bio-forum.pl

Czy czubajeczka czerwieniejąca?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2020

1. Czy czubajeczka czerwieniejąca?
grzybek1
grzybek2
grzybek3
grzybek4
grzybek5
grzybek6

Las mieszany, z przewagą świerka. W pięknym kręgu. Przesyłam na 3 pierwszych zdjęciach w parze z kanią, potem już tylko czubajeczka? Mam wątpliwości, bo trzon po potarciu tylko lekko zmienił kolor, pierścień jakiś taki mikro - może już przysuszony?

od paź.2007

2. Czy czubajeczka czerwieniejąca?

Co Wy z tymi czubajeczkami? Czubajka czerwieniejąca, jak już, a obecnie czubajnik czerwieniejący.

Dziwnie jasny ma ten kapelusz i te łuski takie drobne.

Bardziej to na Leucoagaricus nympharum wygląda.

Jakie przebarwienia na przekroju i po uszkodzeniu blaszek?

od kwi.2025

3. Czy czubajeczka czerwieniejąca?
21.wrz.25 19:36
"Rufi 80"
IMG_20250905_083327

Ten większy to dla mnie kania. Czerwonego koloru nie widzę. Czerwieniejących nie zbieram, ponoć mogą zaszkodzić bardziej wrażliwym

od wrz.2020

4. Czy czubajeczka czerwieniejąca?
grzybek7
grzybek8

Po przekrojeniu i uszkodzeniu blaszek praktycznie nieomal nie ma zmiany koloru - tak jakby lekko kremowe. Pisałam na wstępie, że trzy pierwsze są z kanią dla porównania... Na podstawie atlasu Gerhardta podobieństwo do Leukoagaricus - tam jest tylko americanus, ale trochę trzon inny. Przesyłam przekroje i kapelusza, i podstawy trzonu

od wrz.2020

5. Czy czubajeczka czerwieniejąca?
grzybek9

Rósł w takim kręgu

od maj.2025

6. Czy czubajeczka czerwieniejąca?
21.wrz.25 21:27
"Gucio"

Ja takich nie zbieram, raz widziałem takie kręgi zdaje się w Szczepkach koło Augustowa i niedaleko rosła już normalna kania więc tylko ją wziełem. Troche inne w zeszłym roku widziałem w Tumlinie i też je zostawiłem na miejscu bo jak nie jestem pewny to nie jem. Ja ostatnio mało zbieram kani a z innych czubajeczek to kiedyś jadłem te czerwieniejące. Dla mnie one nie szkodzą ale też nie są takie jak kanie. Popieram pana Jacka i też myślę że to czubajka żółknąca..

od wrz.2020

7. Czy czubajeczka czerwieniejąca?

Obejrzałam na stronie znaleziska pieczareczek i na 99,5% myślę, że to pieczareczka borowa. Spróbowałam na surowo, niezła w smaku. Więc zbiorę i posuszę, mielę grzyby i dorzucam do wielu potraw, więc po prostu dojdą walory zdrowotne, niekoniecznie rewelacyjne smakowo

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji