelusza - strzępki kuliste lub zbliżone:

Pokazane cechy pasują do typowanej Ps. cortinarioides, ale z drugiej strony jest tyle podobnych, że ja już się poddaję i czekam na opinię mądrzejszych...

od mar.2022

5. Drobna Psathyrella(?)
18.kwi.24 08:50
Marian Sęktas "MS"

Znakomita pod względem technicznym analiza

od maj.2019

6. Drobna Psathyrella(?)

doskonałe zdjęcia z opisami i pomiarami, gratuluje cierpliwości, dociekliwości i wytrwałości.

Pozostaje czekać na odzew :)

od wrz.2005

7. Drobna Psathyrella(?)

ja bym raczej oznaczył jako P. obtusata, P. cortinarioides ma trochę inne cheilocystydy (choć przy jednym owocniku i podobnych gatunkach to zawsze pewna ruletka...)

od paź.2020

8. Drobna Psathyrella(?)

Faktycznie, cheilocystydy w moim egzemplarzu zbyt "mucronate" na Ps. cortinarioides, Twój gatunek jest lepszy :).

Dziękuję za pomoc, Błażeju.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji