bio-forum.pl

konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2001

1. konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...
29.wrz.25 15:08
Marek Snowarski "admin"

Odświeżam temat, nieco zmodyfikowany, z ubiegłego roku - pomysł na coś w rodzaju nieustającego konkursu na najlepsze wpisy z grzybobrania.

Ramowe założenia takie:

- przez 7 dni od złożenia wpisu każdy zalogowany użytkownik może oddać jeden głos na wyróżnienie doniesienia,

- w trakcie konkursu (przez 7 dni) doniesienia częściej wskazywane będą wyróżnione ekstra,

- podsumowanie: każdego dnia jest robione podliczenie głosów oddanych przez 7 dni (tj. zamykamy głosowanie na starsze wpisy) i N% (powiedzmy 5% najwyżej ocenianych przez społeczność) wpisów jest docenianych/nagradzanych "pucharkiem grzybiarzy" ze stosownymi bonusami (w sumie tydzień, gdy z pucharkiem i pokazywalne na mapie)

- admin może przyznać pucharki poza konkursem co będzie czynił z rzadka, a nie jak teraz, z długimi przerwami, gdy akurat ma więcej czasu i niestety często wg niejasnych i mało czytelnych nawet dla samego admina kryteriów

- czyli będzie sprawiedliwiej i bardziej obiektywnie (zgodnie ze społecznym odczuciem)

- wyróżnione przez społeczność doniesienia (o najwyższych notowaniach zgromadzonych przez 7 dni) mogą być stosownie oznaczone np. "3. miejsce w konkursie 2025.9.29"

od kwi.2001

2. konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...
29.wrz.25 17:50
Marek Snowarski "admin"

Wdrożenie mechanizmu konkursowego będzie stopniowe.

Teraz jest uruchomione dawanie głosów na doniesienie (jasnożółty przycisk "zagłosuj"), gdy są jakieś głosy podana jest ich liczba.

Co do rozstrzygnięć konkursu. To w okresach gdy ruch jest niewielki konkurs nie będzie rozstrzygany codziennie, ale po zebraniu się pewnej minimalnej liczby (50 do 100?) wpisów, a by było sprawiedliwie, na dany wpis będzie można głosować do 7 dni od dodania doniesienia.

W najbliższych dniach pojawi się strona z bieżącym rankingiem i mam nadzieję, że po tygodniu będzie już cała maszyneria konkursu (zajęte miejsce, pucharki, oznaczenie laureatów).

od cze.2025

3. konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...
29.wrz.25 19:21
"fungi"

Znowu te lajki.

Zastanawiałam się ostatnio czy jest sens przedłużać subskrypcję i żałuję że to zrobiłam.

Facebook 2, welcome 🤦

od wrz.2024

4. konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...
29.wrz.25 21:19
"Feple"

Zdaję mi się że taki ranking wpisów nie będzie dobry.

Taki system nakłada na użytkownika dużo presji co do jakości wpisu, a niektórzy nie mają poprostu czasu aby wypieścić swój wpis co do słowa, aby może dostać wyróżnienie. Wydaję mi się że pisanie tak "na luzie" jest dobrą cechą tego forum, bo nikt nie ocenia cyferkami twojego wpisu. Plus nie sądzę żeby rywalizacja dobrze wpłynęła na stosunki między użytkownikami.

Ps. Jeżeli taki system zostałby by wdrożony to według mnie powinien być jakąś poboczną częścią forum i nie być fragmentem który jest domyślnie pokazywany użytkownikowi

od kwi.2025

5. konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...
29.wrz.25 21:25
"Rufi 80"

Trochę się nad tym pomysłem zastanawiałem i mam mieszane uczucia. Moim zdaniem będą lajkowane osoby "bardziej popularne" na portalu, a chyba nie o to chodzi. Dla mnie najważniejsza jest pomoc w identyfikacji, którą tu pozyskałem i dzielenie się nią dla innych portalowiczów. Oczywiście fajny komentarz mile widziany

od kwi.2001

6. konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...
30.wrz.25 07:30
Marek Snowarski "admin"

Dziękuję za wszystkie uwagi i wyrażone obawy. Ważne że Wam się chciało nimi podzielić, to pomaga w pracy. Uwzględniam je i odpowiadam.

Ludzie są różni i różne mają potrzeby. Z wcześniejszych doświadczeń dotyczących wprowadzenia "pucharków - wyróżnienie doniesienia" i ustawienia "obserwacji grzybiarza - serduszka" wynikało, że dla niewielkiej części użytkowników były one dużą atrakcją, dla chyba równie niewielkiej obawą i odczytaniem jako stres/presja, a dla większości obojętne.

Podobne będzie chyba z polubieniami doniesień.

Już uwzględniłem część obaw zmniejszając widoczność i "nachalność" przycisku polubienia. Ułatwiłem też lajkowanie, przez rezygnację z formularza potwierdzenia - wystarczy teraz tylko "pacnąć". Element pokazujący wyniki podsumowań też nie będzie zbyt widoczny i postara się być atrakcją tylko dla zainteresowanych zabawą.

Podstawowy dla tych stron jest walor informacyjny i ten nie zmniejszy się, lecz mam nadzieję, że nawet odrobinę wzrośnie.

Zarówno obserwacje, pucharki, jak i polubienia doniesienia mają większe znaczenie praktyczne/informacyjne niż zabawowe (to też oczywiście jest):

- Ustawienie przez danego użytkownika obserwacji-serduszka pozwala nie przegapić wpisy grzybiarzy z naszej okolicy lub kręgu towarzyskiego.

- Ustawienie przez moderatora wyróżnienia/pucharka pozwala, jak sama nazwa wskazuje, na zwrócenie uwagi na szczególnie wartościowe informacyjnie wpisy.

- Wprowadzone "polubienia/lajki dla doniesienia" przez użytkowników ma za główny cel uspołecznienie/zobiektywizowanie procesu zwracania uwagi na szczególnie wartościowe informacyjnie wpisy, bo moderator czasami po prostu nie wyrabia się czasowo albo działa ze znacznym opóźnieniem.

Mam nadzieję, że obawy szybko miną i po prostu większość niezainteresowana tym mechanizmem będzie ignorować dodatkowy gadżet przy doniesieniu. A wszyscy skorzystają na wyróżnianiu bardziej nośnych informacyjnie wpisów.

od mar.2025

7. konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...
30.wrz.25 20:56
"GrzybiarzBP"

4 polubienia = wyróżnienie na żółto :)

od kwi.2001

8. konkurs, pucharki za lajki, co by tu ulepszyć ...
30.wrz.25 23:19
Marek Snowarski "admin"

Sherlok Holms by się zawstydził :)

To tak doraźnie. Zanim mądrzejszego systemu nie zrobię, adaptującego się do bieżącej średniej ilości lajków, tak aby ok. 1/5 było podświetlonych.

Po tygodniu część będzie rodzić pucharki.

A że w tym tygodniu wyłączają prąd od 8 do 15 bo słupy wymieniają, to prace będą szły wolno.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji