bio-forum.pl

A co ze ZLOTEM 2014?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2008

1. A co ze ZLOTEM 2014?

Jakoś nikt nie tęskni za spotkaniem w tak ekskluzywnym gronie?

Ja jestem tylko ciekawa kiedy Ania ma wolny weekend, a może tym razem spotkamy się tam, gdzie Ania będzie na pewno z racji swoich wyjazdów służbowych?

Może okolice Tucholi? I w terminie jesiennej wystawy grzybów?

od maj.2003

2. A co ze ZLOTEM 2014?
25.gru.13 12:29
Anna Kujawa "AniaK"

Hm... a gdyby tak...

no bo we wrześniu jestem "obłożona służbowościami" - trzeci weekend - Białowieża i wystawa tam.

A czwarty tydzień września to planowana konferencja Polskiego Towarzystwa Mykologicznego w Łodzi i Spale. Z wystawą w Spale.

Może jakoś dograć zlot z tą konferencją? Nie wiem czy to dobry pomysł, ale w czasie konferencji w sobotę i niedzielę mamy zaplanowane wypady terenowe. Może warto w tym czasie zrobić zlot w Spale? Ja będę bardziej konferencyjnie zajęta, ale może będzie szansa na jakieś spotkania i grzybowe pogaduchy?

Pierwszy weekend października - to z kolei wystawa w Tucholi.

We wrześniu (pierwsza połowa) muszę spędzić kilka dni w Puszczy Kampinoskiej.

Zapakowany czas.

Może więc ta Spała (lub okolice) nie byłaby złym pomysłem?

od paź.2005

3. A co ze ZLOTEM 2014?

Piłem w Spale i spałem w Pile. Może ta Tuchola?

od gru.2003

4. A co ze ZLOTEM 2014?

A może spiłeś pałę?:-) Może być Tu. Chola.

od paź.2005

5. A co ze ZLOTEM 2014?

Co z tą Puszczą Kampinoską? Aniu - możesz nam bliżej przedstawić teren mykologicznie?

od maj.2003

6. A co ze ZLOTEM 2014?
25.gru.13 18:56
Anna Kujawa "AniaK"

Spała to Lasy Spalskie (nie byłam nigdy, jadę po raz pierwszy z ciekawością). Konferencja kończy się dniami terenowymi.

Sporo ośrodków, więc teren chyba zlotowo przyjazny.

Tuchola - najprawdopodobniej wystawa zacznie się w poniedziałek (6. 10) warsztatami i zbieraniem grzybów na wystawę, która zazwyczaj jest we wtorek i środę. Można by się zlecieć 3-5-ty? gdzieś w okolicach?

Puszcza Kampinoska - razem z Błażejem, Darkiem K., Tomkiem Ś. i Andrzejem Sz. robimy trzyletnią mykologiczną inwentaryzację na terenie Kampinoskiego Parku Narodowego. Na zlot to miejsce się nie nadaje, bo nie wolno tam zbierać grzybów.:-)

A.

od mar.2010

7. A co ze ZLOTEM 2014?

soszko.tp1.pl

pozdrawiam

od lip.2007

8. A co ze ZLOTEM 2014?

W Spale ośrodków jak mrówków, kiedyś tam przecież były domy wczasowe FWP. Nie wiem, jak one kosztowo się przedstawiają. W lasach spalskich, dawno temu grzyby zbierałam (latem) i owszem, były. A przy okazji, kto ciekawy, to moznaby wycieczkę do lasu Łagiewnickiego zrobić.....

od cze.2010

9. A co ze ZLOTEM 2014?
26.gru.13 19:41
Piotr Grzegorzek

Jak zwykle nie gwarantuję przyjazdu, ale Spała by mi odpowiadała. Połaczenie zlotu z konferencją to dobry pomysł i okazja do integracji amatorów, a właściwie prawie zawodowców z zawodowcami.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 26. grudnia. 2013)

od paź.2005

10. A co ze ZLOTEM 2014?

Spała, Tomaszów Mazowiecki - to zaledwie krok. Te same lasy, które już trochę poznaliśmy na pierwszym naszym zlocie. Mareczek tam mieszka i On może zabrać na ten temat głos. Jak się nie mylę, Ania też tam była.

Pomysł z Tucholą, może być ciekawy. Ania miałaby grzybki na wystawę:-)

W okolicach Tucholi szybciej znajdziemy coś atrakcyjnego ( lokum) niż propozycja Beaty Łyszkowskiej - za wysoka półka cenowa. Poza tym Swornegacie za daleko od Tucholi.

Co z tą Puszczą Kampinoską? Przecież Warszawka tam jeździ na grzybki.

od mar.2008

11. A co ze ZLOTEM 2014?

A bliżej Tucholi:

eholiday.pl

I ceny przystępne:-)

od mar.2007

12. A co ze ZLOTEM 2014?

Mimo że rzadko zabieram głos i z przyczyn wszelakich nie bywam na zlotach to propozycje ośrodka SOSZKO szczególnie polecam bo sprawdzona pod względem grzybowym i infrastrukturalnym;-)

od lis.2008

13. A co ze ZLOTEM 2014?
26.gru.13 21:22
ala mikołaj "wink"

przepraszam, że się wtrącę...

dobrze to Rysiu ująłeś "Warszawka tam jeździ na grzybki": D

ale to że Warszawka jeździ nie znaczy, że robi dobrze

i podejrzewam, że nie wiem ile by gadać, że puszcza, że zakaz, to i tak będą zbierać

od mar.2008

14. A co ze ZLOTEM 2014?

To też ciekawie wygląda:

arkadia-wczasy.pl

od maj.2003

15. A co ze ZLOTEM 2014?
27.gru.13 11:51
Anna Kujawa "AniaK"

Kampinoska odpada właśnie dlatego, że na większości jej obszaru nie wolno zbierać grzybów.

Pozostaje Spała i Tuchola o ile pomysł łączenia tych moich "imprez" ze zlotem wydaje się sensowny. Z Tucholi nie będę raczej miała grzybów na wystawę, bo owocniki musiałyby dotrwać do wtorku, kiedy jest otwarcie wystawy. Tylko nieliczne dotrwają. Może udałoby się zebrać jakieś ciekawostki na drewnie.

Logistycznie dla mnie (z ograniczeniami wyjazdowymi z domu) najwygodniejsze dla mnie są te dwa miejsca, bo łatwiej wydłużyć mi pobyt gdzieś o dzień lub dwa niż jechać osobno.

od mar.2008

16. A co ze ZLOTEM 2014?

No i tego się trzymajmy!

My możemy zawsze się dostosować, no prawie zawsze, do Ani terminów i miejsc.

Teraz tylko podjąć decyzję Tuchola czy Spała?

od paź.2005

17. A co ze ZLOTEM 2014?

Aniu, wybieraj - Spała czy Tuchola. Poszukamy ośrodka w okolicach - nie przekraczając 20 km od tych miast.

od maj.2003

18. A co ze ZLOTEM 2014?
27.gru.13 16:09
Anna Kujawa "AniaK"

Może zobaczmy jaki termin pasuje większości?

Tuchola - 3-5 października (na 90%), na początku roku powinnam wiedzieć dokładnie (i tu jestem zlotowa, nie mam nic oprócz tego w tym czasie, ale pewnie będę od soboty)

Spała - 26-28 września (jestem "konferencyjna", więc zlotowo raczej z doskoku)

Może więc Tuchola?

od paź.2005

19. A co ze ZLOTEM 2014?

Aniu - Tuchola. Co to znaczy - będę od soboty. Będziesz w sobotę rano czy wieczorem?

od maj.2003

20. A co ze ZLOTEM 2014?
27.gru.13 20:18
Anna Kujawa "AniaK"

Jeśli nie załatwię opieki na piątek wieczór, to będę mogła wyjechać najwcześniej w sobotę raniutko - i ta wersja jest na razie najbardziej prawdopodobna. To jeszcze ponad pół roku. Trudno mi precyzyjnie ustalić.

od paź.2005

21. A co ze ZLOTEM 2014?

Ale, ale.... kto miał przygotować w tym roku zlot? Czy aby nie jedna z sióstr??:-)

od paź.2004

22. A co ze ZLOTEM 2014?

Pomyślałem sobie właśnie "już" o zlocie a temat już wisi 2 tygodnie! Bory Tucholskie jak najbardziej si!

od mar.2008

23. A co ze ZLOTEM 2014?

No i co dalej???

od paź.2004

24. A co ze ZLOTEM 2014?

No to szukamy fajnej i niedrogiej lokalizacji!

Jak szaleć to szaleć:

facebook.com

od mar.2008

25. A co ze ZLOTEM 2014?

od paź.2005

26. A co ze ZLOTEM 2014?

Marjanku - dobry żart:-)

od gru.2003

28. A co ze ZLOTEM 2014?

OOO blisko do Białowieży :)

od sie.2010

29. A co ze ZLOTEM 2014?

W Borach Tucholskich jest ośrodek do którego od lat, jak mi zdrowie pozwala, jeżdżę na grzyby. Jest to ośrodek Zacisze w Okoninach Nadjeziornych. www.borytucholskie24.com.pl[borytucholskie24.com.pl]

Ośrodek przyjazny dla zwierząt, osób niepełnosprawnych, zadbany i co najważniejsze jest tu suszarnia z prawdziwego zdarzenia, więc nie ma kłopotu z zebranymi grzybami. Jeśli chodzi o ceny - to można negocjować i na pewno uzgodnić cenę satysfakcjonującą grupę. Są tu domki ale można się zakwaterować w murowanych pawilonach. Polecam i żebyście nie myśleli - naprawdę nie jestem z właścicielami spokrewniona. Tego drugiego ośrodka nie znam - też wygląda sensownie, ale warto zapytać o suszarnię.

od paź.2004

30. A co ze ZLOTEM 2014?

Wygląda ciekawie i jest interesująca promocja, do końca stycznia kajaki gratis!

