2024. 04. 13, pow. braniewski. Skraj boru świerkowego, w pobl. Db, Brz, odkryta przestrzeń, na kawałku drewna 1 owocnik - kapelusz 2 cm, trzon 3, 5 cm. Na razie tylko makro i z grubsza zarodniki, bo nie chcę zmarnować jedynego egzemplarza, gdyby miał się okazać czymś ciekawym.
Pytania:
1) czy to na pewno kruchaweczka? (trzon mi nie bardzo pasuje: włochaty, pogięty i niełamliwy)
2) jakie cechy w pierwszej kolejności zbadać? (pewno cystydy...)
potrzebny obraz cheilo- (widok ostrza blaszki) i pleurocystyd
Pomęczyłem 2 dni tę kruchaweczkę (ale 6/7 owocnika uchowało się w niezłym stanie, jakby co), no i tak:
Zarodniki:
- realna barwa jest brązowoczerwonawa (wysyp taki był - niestety nie utrwaliłem); niewielka część zarodników niemal hialinowa:
- rozmiary - pomiar z 2 preparatów (N=62): 7, 1-8, 7 x 3, 9-5, 1, śr. 8, 04 x 4, 56, Q 1, 56-2, 05, śr. 1, 77
Zatem:
Próbując oznaczyć wg FN zaplątałem się we własnych nogach i do niczego nie doszedłem - za dużo cech, których nie umiem oznaczyć albo rozpoznać.
Znalazłem też inny klucz Andreasa Melzera[web.micolosa.net], wg którego - trochę oszukując, trochę przemilczając :) - doszedłem do Psathyrella cortinarioides...
Czy to może być ten gatunek? - wiele cech się zgadza, niektóre nie bardzo (np. brak wyraźnych resztek osłony na brzegu kapelusza - może deszcz sprzed kilku godzin spłukał? oraz trochę zbyt krępe pleurocystydy). Nie wiem, proszę o opinie.
"Dorobiłem" jeszcze mikro trzonu i skórki kapelusza:
Pokazane cechy pasują do typowanej Ps. cortinarioides, ale z drugiej strony jest tyle podobnych, że ja już się poddaję i czekam na opinię mądrzejszych...
Znakomita pod względem technicznym analiza
doskonałe zdjęcia z opisami i pomiarami, gratuluje cierpliwości, dociekliwości i wytrwałości.
Pozostaje czekać na odzew :)
ja bym raczej oznaczył jako P. obtusata, P. cortinarioides ma trochę inne cheilocystydy (choć przy jednym owocniku i podobnych gatunkach to zawsze pewna ruletka...)
Faktycznie, cheilocystydy w moim egzemplarzu zbyt "mucronate" na Ps. cortinarioides, Twój gatunek jest lepszy :).
Dziękuję za pomoc, Błażeju.