Odwiedzam często fragment lasu położony obok domu znajomych. Jest to las podmokły, wszystkie jego cechy wskazują, że jest to ols porzeczkowy. Drzewostan stanowi praktycznie wyłącznie olsza czarna z podrostem czeremchy zwyczajnej, czarnego bzu miejscami wchodzi czeremcha amerykańska czeremcha. Występuje tu również porzeczka, jednak nie czarna ale czerwona, czarnej chyba w ogóle nie ma. Czy to możliwe że te gatunki się zastępują?
Nerecznica i prawdopodobnie szerokolistna
Ten las podmokły bardziej pasuje mi na łęg olszowy
Sprawdź łuski na ogonku liściowym. Jeśli mają ciemną pręgę to będzie typowany gatunek.
Bardzo dziękuję za pomoc Panów.
Jak napisałem poprzednio, sądziłem że to ols porzeczkowy. To chyba rzeczywiście bardziej łęg olszowy niżowy (Alnenion glutinoso-incanae) niż porzeczkowy, jak myślałem. Zgodnie z atlasem, jest tu m. in. porzeczka czerwona a nie czarna i są też gatunki typowe, jak śledziennica skrętolistna, czartawa pospolita, czeremcha zwyczajna /wchodzi też amerykańska niestety/.
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi.
Znalazłem taki ciekawy mech na olszy czarnej i po długim szukaniu oznaczyłem go jako rokiet cyprysowy. Czy to ten gatunek?
Tak i to w podgatunku Hypnum cupressiforme var. filiforme.
Dziękuję!