A ceny wyglądają następująco:

Opis miejsc noclegowych:

Domki z aneksami kuchennymi (łazienka, telewizor, waga łazienkowa, lodówka, grzejnik elektryczny, meble ogrodowe, wpełni wyposażony aneks kuchenny).

2 osobowe (blizniak) cena od 50zł/os do 75zł/os

3-4 osobowe (2 pokoje) cena od 40zł/os do 68zł/os

6 osobowe (3 pokoje) cena od 33zł/os do 47zł/os

Domki bez aneksów kuchennych (łazienka, telewizor, lodówka, grzejnik elektryczny, meble ogrodowe, czajnik elektryczny, podstawowe naczynia i sztućce.

2 osobowe (bliżniak) cena z wyżywieniem od 89zł/os do1004zł/os

3 osobowe (2 pokoje) cena z wyżywieniem od 82zł/os do 99zł/os

4 osobowe (2 pokoje) cena z wyżywieniem od 81zł/os do 94zł/os

Pokoje w pawilonie (łazienka, telewizor, czajnik elektryczny)

1 osobowe cena z wyżywieniem od 92zł/os do 103zł/os

2 osobowe cena z wyżywieniem od 89zł/os do 93zł/os

3 osobowe - (2 pokoje wewnetrzne) cena z wyżywieniem od 84zł/os do 88zł/os

4 osobowe (2 pokoje wewnętrzne) cena z wyżywieniem od 81zł/os do 83zł/os

od sie.2010

31. A co ze ZLOTEM 2014?

Dla gości z Ośrodka wszystko jest gratis - suszarnia też. Nie płaci się również dodatkowo za światło, tak jak w innych ośrodkach.

od paź.2004

32. A co ze ZLOTEM 2014?

Niestety nie ma już we wrześniu miejsc w tych ośrodkach, wolne miejsca w pierwszy week pazdziernika

od sie.2010

33. A co ze ZLOTEM 2014?

Nie wiem na jaki telefon dzwoniłeś - ja mam bezpośrednio do kierowniczki tego ośrodka i mogę podać jak potrzeba. Nie chce mi się wierzyć, że już miejsc nie ma - może w centrali w Chojnicach już rozdysponowali, ale warto zadzwonić do źródła.

od mar.2008

34. A co ze ZLOTEM 2014?

Haniu, a może sama tam zadzwonisz i się dowiesz?

Trzeba liczyć na około 40 osób, bo chyba tyle się "zleci"?

od paź.2005

35. A co ze ZLOTEM 2014?

Przypominam. Zlot ma być 3-5 październik.

od paź.2004

36. A co ze ZLOTEM 2014?

Rozmawiałem na skype, ptpomorze i cytuję"Dzień dobry, we IX bedzie problem z terminem dla 50 os, ewentualnie 19-21. 09, lecz większość tego co zostało to duze domki 6 osobowe, X jest dostępny"

Ośrodek ma miejsca 3-5 pazdziernika więc nie ma problemu

od sie.2010

37. A co ze ZLOTEM 2014?

W takim razie nie ma problemu, Spróbuję zadzwonić jutro i zobaczę jaką cenę najniższą mi zaoferują. Oczywiście Mariuszu również rozmawiaj - sprawdzimy ceny te z ośrodka i te z ptpomorza ( tam się mieści ich dyrekcja).

od paź.2004

38. A co ze ZLOTEM 2014?

Otrzymałem odpowiedz z innego ośrodka o wdzięcznej nazwie mikomania.pl

Koszt pobytu wynosi 100zł od osoby ( nocleg + wyżywienie-3 posiłki). Zakwaterowanie w pokojach z łazienkami, posiłki w formie bogatego szwedzkiego stołu, jest duża suszarnia i przewodnik, ktory zaprowadzi nas na grzyby, co mnie szczególnie ujęło

(wypowiedź edytowana przez Marjan33 21. stycznia. 2014)

od kwi.2004

39. A co ze ZLOTEM 2014?

Fajne. Pokoje z łazienkami to ważna sprawa.

od sie.2010

40. A co ze ZLOTEM 2014?

Znalazłeś super ośrodek, ale czy cenowo też będzie odpowiadać wszystkim. A czy pytałeś jaka będzie cena np. bez śniadania i kolacji? Z wcześniejszych zlotów pamiętam, że nie wszyscy korzystali z całodziennego wyżywienia. Ja rozmawiałam dziś z kierowniczką tego ośrodka co zawsze jeżdżę i ma przedstawić mi do końca tygodnia swoje kalkulacje.

od paź.2005

41. A co ze ZLOTEM 2014?

Więc co z tym zlotem? Gdzie jedziemy? Trzeba będzie założyć listę obecności:-)

od gru.2003

42. A co ze ZLOTEM 2014?

mirki2-3 sztuki

od paź.2004

43. A co ze ZLOTEM 2014?

marjan 2 sztuki

od kwi.2004

44. A co ze ZLOTEM 2014?

kozaki dwie sztuki

od paź.2005

45. A co ze ZLOTEM 2014?

Jeszcze nie wiemy gdzie pojedziemy. Za wcześnie zatem na zapisy.

Hanad5 ciągle milczy. Nie chce nam zdradzić kalkulacji kierowniczki ośrodka? Trochu głupio, bo czas leci i blokuje postanowienia końcowe.

od sie.2010

46. A co ze ZLOTEM 2014?

Przepraszam, ze tak długo to trwało, ale dopiero dziś dostałam odpowiedź i nie od kierowniczki tylko od innej osoby. Poniżej wklejam odpowiedź;

Dzień dobry

OW ZACISZE w Okoninach Nadjeziornych.

Ceny w zależności od rodzaju ( wielkości) domków.

domki z kuchniami:

2 os. 109 zł/ doba/domek ( 1 pokojowy)

3 os. 150 zł/ doba/domek ( 2 pokojowy)

4 os. 182 zł/ doba/ domek ( 2 pokojowy)

4-5 os. o podwyższonym standardzie ( 3 pokojowy) 254 zł/ doba/domek

6 s. ( 3 pokojowy) 226 zł/ doba/ domek.

Pokoje w pawilonie ( są 2 pokojowe):

2 os 98 zł/ pokój/ doba

3 os. 141 zł/pokój / doba

4 os. 196 zł/ pokój/doba

Wszystkie pokoje i domki z łazienkami.

Wyżywienie:

śniadanie wyporcjowane 14 zł, dzieci do lat 10 9 zł.

obiad 24 zł. dzieci 17 zł.

kolacja 14 zł. dzieci 9 zł.

W ośrodku dostępna suszarnia grzybów.

--

P. T. POMORZE

www.borytucholskie24.com.pl[borytucholskie24.com.pl]

tel. 52-39-50-000

Mariusz Jamróz

W domkach 6 osobowych są oddzielne dwie sypialnie i duży salon, w którym mogą spać dwie osoby.

Nie wiem, czy coś jeszcze można wytargować - bo kierowniczka się nie odzywa. Może czekała co odpiszą z centrali. Jutro znowu spróbuję zadzwonić.

od kwi.2004

47. A co ze ZLOTEM 2014?

Dziękuję:-)

Fajnie by było ponegocjować ceny - trochę je obniżyć. Szczególnie te posiłki jakieś takie drogie.

Ale nie upieram się. Dostosuję się.

(wypowiedź edytowana przez jolka 04. lutego. 2014)

(wypowiedź edytowana przez jolka 04. lutego. 2014)

od paź.2005

48. A co ze ZLOTEM 2014?

Jak na razie to oferta

mikomania.pl

jest najlepsza.

od paź.2005

49. A co ze ZLOTEM 2014?

Cytat: ''Otrzymałem odpowiedz z innego ośrodka o wdzięcznej nazwie mikomania.pl

Koszt pobytu wynosi 100zł od osoby ( nocleg + wyżywienie-3 posiłki). Zakwaterowanie w pokojach z łazienkami, posiłki w formie bogatego szwedzkiego stołu, jest duża suszarnia i przewodnik, ktory zaprowadzi nas na grzyby, co mnie szczególnie ujęło

(wypowiedź edytowana przez Marjan33 21. stycznia. 2014)''

to właśnie ten ośrodek

mikomania.pl

od paź.2019

50. A co ze ZLOTEM 2014?
6.lut.14 22:51
Iwona Sejna "debora"

Witam wszystkich :) Chciałabym się spotkać z Wami wszystkimi. Zaczytuję się w tym forum od pewnego czasu. Jestem grzybiarą od urodzenia ale dzięki Wam poznałam i inne grzyby, które można nie tylko podziwiać.... Jestem z natury nieśmiała i proszę o kontakt kogoś, który ośmieliłby mnie i poprowadził w grzybkowych meandrach :))))

od paź.2005

51. A co ze ZLOTEM 2014?

Iwonko, nie będzie problemu, musisz na zlot przyjechać i tyle.

od mar.2008

52. A co ze ZLOTEM 2014?

Chyba najwyższy czas wybrać jakiś ośrodek, bo potem już miejsc nie będzie. Może wyrazicie swoją opinię? No i kto w tym roku zajmie się załatwianiem wszystkich spraw? Tessa się nie pokazuje...:- (

od paź.2004

53. A co ze ZLOTEM 2014?

Witam co do wyboru ośrodka to nie widzę wielu kandydatur i trzeba podjąć powoli decyzję, natomiast co do organizacji to na pewno najlepiej spiszą się na tym polu doświadczeni już w temacie Małgi z Rysiem

od mar.2010

54. A co ze ZLOTEM 2014?

Witam,

mam nadzieję, że się nie "wcinam". Nie byłam nigdy na zlocie, ale chętnie bym się wybrała w tym roku, jeżeli można. Ponieważ zauważam pewien zastój organizacyjny, pozwoliłam sobie zadzwonić do dwóch, czy trzech ośrodków. Rzeczywiście finansowo najlepiej wypada Mikomania. Pani kierownik/właściciel brzmiała bardzo rozsądnie i była chętna do współpracy. Ceny takie, jak podał Marjan. Jest, jak zwykle, kilka minusów. Funka nie jest bardzo blisko Tucholi, ale też nie dramatycznie daleko, 27 km. Kolejna sprawa to fakt, że ten ośrodek to moloch. Kto był w okolicy to wie, że w sezonie to jest miejsce, które się omija szerokim łukiem, bo dudni tam disco całą noc, rozbiegana dzieciarnia drze się na całe gardło. Pozostaje mieć nadzieję, że termin październikowy nie sprzyja Zielonym Szkołom, ale pani kierownik sama powiedziała, że ma już inne rezerwacje i może być problem z dostępem do suszarni. Dodała zaraz, że mają suszarki elektryczne i mogą wypożyczyć. Nie zapytałam, czy za pieniądze, ale można sprawdzić. Powiedziała też, że mogą w ramach kolacji zorganizować nam grilla lub ognisko oraz, że osoby, które są na diecie, kogą otrzymać specjalne menu na zamówienie, więc frontem do klienta, jak najbardziej. Dzwoniłam też do ośrodka w Okoninach, ale innego niż wspominała Hanad. Można zajrzeć. owborytucholskie.pl Miejsce wydaje się bardziej kameralne, choć cenowo słabiej jeśli chodzi o jedzenie, ale za to nie trzeba go koniecznie kupić, można samemu się żywić, lub brać tylko obiad. Pani, z którą gadałam, powiedziała, że jak będziemy zdecydowani, to można coś z cen negocjować, ale nic precyzyjniej nie chciała powiedzieć. Zostawiam to wszystkim pod rozwagę. Pozdrawiam.

od mar.2010

55. A co ze ZLOTEM 2014?

Acha, i zapomniałam dodać, że w Mikomanii, "na gębę" będą trzymać miejsca (40-50) do końca lutego.

od paź.2004

56. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja z kolei napiałem do nich dziś maila z propozycją cenową 90pln za osobodobę z wyżywieniem, zobaczymy co z tego wyniknie

od mar.2008

57. A co ze ZLOTEM 2014?

Mariusz, w tym roku możemy przekazać organizację komuś innemu. Chodzi tylko o zaklepanie ośrodka, podanie nr konta do wpłat zaliczek, a całą resztę będziemy organizować razem.

Tzn program artystyczny, występy zespołów regionalnych, poznawanie okolicy, zbieractwo i przetwórstwo.

No i jeszcze musimy poszukać w okolicy jakichś bagien z dzikim ptactwem dla Mirki i innych "ornitolożek".;-)

Ktoś musi poszperać w NET i poszukać jakichś ciekawych miejsc do odwiedzenia. Może namówimy jakiegoś najbliżej mieszkającego Grzybofisia do pomocy?:-)

od mar.2010

58. A co ze ZLOTEM 2014?

Jeśli chodzi o ewentualne przetwórstwo grzybów, to w Mikomanii możliwe jest tylko suszenie. Pani kierownik powiedziała, że pokoje są bez kuchni, nawet bez aneksów, i dostępu do żadnej kuchni na terenie ośrodka nie ma. W OW Bory Tucholskie, w domkach są kuchnie. Można też wynająć domek bez kuchni, ale jak to powiedziała kierowniczka, "w standardzie kolonijnym" :)

od paź.2005

59. A co ze ZLOTEM 2014?

Malgi i Rysiu nie będą organizować zlotu. Czas najwyższy, aby inni zdobywali doświadczenia w tej dziedzinie. My zaś możemy zapisać się na zlot, po ustaleniu miejsca. Możemy podpowiedzieć, że '' mikomania '' wydaje nam się najbardziej korzystna.

od wrz.2006

60. A co ze ZLOTEM 2014?

Tuchola mi się bardzo podoba:-)

od gru.2003

61. A co ze ZLOTEM 2014?

Ale piszesz to bez Urazu?:-)

od wrz.2006

62. A co ze ZLOTEM 2014?

Oj, musiałes mi Uraz wypomniec? Mam nadzieję, że nie nabawiłeś się urazu w Urazie?:-)

od mar.2008

63. A co ze ZLOTEM 2014?

Jezierku, bez URAZY - przyjedziesz sam czy z młodym?

od wrz.2006

64. A co ze ZLOTEM 2014?

Raczej sam. Jeżeli coś się zmieni dopisze Młodego

od paź.2004

65. A co ze ZLOTEM 2014?

Dziś otrzymałem odpowiedz na maila z "mikomanii" i Pani Edyta zgodziła się opuścić cenę na 95 pln za osobodobę, ja myślę, że lepiej byłoby gdyby opuściła na 94, 99pln -)

I co dalej?

od mar.2008

66. A co ze ZLOTEM 2014?

Mam nadzieję, że wstępnie zaklepałeś? Zapytaj o konto do wpłacenia zaliczki i wysokość za osobę czy pokój. I oczywiście do kiedy mamy wpłacać zaliczki.

od mar.2008

67. A co ze ZLOTEM 2014?

Iwka, zapisuj się w osobnym temacie i przybywaj:-)

od paź.2004

68. A co ze ZLOTEM 2014?

Do końca miesiąca trzeba się zdeklarować czy rezerwujemy tą mikomanię, może jakieś pomysły, uwagi, pytania? Może do końca lutego poszperamy jeszcze za czymś tańszym?

Ktoś jeszcze szuka?

od lip.2008

69. A co ze ZLOTEM 2014?

Ktoś jeszcze szuka. Nas prawdopodobnie w tym roku na zlocie nie będzie, ale w ramach szukania tańszych miejsc pozwolę sobie przypomnieć moją ubiegłoroczną propozycję tj. dwwiatrak.superturystyka.pl

od mar.2008

70. A co ze ZLOTEM 2014?

Tessa, to daleko od Tucholi i Borów Tucholskich.

od mar.2008

71. A co ze ZLOTEM 2014?

od mar.2008

72. A co ze ZLOTEM 2014?

od lip.2008

73. A co ze ZLOTEM 2014?

A muszą być Bory, które są piękne ale dla większości z nas za daleko?

od mar.2010

74. A co ze ZLOTEM 2014?

To może jednak wrócić do pomysłu Spały? :)

od paź.2005

75. A co ze ZLOTEM 2014?

No i dylemat. Ania może blisko Tucholi w terminie - pierwszy weekend pażdziernika.

Jolka nie może przekroczyć 400 km dojazdu. Tessa, która w tym roku miała się zająć zlotem, delikatnie rezygnuje ze zlotu. Nadal nie ma tej osoby, która mogłaby przejąć pałeczkę organizatora. Termin zaklepania miejsca w jednym ośrodku dobiega powoli końca. Tymczasem lista obecności na zlot się powiększa.

od mar.2008

76. A co ze ZLOTEM 2014?

Tereniu, nie muszą być Bory, może być Tomaszów i Spała, ja chętnie odwiedziłabym tamte rejony. Poszukasz taniego ośrodka? I chyba termin miałby być inny. 26-28. 09. 2014. Ja tam mogę zawsze się dostosować, ale muszę wcześniej wiedzieć, żeby sobie robotę rozplanować.

(wypowiedź edytowana przez Malgi 19. lutego. 2014)

od mar.2010

77. A co ze ZLOTEM 2014?

Okazuje się, że z tą Spałą nie tak prosto. Siedziałam z godzinę w necie i ceny na miejscu są z kosmosu. Najbliższy ośrodek z przystępnymi jest w Sulejowie, co daje nam sporą odległość około 27 kilometrów od Spały. W okolicach Spały są agroturystyczne gospodarstwa, niektóre nawet niezłe, ale wszystkie za małe. No chyba, że ja nie umiem szukać, co jest wysoce prawdopodobne, oczywiście. Nie badałam jeszcze okolic samego Zalewu Sulejowskiego. Tam trochę ośrodków powinno być, to może jeszcze poszukam, ale to i tak kilkanaście kilometrów od Spały. Jak coś znajdę, dam znać. :)

od mar.2010

od paź.2004

79. A co ze ZLOTEM 2014?

DOMKI MUROWANE 2osobowe – 35 PLN za osobo/dobę

DOMKI DREWNIANE 3-4osobowe – 30 PLN za osobo/dobę

POKOJE W PAWILONACH MUROWANYCH 2, 3-, 4- osobowe - 25 PLN za osobo/dobę

W przypadku, kiedy zakwaterowanych jest więcej osób niż przewiduje wyposażenie, za każdą następną osobę reguluje się opłatę w wysokości 50% wg cen jw.

Za każde niewykorzystane miejsce do spania reguluje się opłatę w wysokości 50% wg cen jw.

Koszt jednodobowego pobytu to cena jw. + 5 PLN.

Dodatkowo rozliczany będzie koszt energii elektrycznej ( wg wskazań licznika).

Każda cena za pokój lub domek zawiera wstępną opłatę za energię elektryczną w wys 5 zł/os/dobę.

Rozliczenie ilości zużytej energii elektrycznej nastąpi z końcem pobytu.

Ogrzanie pokoju, domku to koszt 10 PLN/dobę*.

Wypożyczenie chłodziarki 5 PLN/dobę*.

Papier toaletowy 2pln/mb

Dzieci do lat 3 bez opłat.

Jednorazowa opłata za psa lub kota wynosi 30 PLN.

POSIŁKI

ŚNIADANIE – 11 PLN (1/2 porcji – 8 PLN) (08: 30)

OBIAD – 18 PLN (1/2 porcji – 12 PLN) (13: 30)

KOLACJA – 11 PLN (1/2 porcji – 8 PLN) (18: 00)

od mar.2008

80. A co ze ZLOTEM 2014?

Majeranku a ile to jest 1 mb papieru toaletowego? pół rolki? czy rolka?

od sie.2010

81. A co ze ZLOTEM 2014?

A ja zrobiłam wstępną kalkulację za 1 osobę tylko z obiadem - gdyby były to Okoniny Nadjeziorne (koło Tucholi) ośrodek Zacisze- Borowiak.

W domku 2 osobowym 78, 50

w domku 3 osobowym 74, 00

w domku 4 osobowym 69, 50

w domku 6 osobowym 61, 00

Kolacje i śniadania we własnym zakresie - domki wyposażone są we wszystko. Nie płaci się dodatkowo ani za światło ani za suszarnię ani za inne atrakcje przewidziane w ośrodku. Są też warunki do gotowania i przerobu grzybów.

Już też wiem, dlaczego nie odzywa się kierowniczka tego ośrodka - po prostu jest tam tylko w sezonie (dlatego tel. jej milczy) i dopiero jak będzie na miejscu można negocjować z nią bezpośrednio cenę. Te ceny są z centrali.

link do strony

borytucholskie24.com.pl

od paź.2004

82. A co ze ZLOTEM 2014?

Małgi to jest metr bieżący (1 mb) policzyliby chociaż w metrach kwadratowych...

od sie.2010

83. A co ze ZLOTEM 2014?

Jeszcze zapomniałam. nie liczyłam noclegów w pawilonach - bo tam nie ma kuchni i wychodzi drożej.

od mar.2008

84. A co ze ZLOTEM 2014?

fwp.spala.pl

DW ŻBIK, MIŚ

od mar.2010

86. A co ze ZLOTEM 2014?

od sty.2007

87. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja optował bym za całodziennym wyżywieniem, we własnym zakresie to mogę zrobić flaszeczkę a nie śniadanie.

od mar.2008

88. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja jednak wolałabym Tucholę. Te ceny to z kosmosu.:- (

od paź.2004

89. A co ze ZLOTEM 2014?

Nocleg w stołówce zapewni całodzienne wyżywienie, Małgi trafiłaś tanie noclegi, możesz podpytać o więcej? lukomie.superturystyka.pl. smakoszgrudziadz.eu

(wypowiedź edytowana przez Marjan33 19. lutego. 2014)

od mar.2008

90. A co ze ZLOTEM 2014?

Mogę jutro zadzwonić:-)

od paź.2005

91. A co ze ZLOTEM 2014?

Oglądałem wszystkie proponowane miejsca. W okolicach Spały ( szczególnie okolice Sulejowa) nie liczcie na grzybobranie. Pojechać na zlot, wypić piwko i pogadać o grzybkach, owszem. To rejon łódzki i pabianicki. Jak tylko grzybek wyskoczy, mamy tam nalot grzybiarzy. Połamane palce u ręki murowane.

Z Sulejowa do Spały kawał drogi. Ani Ania nie przyjedzie ani my do Ani - to 50 km w jedną stronę.

Jeśli miałbym wybierać rejon bliżej Was, poleciłbym Gostynin a właściwie lasy za Gostyninem w kierunku naszej wielkiej rzeki Wisły a raczej zalewu Włocławskiego.

Duninów - nad samym zalewem - tam muszą być ośrodki. Byłem w tamtych lasach kilka lat temu. Grzybów od groma i lasy śliczne.

od mar.2008

92. A co ze ZLOTEM 2014?

Zadzwoniłam, koszt noclegu jednej osoby - 35 zł.

Całodzienne wyżywienie w granicach 35-37 zł:

Śniadanie - 10 w formie szwedzkiego stołu;

Obiad - 17-19 w zależności od jadłospisu;

kolacja - 8 zł.

Może być udostępnione ognisko (opłata 100zł za drewno), może być obiado-kolacja, a w ramach kolacji ognisko lub grill.

Jeden pawilon ma około 40 osób, jest do dyspozycji kuchnia wyposażona w podstawowe naczynia.

Suszarni jako takiej nie ma - kiedyś była, ale nie wiedzą czy jeszcze funkcjonuje.

Myślę, że koszt noclegu + koszt wyżywienia = 70 zł za osobodobę jest bardzo atrakcyjna.

Domki są nieogrzewane i pani nie poleca w chłodne dni, ale jakby była bardzo ciepła jesień, to można by też było z nich skorzystać.

Jak macie więcej pytań to zadawajcie. Wstępnie zabukowałam do 10 marca 40-50 miejsc. Można pobyt wydłużyć i zrobić sobie wczasy grzybowe.

lukomie.superturystyka.pl

(wypowiedź edytowana przez Malgi 20. lutego. 2014)

od mar.2010

93. A co ze ZLOTEM 2014?

Wygląda super! Mnie się podoba i cena i miejsce. Już od kilku lat nie byłam w okolicy i stęskniłam się za Borami Tucholskimi.

od sie.2010

94. A co ze ZLOTEM 2014?

Znalazłam w okolicach Duninowa - jak sugerował Ryszard i fajnie to wygląda. Zainteresowało mnie zwłaszcza - zniżki dla emerytów i po sezonie oraz ostatnia fotografia w galerii.

od paź.2005

95. A co ze ZLOTEM 2014?

Hanad - sanitariat zbiorczy:- (

W tych pokojach gdzie łazienka jest to cena za pokój 2 osobowy - 100 zł

Oferta Malgi - lepsza

od paź.2006

96. A co ze ZLOTEM 2014?

Rysiu są pokoje z łazienkami, skąd ten zbiorczy sanitariat?

Wklejam ze strony ośrodka:

oferujemy rodzaj liczba cena [PLN]

apartamenty 6 osobowe 320-380/apartament

domki całoroczne 2 osobowe 100-120/domek

domki całoroczne 3 osobowe 120-150/domek

domki całoroczne 4 osobowe 160-190/domek

domki kempingowe 2 osobowe 22-27/osoba

domki kempingowe 3 osobowe 30-35/osoba

dom letniskowy 4 osobowe 140-170/domek

Nie łapię tylko dlaczego domek 2 osobowy jest tańszy niż 3 osobowy za osobę.

Trzymamy się północno-zachodniej Polski z wyjątkiem Tomaszowa. To tak jakbyśmy tylko jedną ćwiartkę - górną lewą eksplorowali. Ruszmy w inne rejony. W Polskę idziemy!!!!

I jeszcze doprecyzujmy termin. Bo dwa widziałam i nie wiem jak zaplanować obowiązki.

od mar.2008

97. A co ze ZLOTEM 2014?

Dorotko, myślę, że to Lukomie koło Chojnic jest najlepsze cenowo. W pierwszy wekend października 3-5. 10. 2014

Możemy jechać gdzieś w mazurskie lasy, mnie jest obojętne.

od paź.2004

98. A co ze ZLOTEM 2014?

Małgi, myślę, że Lukomie jest ok! Bardzo chciałem zobaczyć te okolice....

od paź.2006

99. A co ze ZLOTEM 2014?

Mnie również jest obojętne gdzie i jak daleko. Robię trasy po 500-600 kilometrów i jest OK. W wyjazdach Bioforumowych mam zmienników, więc tym bardziej nie ma problemu z odległością. Chodzi mi o to, że przy okazji zlotu można poznać inne lasy i czegoś się o nich dowiedzieć.

od gru.2003

100. A co ze ZLOTEM 2014?

Kiedyś jechałem na zlot 700 km w jedna stronę:-)

od mar.2008

101. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja też:-)

Raz z Wami, a raz sama:-)

od paź.2005

102. A co ze ZLOTEM 2014?

Dorotko. Myślę, że jak przeczytasz tę informację z podanej strony, to zrozumiesz dlaczego trójki są droższe. Oto kopia:

O OBIEKCIE

Do dyspozycji gości: bezprzewodowy internet (Wi-Fi), bezpłatna pralnia, ogólnodostępne łazienki. Na terenie obiektu: parking, wypożyczalnia sprzętu wodnego. Na terenie obiektu także: sklep spożywczo-przemysłowy, miejsce na ognisko, salon gier. Obsługa w języku: angielskim, rosyjskim. Obiekt jest chroniony, monitorowany.

od mar.2010

103. A co ze ZLOTEM 2014?

A czy ja mogę nieśmiało zapytać, czy Malgi zajmie się tym ośrodkiem w Charzykowych, czy wolałaby, żeby zrobił to ktoś inny? Bo dziś już 26 lutego (za niecałą godzinę 27), a my na razie tylko się zgłaszamy, że chcemy pojechać. Czy nie trzeba już rezerwować? Przepraszam, że poganiam, ale ja z tych, co lubią być przed czasem. Już się chyba na starość nie zmienię, więc proszę o wyrozumiałość. :)

od mar.2008

104. A co ze ZLOTEM 2014?

Beatko, ja wstępnie zarezerwowałam ten ośrodek na około 50 osób. Do 10 marca (kiedy wracam do PL) jakby Pani miała jakieś inne propozycje na ten termin to ma do mnie SMS wysłać. Więc na dzień dzisiejszy mamy gdzie przebywać:-)

Tak, że mamy czas na szukanie i rezerwację aż 10 dni.

Osobiście chciałam przekazać pałeczkę organizacji i załatwiania komuś innemu, ale jak nie ma chętnych to pewnie przyjdzie znowu mi załatwiania wszystkich szczegółów.

od mar.2010

105. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja dzielnie szukałam równie taniego w okolicy i jest trudno. Znalazłam ośrodek Cyranka w Czernicy koło Męcikału, który jest porównywalny cenowo, ale ni diabła się tam dodzwonić, bo do nich kontaktu nie ma, trzeba przez Meteor, a u nich nie odbierają. On byłby o tyle lepszy, że tam ludzi dużo mniej niż w Charzykowych, jezioro mniejsze ale cudne a przede wszystkim ośrodek jest w lesie a nie we wsi. Bo wiecie, że W Łukomiu będziemy musieli do lasu autami podjechać. Bliziutko, ale jednak na spacer z samych Charzykowych do lasu trochę daleko, zwłaszcza z pełnymi koszami. :) Ja w okolicy, do kilku lat wstecz, spędzałam każde wakacje, ale nie w ośrodkach tylko na polu namiotowym. Bardzo się cieszę, że tam znów pojadę. Będę jeszcze do tej Cyranki próbowała.

od sie.2010

106. A co ze ZLOTEM 2014?

A może pojechalibyśmy w lasy Włodawskie? Nad jeziorem Białym są ośrodki i ceny niższe niż w Borach i na Mazurach.

od sie.2010

107. A co ze ZLOTEM 2014?

A może tu - Bory i ciekawa cena poza sezonem. Na przykład-pawilon murowany (pokój 2 osobowy) 60 zł i wyżywienie (śniadanie + kolacja) 27zł. razem 87 zł

aos-czernica.pl

od mar.2010

108. A co ze ZLOTEM 2014?

Właśnie wklejałam to samo, kiedy zauważyłam, że już znalazłaś:-) Też mi się podoba. Wcześniej go nie zauważyłam. Mnie się wydaje, że nawet z całodziennym wyżywieniem nie jest drogo, bo 30 zeta nocleg na osobę (przy większych pokojach nawet mniej) a jedzenie całodzienne 37 zeta, czyli razem 67. Dobrze liczę? Bo ja z matmy tylko 3 miałam i to ponad 30 lat temu :)

od paź.2004

109. A co ze ZLOTEM 2014?

cytat:

Dotisz -

(trzymamy się północno-zachodniej Polski z wyjątkiem Tomaszowa. To tak jakbyśmy tylko jedną ćwiartkę - górną lewą eksplorowali. Ruszmy w inne rejony. W Polskę idziemy!!!!

podpowiem Wam (inne rejony): P

lasyjanowskie.com

Przy większej liczbie osób można negocjować ceny zarówno noclegów jak i wyżywienia.

3 - 4 lata temu sama organizowałam tutaj zlot grzybiarzy z zaprzyjaźnionego forum. Lasy przepiekne a i atrakcji trochę (np. można pojeździć po lesie ciężkim sprzętem ze szwedzkiego demobilu... Oczywiście całkiem legalnie, bo jest to organizowane oficjalnie). Mozna również legalnie pojeździć po lesie jeepami lub skorzystać z parku linowego. Rezerwat Imielity Ług jest BAJECZNY.... A są jeszcze inne rezerwaty, do których można się udać z darmowym przewodnikiem.

No i stosunkowo blisko jest do Zamościa z unikatowym Starym Miastem znanym w całej Polsce...

Tak można pisać i pisać...:]

od cze.2009

110. A co ze ZLOTEM 2014?
27.lut.14 16:52
Anna Czapik "czahanka"

A mnie się podoba pierwotna wersja. W okolice Zamościa czy poza W-wę to już bym nie wyjechała. Ale i tak większość będzie decydować.

od maj.2003

111. A co ze ZLOTEM 2014?
27.lut.14 17:07
Anna Kujawa "AniaK"

ja mogę jechać tylko tam, gdzie dojadę w ciągu 4-5 godzin maksymalnie - uwarunkowania rodzinne

Więc Włodawa na razie nie dla mnie:- (

od paź.2005

112. A co ze ZLOTEM 2014?

Z tego wszystkiego tylko te dwie oferty są ( wg mnie) do wyboru. Osobiście spodobał mi się ośrodek wojskowy, czyli Czernica.

Trzeba będzie wreszcie zadecydować. Koniec szukania, grzebania po necie.

Przegłosujmy ośtodek. Daję krótki czas do końca miesiąca.

Jestem za adresem nr 2.

od mar.2008

113. A co ze ZLOTEM 2014?

Ale do Czernicy jeszcze nikt nie dzwonił? I nie wiadomo czy w naszym terminie są wolne miejsca?

Elmuszko, Lasy Janowskie też kiedyś musimy "nawiedzić". Zwłaszcza, że Ciebie by tam nie zabrakło?;-)

(wypowiedź edytowana przez Malgi 27. lutego. 2014)

od sie.2010

114. A co ze ZLOTEM 2014?

Myślę Małgosiu, że październik nie jest już takim miesiącem mocno obleganym ale oczywiście zadzwonić trzeba. Jedno mnie tylko zaniepokoiło - patrząc na mapę pokazuje mi położenie ośrodka w środku miasta a nie przy lesie. W ogóle w okolicy nie ma lasu! Może nie potrafię dobrze zlokalizować na mapie w necie i proszę sprawdź Rysiu aby nie okazało się że do lasu trzeba jechać daleko!

Ja jutro tam zadzwonię i dam znać.

od paź.2005

115. A co ze ZLOTEM 2014?

Kliknij na adres tej Czernicy, potem ---> kontakt. Zobaczysz mapkę na dole. To nie jest ta Czernica koło Rybnika:-)

od mar.2010

116. A co ze ZLOTEM 2014?

Old_Rysiu już rozwiał wątpliwości Hani, a ja jeszcze od siebie dodam, że to z pewnością środek lasu. Wiem, bo byłam. Nie wiem, czy zwróciłaś, Haniu, uwagę, że teraz trzeba dzwonić do Działu Socjalnego ministerstwa, bo telefon miejscowy działa dopiero od kwietnia. Pewnie zauważyłaś, jak i ja, ale wolę się upewnić, żebyś nie ślęczała nad telefonem dziwiąc się, że nie odbierają, niepotrzebnie tracąc czas. Będziemy niedaleko Mylofu. Można będzie skoczyć nad zaporę i świeżego lub świeżo wędzonego pstrąga kupić. Zawsze mieli pyszne. I do Brus blisko, żeby obejrzeć zabytkową chatę kaszubską i do Sworów na cmentarz przykościelny. Tam jest jeden ciekawy nagrobek. Mogę pokazać, jak ktoś będzie chętny. Z resztą kościół też ładny. Jak będzie dobry rok, to grzybów w okolicy braknąć nie powinno. :)

od sie.2010

117. A co ze ZLOTEM 2014?

Dzięki teraz już wiem, że to las. Dzwoniłam do działu socjalnego i pani tam siedząca odesłała mnie do kierownika ośrodka Ryszarda Zabłockiego, który podobno jutro (niedziela) ma być w ośrodku i można się z nim kontaktować. Podaję nr 52 398 16 76. jeśli jutro nikt nie odbierze tam telefonu to po niedzieli (około wtorku) mam dzwonić do kanclerza Pana Bogusława Bąka (oczywiście podano mi telefon). Teraz jest chory.

Ponieważ jutro cały dzień jestem w pracy i na pewno nie będę mogła zadzwonić do ośrodka więc proszę zróbcie to. Jak nikt nie odbierze to po niedzieli będę dzwonić do kanclerza.

od lis.2012

118. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja zadzwonię. Nie pracuję w niedzielę :) Tylko gdybyś Haniu sprecyzowała, bo dziś piątek, czy ten p. Zabłocki będzie i jutro i w niedzielę, czy tylko w niedzielę?

od sie.2010

119. A co ze ZLOTEM 2014?

Beatko, ja pracuję na uczelni i dla mnie weekend to dni pracy od rana do wieczora. Taką informacje podała mi Pani w dziale socjalnym - ma tam być w sobotę i niedzielę - więc próbuj, a jak się nie dodzwonisz to po niedzieli zaatakujemy tego kanclerza. Pomyliłam się - chciałabym żeby jutro już była niedziela!!!!!

od mar.2010

120. A co ze ZLOTEM 2014?

Będę dzwoniła, na pewno. Mam nadzieję, że nie odebrałaś źle mojej :) "buźki". To była radość, że ja nie muszę pracować w niedzielę. Rozumiem twoją tęsknotę za niedzielnym wieczorem w związku z praca weekendową. Sama kiedyś pracowałam w soboty (oprócz całego tygodnia, oczywiście) i wiem, co masz na myśli.

od mar.2010

121. A co ze ZLOTEM 2014?

Dzwoniłam, ale pan, który odebrał powiedział, że szef będzie później. Będę dalej próbowała.

od mar.2010

122. A co ze ZLOTEM 2014?

Rozmawiałam z kierownikiem, ale niewiele załatwiłam. Powiedział, że rezerwacje należy (najlepiej pisemnie, jak się wyraził) załatwiać z rektorem Akademii Marynarki Wojennej, lub kanclerzem (mam nadzieję, że nie kanclerzem Rzeszy), bo to jest ośrodek wypoczynkowy, owszem, ale też szkoleniowy Akademii i oni muszą decydować, bo mogą mieć akurat jakieś szkolenia. Powiedział, że jak wystosujemy pismo to ono w końcu do niego trafi. Wiemy, że kanclerz jest na zwolnieniu lekarskim do wtorku, więc mamy chwilkę czasu, żeby się zastanowić. Można próbować, można też dzwonić do tej Cyranki, którą znalazłam i która jest obok. A można to olać i jechać do Łukomia lub Mikomanii.

