bio-forum.pl

Gagea villosa

bez logowania - można przeglądać

od lip.2024

1. Gagea villosa
IMG_4249
IMG_4252-1
IMG_4267
IMG_4269
IMG_4275

Znalazłem kilka stanowisk Gagea villosa koło Chełma na Lubelszczyźnie. Na mapce w atlasie jest tam rzadki, znalazłem tylko jedną pracę z 1996 w której ten gatunek wymieniony jest tylko raz jako bardzo rzadki. W sumie nie znalazłem żadnych innych informacji, zastanawiam się jak się ma w rzeczywistości. Myślę że może być częstszy tylko nikt nie szuka chwastów końcem marca a później bardzo ciężko go zauważyć.

od wrz.2004

2. Gagea villosa
9.kwi.26 23:07
Marcin Piątek

To Stawska Góra?

od lip.2024

3. Gagea villosa

Tak. Często tam jeżdżę. Gagea villosa znalazłem w dwóch miejscach na graniczących polach gdzie planowana jest budowa wielkopowierzchniowych farma paneli fotowoltaicznych.

RDOŚ wydał opinię o konieczności przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko i sporządzenia raportu przez inwestora. Do tej pory jednak do RDOŚ nie wpłynął wniosek o uzgodnienie warunków realizacji tej inwestycji.

We wstępnej inwentaryzacji nie stwierdzono obecności rzadkich gatunków wilczypieprz roczny, czyściec roczny, przewiercień okrągłolistny czy złoć polna które udało mi się tam znaleźć.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji