Proszę o pomoc w identyfikacji. Znalezisko z 16.08.25 przy leśnej drodze w towarzystwie modrzewi, świerków, jodeł, buków na pierwszy rzut oka przypomina borowika usiatkowanego ale ciemna barwa kapelusza nie do końca mi pasuje i z tąd skojarzenie z borowikiem ciemnobrązowym, kapelusz zamszowy. Jakieś 3 lata wcześniej w niewielkiej odległości od opisywanego znaleziska spotkałem bardzo podobny egzemplarz, również przy leśnej drodze. Bywam w tych lasach dosyć regularnie i tylko trafiłem te 2 sztuki co może sugerować że to jest dosyć rzadki grzyb.
Jak dla mnie, to "stary" borowik usiatkowany. Nie raz znajdowałem te borowiki z dużo ciemniejszymi kapeluszami, niż to w książkach piszą.
Dla mnie to też nie jest borowik ciemnobrązowy. Kapelusze jak i trzony jak u rozmaitych grzybów są różne w zależności od tego czy to jest stary czy młody okaz grzyba czy też warunków atmosferycznych a także miejsca znalezienia danego okazu czy byl schowany pod liśćmi czy w miejscu nasłonecznionym i też koło jakich drzew, krzewów czy rodzaju gleby. Ja też zbierałem borowiki o różnych kolorach a i też o dziwnym zapachu czy później co zmieniały barwy spodu kapelusza od mokrych zlotoborowików. Ten borowik właśnie przypomina mi tego co znalazłem w Cybulicach Małych choć akurat tamten trzon miał prawdziwka a nie borowika usiatkowanego. Może te połączenie tych rodzaji drzew modrzewia, jodły, buka koło których rósł ten Twój borowik usiatkowany wpłyneło na jego kolor kapelusza.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie i rozwianie moich wątpliwości. Jak do tej pory trafiałem usiatkowane o jaśniejszych kapeluszach i z tąd chwila zastanowienia.