Reasumując, powiedzcie czy mam pisać do Jego Magnificencji, czy jak się tam do nich trzeba zwracać, czy jedziemy do któregoś z dwóch wcześniejszych ustaleń. Gdybyśmy wybrali Mikomanię, to:

jesteśmy obok lasu, w odległości spaceru a różnica w cenie to 20 zeta na dobę

dostosowują menu do potrzeb

trzeba jeść wszystkie posiłki, nie ma gdzie ugotować

robią ognisko bez dopłaty

pokoiki są mikro

nie można przetwarzać grzybów, można tylko suszyć

a w Łukomiu

nie wiemy jakie pokoje, pewnie porównywalne

ognisko za stówę, ale nie ma się co podniecać, bo w październiku może być za zimno wieczorem na ognisko

mamy dostęp do kuchni, więc można robić co się chce z grzybów i nie tylko

do lasu trzeba dojechać, choć niedaleko

Może jednak pisać do rektora?

Dajcie znać co myślicie

od paź.2004

123. A co ze ZLOTEM 2014?

Procedura chyba nie do przejścia, nie wiadomo jaki efekt końcowy, myślę, ze szkoda sobie zawracać gitarę..

Pozostaje chyba, znaleziony przez Małgi, ośrodek Łukomie

od gru.2003

124. A co ze ZLOTEM 2014?

spocznij :)

od mar.2010

125. A co ze ZLOTEM 2014?

"Nie spoczniemy, nim dojdziemy, nim zajdziemy, w ciemny las...." :)

od paź.2005

126. A co ze ZLOTEM 2014?

Trudno, Czernica nie wypaliła, został nam ośrodek;

Ma nadzieję, że tak już zostanie:-)

od mar.2008

127. A co ze ZLOTEM 2014?

cytat:

"a w Łukomiu

nie wiemy jakie pokoje, pewnie porównywalne

ognisko za stówę, ale nie ma się co podniecać, bo w październiku może być za zimno wieczorem na ognisko

mamy dostęp do kuchni, więc można robić co się chce z grzybów i nie tylko

do lasu trzeba dojechać, choć niedaleko"

Do lasu w Charzykowach jest niecałe dwa km linią brzegową jeziora. To taki mały spacerek, bo po "prawdziwe" grzyby trzeba troszkę dalej się wybrać.

A z ogniska możemy zrezygnować, albo przywieźć swój węgiel drzewny na jakiegoś grilla?

Albo jednak cofnąć się do Okonin i tamtego ośrodka z suszarnią?

od mar.2008

128. A co ze ZLOTEM 2014?

Znalazłam jeszcze jeden tani ośrodek niedaleko Tucholi, ale tam jest mniej lasów. Chociaż dla nas może by wystarczyło?

http://meteor-turystyka.pl/kregiel-nowy-jasieniec,nowy-jasiniec.html[meteor-turystyka.pl]

kregiel.pl

(wypowiedź edytowana przez Malgi 02. marca. 2014)

od mar.2008

129. A co ze ZLOTEM 2014?

Albo Arkadia, też fajna oferta.

eholiday.pl

od sie.2010

130. A co ze ZLOTEM 2014?

Czytałam jaką to odpowiedź otrzymała Beata ale ja bym się tak łatwo nie poddała. Jutro będę dzwonić do kanclerza - niech on zadecyduje. W wojsku jak i w marynarce jest hierarchia i zapewne podwładni boją się sami podjąć decyzji, więc niech kanclerz sam da nam odpowiedź.

Małgosiu - w jednym z tych ośrodków (chyba w Arkadii) łazienki są w osobnym budynku, w domkach nie ma a w październiku może być już za zimno na bieganie pod prysznic.

od paź.2005

131. A co ze ZLOTEM 2014?

Hanad5 - popieram Twój upór. Jak wywalczysz ten ośrodek, na zlocie stawiam drynka:-) ( plus suwenirek grzybowy).

od paź.2005

132. A co ze ZLOTEM 2014?

W Arkadii eholiday.pl są łazienki w pokojach, ale tych pokoi jest dla nas za mało!!!

od lip.2005

133. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja już nic nie rozumiem!

To mam grać, czy nie grać?

od mar.2008

134. A co ze ZLOTEM 2014?

Grać!!!:-)

Ja myślę, ze Łukomie w Charzykowych będzie dla nas najlepsze.

W tamtych okolicach podobają mi się sosny wejmutki:-)

od gru.2003

135. A co ze ZLOTEM 2014?

Może będę w tych okolicach niedługo to mogę zobaczyć co ciekawego tam znajdziemy :)

od sie.2010

136. A co ze ZLOTEM 2014?

Rozmawiałam dziś z kanclerzem na temat zorganizowania zlotu, był bardzo dociekliwy kto, co, dlaczego tu itp. i dość oficjalny. Po 15 minutowej wymianie informacji i rozmowy wyczułam w jego głosie inny ton (mniej oficjalny) obiecał dać na piśmie odpowiedź (wymieniliśmy się telefonami, mailami, adresami) ponieważ musi popatrzeć w grafiki szkoleniowe itp., aby nic się nie pokrywało. Wypytał nawet o wiek osób, które mają przyjechać - pewnie ma nienajlepsze doświadczenia z młodzieżą. Wysłałam mu maila z stroną forum no i czekamy.

od paź.2005

137. A co ze ZLOTEM 2014?

No i pięknie. Poczekajmy. Myślę, że uda nam się spotkać w tamym ośrodku.

Z moich doświadczeń z ośrodkami wojskowymi, moge powiedziec tylko tyle, że dba się o gości w ośrodku. Byłem kilkakrotnie na wczasach w wojskowym ośrodku ( tam byli lotnicy z Elbląga) w Świerkocinie koło Olsztynka. Tam wszystko działało na 6 z plusem.

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 05. marca. 2014)

od sie.2010

138. A co ze ZLOTEM 2014?

Rysiu specjalnie dla ciebie - pracuję ciężko na tego drinka - przesyłam odpowiedź od kanclerza. Teraz decyzja należy do ogółu.

Szanowna Pani

W odpowiedzi na Pani maila przestawiam warunki zorganizowania zlotu grzybowego w terminie 3-5 października 2014 r. w Akademickim Ośrodku Szkoleniowym AMW w Czernicy.

Minimalna liczba osób – 50.

Koszt noclegu w pokojach 2 i 3 – osobowych – 30 zł brutto od osoby za dobę.

Koszt pełnego wyżywienia (śniadanie, obiad, kolacja) – około 36 zł brutto od osoby.

Rezerwacja wymaga wpłacenia wcześniejszego zadatku (około 10%).

Osobą do dalszych kontaktów w przedmiotowej sprawie jest Pan kmdr Zbigniew Lewkowicz – tel. 606-616-059.

Z wyrazami szacunku

Kanclerz AMW

dr Bogusław BĄK

Czekam na decyzję ogółu.

od mar.2010

139. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja chętnie, ale skąd tu wziąć 50 osób? Dopisze się ktoś?

od sie.2010

140. A co ze ZLOTEM 2014?

To nie tak jest do końca. Rozmawiałam już z kontradmirałem dr Zbigniewem Lewkowiczem i mówiłam o liczbie osób, które zapisały się już teraz na zlot (30) i że jeszcze na pewno ktoś się zdecyduje ale możemy nie osiągnąć liczby 50 osób. Powiedział, że o takich szczegółach będziemy rozmawiać w trakcie - najważniejsza jest zgoda kanclerza i cena. Resztę razem uzgodnimy.

od mar.2008

141. A co ze ZLOTEM 2014?

To w takim razie ja jestem za wojskowym ośrodkiem.

od paź.2005

142. A co ze ZLOTEM 2014?

Super! Podsumujmy:

- koszt zlotu: 30 + 36 = 67 x 2 dni = 134 zł

Zaliczka dla ośrodka:

50 x 13, 40 = 67 zł ( ilość osób x 10% kosztów)

Co by nie napisać, takiej niskiej zaliczki jeszcze nie spotkałem.

Trzeba zatem zmobilizować się i jak najszybciej przesłać tę zaliczkę.

Potrzebne nam konto.

Wariant 1: Hanad podaje swoje konto, ja wpłacam na konto a ona przekazuje je na ośrodek wczasowy

Wariant 2: Hanad podaje nam konto ośrodka a ja wyślę bezpośrednio.

Teraz musimy zorganizować brakujących 20 osób:-)

od sie.2010

143. A co ze ZLOTEM 2014?

Rysiu zagalopowałeś się w tej wyliczance 50x13, 40 = 670 zł

Najpierw muszę uzgodnić z kontradmirałem do kiedy musimy to wpłacić i jeszcze inne szczegóły np. jakieś balety, ognisko wspólną uroczystą kolacje. Dopiero wtedy będziemy wpłacać. Ale nikt na forum jeszcze (oprócz Małgosi i Beaty) nie wypowiadał się co do wyjazdu do tego ośrodka.

od paź.2005

144. A co ze ZLOTEM 2014?

Oj faktycznie. Zero mi uciekło:- (

Ok. Czekamy na dalsze ustalenia.

Co do głosowania na ośrodek - jestem pewny, że reszta z listy się zgadza:-)

To większość starych zlotowych wyg i na pewno przyjadą. Na razie mamy tylko 32 osoby, ale po rozmowach telefonicznych, jeszcze trzy osoby się zapiszą ( oczywiście też ich znamy).

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 06. marca. 2014)

od mar.2008

145. A co ze ZLOTEM 2014?

Haniu, podaję jeszcze raz linka do ośrodka, bo schował się do archiwum.

aos-czernica.pl

Musimy skopiować do tematu listy chętnych na zlot.

Przydałoby się wyliczenie jeszcze ceny obiadu, bo może w piątek niektóre osoby skorzystałyby też z dodatkowego obiadu?

A ja zamawiam od Woodego lejkowce dęte- biorę każdą ilość.

No i jeszcze trzeba zapytać o możliwość zagotowania grzybków.

(wypowiedź edytowana przez Malgi 06. marca. 2014)

od sie.2010

146. A co ze ZLOTEM 2014?

Wklejam link do ośrodka www.aos-czernica.pl[aos-czernica.pl]

Koszt obiadu to ok. 15 zł, śniadanie 12 i kolacja 10

Jeśli chodzi o zagotowanie grzybów - to o wszystko wypytam komandora po niedzieli. Teraz powiedział żeby nie dzwonić bo coś tam ma bardzo ważnego i nie będzie mógł rozmawiać.

od sie.2010

147. A co ze ZLOTEM 2014?

Wracam do tematu zlotu. Myślałam, że przez weekend znajdę na ten temat dyskusję ale...... nic nie ma. Czyżby temat został już zamknięty?

od mar.2008

148. A co ze ZLOTEM 2014?

Myślę Haniu, że nie ma co dyskutować. Wszyscy mogli się wypowiedzieć, pewnie wszystkim pasuje lokalizacja.:-)

Bardzo proszę dowiedz się jeszcze o możliwość przyjazdu z pieskiem?

Wiem, że niektórzy zlotowicze mają czworonogi.

od mar.2010

149. A co ze ZLOTEM 2014?

Waśnie spojrzałam na stronę ośrodka i piszą tam, że ze zwierzętami przyjmują tylko do domków typu szałas, w których nie ma łazienek. Piszą to na samym spodzie strony. Poza tym z info na stronie wynika, ze kuchni w pokojach, które proponuje pan Komandor w mailu do Hani nie ma. Kuchnie są tylko w domkach. Kwestia tego, czy te domki ogrzewane i czy ktoś chciałby w nich mieszkać. Myślę, Haniu, że wszyscy czekają na twoją rozmowę z komandorem, o której pisałaś, że ma się odbyć po niedzieli, czyli jakoś teraz, i dlatego głosu nie zabierali.

(wypowiedź edytowana przez beata_lyszkowska 11. marca. 2014)

od sie.2010

150. A co ze ZLOTEM 2014?

Dobrze jutro zadzwonię i poproszę o odpowiedzi na te pytania.

od sie.2010

151. A co ze ZLOTEM 2014?

Jestem po rozmowie z komandorem i postaram się odpowiedzieć na pytania. W pawilonach murowanych ( a te przewidział w tej cenie dla nas kanclerz) nie ma kuchni. Można korzystać z pomieszczeń na zewnątrz, które pewnie w sezonie letnim służą ludziom na polu namiotowym i tam zarówno gotować grzyby jak również smażyć ryby.

Są również domki. Są tam dwie sypialnie, pokój dzienny, łazienka i kuchnia. Można się dobrać rodzinami i wspólnie zamieszkać. tu nie ma kłopotu z gotowaniem grzybów. Jeśli chodzi o zwierzęta to raczej nie są chętni nawet po sezonie. O tym pisała Beata. Na koniec komandor zaproponował, że może ktoś powinien podjechać do ośrodka i obejrzeć na miejscu jak to wygląda - wtedy na pewno łatwiej będzie podjąć decyzje. Z tym się zgadzam - ale dla mnie za daleko aby tam podjechać. Może ktoś z forum mieszka bliżej i mógłby to zrobić.

od mar.2010

152. A co ze ZLOTEM 2014?

No nie wiem jak wam, ale mnie się wydaje, że jeśli są pomieszczenia na zewnątrz, w których można ugotować, to po prostu glajsko. Ja wolę gotować grzyby i smażyć ryby (rozumiem, że będą tacy, którzy zabiorą wędki, ja nie mam ale chętnie połowię na czyjąś, jak pozwoli) poza pokojem. Mam wrażenie, że niczego lepszego nie znajdziemy, choć może się mylę. Ja bym brała, nawet bez oglądania, chociaż ja ten ośrodek widziałam. Było to, co prawda, dobrych 20 lat temu i tylko z wody, bo akurat pływałam w okolicy "pychówką", ale niczego mu wtedy nie brakowało, wręcz przeciwnie. Można chyba śmiało założyć, że armia od tego czasu nie zbiedniała, mając stałą pozycję w budżecie państwa, i raczej ośrodek nie popadł w ruinę. Co sądzicie? A tak nawiasem mówiąc, to Hania, która organizuje ośrodek, jeszcze się na zlot nie zapisała.:-)

od mar.2008

153. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja tylko wiem, że niektórzy chcą z pieskami przyjechać...:- (

od mar.2010

154. A co ze ZLOTEM 2014?

Myślę, że jeżeli będzie to jeden, dwa pieski i z obietnicą, że właściciel posprząta po piesku (jak każdy właściciel pieska powinien), to da się coś z panami żołnierzami ustalić. Chyba nie będą robili problemów. To przecież nie to samo co sfora psów, których nikt nie pilnuje, prawda?

od sie.2010

155. A co ze ZLOTEM 2014?

Wiesz Beato, nauczona jestem poprzednimi latami nic nie planować, bo z moich planów zawsze są nici. Jak zdrowie mi pozwoli i lekarze to przyjadę na pewno.

Pomogę w organizacji nawet gdybym nie przyjechała, ale dobrze byłoby ten ośrodek zobaczyć na miejscu i wtedy rozmowa z komandorem nie byłaby tak oficjalna - tym bardziej, że w tym czasie nikogo z wczasowiczów już nie będzie a cały ośrodek będzie tylko do naszej dyspozycji.

od mar.2010

156. A co ze ZLOTEM 2014?

No i co? Wszyscy chyba siedzą w domach, po lasach nikt nie biega, bo w całym kraju wiuwa ja na Kielecczyźnie :), a nikt się nie odzywa. Czy ktoś z zainteresowanych forumowiczów mieszka w odległości sprzyjającej odwiedzeniu ośrodka? Ja mam jakieś 360 km, więc trochę daleko. A może jednak nie trzeba się tam wybierać? Co sądzicie? Hania pisze, że dobrze by było. No i jeszcze kwestia dopytania o psy. Wiemy, że są niechętni, ale nie wiemy, czy byliby gotowi tę niechęć zmniejszyć?;) Może można napisać do komandora, żeby go nie denerwować częstymi telefonami? Chyba byłaby wtedy potrzebna informacja ile ma być psów. Wiesz coś na ten temat Małgosiu?

od mar.2008

157. A co ze ZLOTEM 2014?

My planujemy odwiedzić Czernicę, ale chyba dopiero po następnej niedzieli.

Może jeszcze Mirki2 coś ciekawego znajdą?

A może z pieskami do tych domków murowanych 4-5 osobowych będzie można przyjechać?

od gru.2003

158. A co ze ZLOTEM 2014?

W Czernicy Gaborson ma rancho :)

od gru.2003

159. A co ze ZLOTEM 2014?

Dziś byliśmy w Borach Tucholskich i zahaczyliśmy o ośrodek. Oczywiście zamknięty ale poogladaliśmy przez płot-wygląda przyzwoicie. 1 km dalej Gaborson ma domek, więc zajechalismy na kawę. Wojtek zna właściciela i mówi, że ośrodek jest superancki. Wokoło jezioro, las, cisza, którą chłoneliśmy na zielonej trawce sącząć czarny napój. Pozdrowienia z Czernicy:-)

od lut.2007

160. A co ze ZLOTEM 2014?

Ośrodek jest bardzo duży. Posiada dużą jadalnie, kawiarnię prowadzoną przez sympatyczną Krysię. Ośrodek otwiera swoją działalność zawsze na początku maja (długi weekend) i wtedy dopiero można coś zobaczyć. Generalnie ośrodek jest czynny do końca września i dlatego październik to już koniec turnusów. Mieszkać można zarówno w murowańcach (małe domki murowane) lub w domkach drewnianych. Generalnie wszystkie domki wyposażone w łazienkę, WC, lodówkę. Na terenie ośrodka znajduję się kort do tenisa. Istnieje możliwość zrobienia grilla i ogniska. Okres października to jeden z najlepszych okresów dla grzybiarzy, gdyż ten teren jest w okresie letnim bardzo suchy i grzybki generalnie zaczynają rosnąć od końca sierpnia. Ośrodek leży przy jeziorze Kosobudno (rozlewisko Brdy). Po przeciwnej stronie jeziora znajduję się Narodowy Park Borów Tucholskich (cacko). Lasy wokół Czernicy dla mnie są najpiękniejsze. Bardzo czyste i obfitujące w ogromną ilość ulubionych grzybków tj. Wszelakiej maści borowiki, maślaki, kozaki, rydze, opieńki, płachetki itd.

Teraz coś dla Rysia i Małgosi. Jak będziecie się wybierać do Czernicy do dajcie mi znać. Generalni wszystkie weekendy jestem w Czernicy.

od mar.2008

161. A co ze ZLOTEM 2014?

Wojtku, dziękujemy za zaproszenie.:-)

od mar.2010

162. A co ze ZLOTEM 2014?

No a co ze zlotem?:-)

od paź.2005

163. A co ze ZLOTEM 2014?

Hanad5 kieruje akcją zlotową. Jestem pewien, że zlot odbędzie się. Ośrodek faktycznie ładny, co stwierdziliśmy z Malgi podczas weekendu. Tylko zapisywać się i czekać na hasło ''zaliczki''.

Haniu, jesteś szefem organizacyjnym. Do pomocy, jesteśmy na Twoje usługi.:-)

od mar.2010

164. A co ze ZLOTEM 2014?

Ja też jestem pewna, że zlot się odbędzie, ale nieśmiało przypominam, że był niejaki problem z psami. Hania napisała, ze w ośrodku psy są niechętnie widziane. Nie wiemy nadal ile psów miałoby przyjechać i czy Hania ma pytać pana Komandora o nie, czy nie. Rozumiem, że to już ten etap, ze trzeba szczegóły doprecyzować.:-)

od mar.2008

165. A co ze ZLOTEM 2014?

Z tego co wiem to na razie jedna osoba chciałaby z psem przyjechać.

od mar.2010

166. A co ze ZLOTEM 2014?

No to może Hania w wolnej chwili podejmie wątek rozmów z komandorem, dowie się w sprawie pieska, a przede wszystkim w naszej:-)? Dobrze byłoby uzyskać "klepnięcie" rezerwacji, czyli uiścić należność 10% i mieć pewność, że się nie wycofają z oferty. Pewnie większość z nas zajęta przed-świątecznie, ale może da się to jeszcze załatwić? Haniu, może opowiesz o wizycie Malgi i Oldiego w ośrodku, czego życzył sobie pan komandor? Ośrodek się podoba, chcemy do niego i już:-)

od mar.2008

167. A co ze ZLOTEM 2014?

Chciałam tylko dodać, że nie rozmawialiśmy z komandorem, tylko pooglądaliśmy ośrodek z zewnątrz.

od paź.2004

168. A co ze ZLOTEM 2014?

Małgi a lasy wokół obiecujące?

od mar.2008

169. A co ze ZLOTEM 2014?

Majeranku, lasy podobne do Ocyplowych, ale niedaleko są też bardziej mieszane z liściastymi. No i do Tucholskiego Parku Narodowego dużo bliżej.

od lut.2007

170. A co ze ZLOTEM 2014?

Aby trochę przybliżyć wam las wokół ośrodka to przedstawię wam kilka fotek z tej okolicy.

Widok na jezioro latem.

Jezioro Kosobudno nad którym jest ośrodek.

Widok na jezioro zimą.

Widok z tarasu przy kawiarni ośrodka w stronę jeziora.

Oprócz pięknych lasów są i piękne grzyby. Te poniżej zebrane w 15 minut na mojej działce (hodowlane).

W lesie również ich nie brakuję.

Oprócz tego w okolicy wiele więcej atrakcji. Można zamówić wycieczkę bryczką do Narodowego Parku Borów Tucholskich (cena bardzo przystępna - jednorazowo jedzie 4-6 osób).

Również można zamówić wędzone pstrągi (prosto z wędzarni).

Dodam, że okolice są wyjątkowo piękne. Lasy bardzo czyste. W okolicy znajdują się dwa stanowiska kamiennych kręgów (Laska i Odry). I to na razie wszystko. Chcecie wiedzieć więcej to pytajcie.

(wypowiedź edytowana przez gaborson 15. kwietnia. 2014)

od lip.2004

171. A co ze ZLOTEM 2014?

"Oprócz pięknych lasów są i piękne grzyby. Te poniżej zebrane w 15 minut na mojej działce (chodowlane)."

Gaborson, co masz dokładniej na myśli pisząc hodowlane?

od lut.2007

172. A co ze ZLOTEM 2014?

Boguś to taki żarcik. Hodowlane dlatego, że moja działka jest leśną na której mam ogromną ilość drzew (sosny, brzozy, świerki). Po wszystkich wypadach leśnych (grzybobraniach) odpadki z grzybów (po czyszczeniu) są zakopywane w okolicach korzeni drzew. Robię to już od kilkunastu lat. Zauważyłem, że w miejscach w których nie rosły grzyby pojawiły się nowe stanowiska. W ten sposób przeniosłem na działkę mleczaja rydza, maślaki, kurki, gąski zielone, piaskowca modrzaka, borowika sosnowego. Poza tym ilość borowika szlachetnego znacznie wzrosła. Nawet w okresie, kiedy brak go w okolicznych lasach u mnie czuję się dobrze i mam zbiory. Są one zazwyczaj mniejsze jak w okresie gdy dookoła w pobliskich lasach rosną one standardowo. Jednak mnie to zadowala. Dlatego też wszyscy moi znajomi śmieją się, że mam prywatną hodowlę grzybów.

od lip.2004

173. A co ze ZLOTEM 2014?

Tak przypuszczałem:-)

Choć przez chwilę, przemknęła mi przez głowę myśl, że może kupowałeś jakieś paczkowane grzybnie i inne cuda na Allegro i "zapodawałeś" je na swojej działce.

Przeprasza Cię, zgrzeszyłem myślą;-)

od lut.2007

174. A co ze ZLOTEM 2014?

Nie ma sprawy. Ja nie wierzę w te cudeńka z allegro. Ale uważam, że grzyby można "siać" na ich naturalnych stanowiskach. Kiedy wystąpi mikoryza z korzeniami np. sosny, to powstała grzybnia po jakimś czasie może dać owocniki. Pewnie zależy to jeszcze od wielu innych czynników, o których nie mam pojęcia, ala jak na razie to u mnie się sprawdza.

od mar.2008

175. A co ze ZLOTEM 2014?

Muszę potwierdzić słowa Gaborsona.

Widzieliśmy kilka lat temu na działce Wojtka rosnące borowiki i inne jadalniaki.:-)

od mar.2008

176. A co ze ZLOTEM 2014?

Jeszcze przydałoby się dowiedzieć co z opłatami za dzieci (3-5 lat)

od sty.2012

177. A co ze ZLOTEM 2014?

Nieśmiało chciałbym zapytać... W końcu gdzie ten zlot ma być organizowany?

W sumie nie mieszkam aż tak daleko od proponowanych ośrodków i może jak czas pozwoli mógłbym szanowne towarzystwo odwiedzić... Będę śledził rozwój tego tematu, póki co pozdrawiam... Irek

od gru.2003

178. A co ze ZLOTEM 2014?

Czernica kilkanascie km od Chojnic

od mar.2008

179. A co ze ZLOTEM 2014?

od paź.2005

180. A co ze ZLOTEM 2014?

Gaborson do tablicy!

Przyznaj się, że to Twój lobbing zadziałał!

Aleś się chłopie urządził, zlot przy samej chałupie!:-)

od paź.2005

181. A co ze ZLOTEM 2014?

Wojtek, a te pstrągi to mi się wydają znajome;-)

od lut.2007

182. A co ze ZLOTEM 2014?

Areczku smakowały?

od paź.2005

183. A co ze ZLOTEM 2014?

Wojtek, przecież wiesz, że wędzisz najlepsze pstrągi na świecie!

od lut.2007

184. A co ze ZLOTEM 2014?

Jutro idzie partia świąteczna pstrągów + kiełbaski i szyneczki :))

od mar.2010

185. A co ze ZLOTEM 2014?

U was, pewnie tak jak i u mnie (:-)), już po świętach, ale za to przed następnymi i trochę zaczynam się martwić, że Hania się nie odzywa. Jutro postaram się zrobić listę pytań, którą powinniśmy przedstawić komandorowi. Może Hania się odezwie i da znać, czy coś można byłoby przedsięwziąć w związku z Czernicą. Pozdrawiam wszystkich z okazji rozpoczęcia przeze mnie nowego sezonu grzybowego. Znalazłam dziś na własnym trawniku kilkanaście ( na razie) grup czernidłaka gromadnego. On mi daje znać, że zaraz się zacznie.... Oj, kurczę, jak ja się cieszę!!! Wy też?:-)))

od mar.2008

186. A co ze ZLOTEM 2014?

A ja ponawiam pytanie?

Do kogo mamy wpłacać zaliczki? I do kiedy?

od sie.2010

187. A co ze ZLOTEM 2014?

Gosiu, od 3 tygodni jestem w szpitalu. Mam. Nadzieję, że do soboty już wyjdę i wtedy dopiero mogę zająć się wpłatami. Teraz nawet nie mam dostępu do komputera i piszę z telefonu.

od mar.2008

188. A co ze ZLOTEM 2014?

Haniu, przykro mi - nie wiedziałam.:- (

Kuruj się szybko, bo ja już słyszę jak grzyby rosną;-)

Zdrówka życzę i pozdrawiam cieplutko.:-)

od mar.2010

189. A co ze ZLOTEM 2014?

No i kto się jeszcze zapisuje? Dziki pisał, że ma blisko:-) Ala i Bogdan komentują, że ma być fajnie, a sami nie chcą mieć fajnie? Zapisujcie się kochani. Im nas więcej, tym weselej.

od lis.2008

190. A co ze ZLOTEM 2014?
29.maj.14 15:26
ala mikołaj "wink"

noooo... ja jeszcze chyba nie dojrzałam do tej decyzji: D

ale pracuję nad nią;)

wątek zamknięty ⊗ - właściwe miejsce dla dyskusji jest w innych wątkach oznaczonych ⊙ poziom wyżej lub w innym dziale forum
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji