bio-forum.pl

Korzenie traw o silnym zapachu

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2020

1. Korzenie traw o silnym zapachu
1.maj.26 14:20
Szymon A. "Neurotyk"

Chciałbym zapytać o pewne zjawisko, którego często doświadczam przy odchwaszczaniu ogródka. Czasami, przy wyrywaniu traw z ziemi, roztacza się z ich korzeni silny zapach, przypominający ziołowe maści rozgrzewające w stylu maści końskiej. Mam wrażenie że nie jest to cecha przywiązana do gatunku, chociaż często występuje przy usuwaniu np. Holcus lanatus. Czy zapach ten jest efektem działalności jakichś grzybów, lub owadów/roztoczy bytujących w towarzystwie korzeni?

od maj.2025

2. Korzenie traw o silnym zapachu
5.maj.26 14:51
"Corynephorus"

Ten zapach powodowany jest uwalnianiem się organicznych związków lotnych. Dla Holcus powstała praca w której co nieco było na ten temat napisane (Opposite metabolic responses of shoots and roots to drought. Sci. Rep. 2014).

Ogólnie intensywność tego zapachu zależy od czynników działających na roślinę (np.: powodują zwiększoną syntezę tych związków) oraz warunków w jakich to wąchamy. W ciepłe dni zapach poczujemy oczywiście szybciej (przykładem mogą być kwiaty fiołka wonnego). Poza tym przy odpowiedniej wilgotności niektóre nuty zapachowe stają się bardziej wyraźne.

Dla wielu dwuliściennych zapach też jest mocny i nie zawsze przyjemny, np.: według mnie chabry mają korzenie o dość nieprzyjemnym zapachu.

od kwi.2020

3. Korzenie traw o silnym zapachu
8.maj.26 13:24
Szymon A. "Neurotyk"

Zaobserwowałem, że występowanie tego zapachu jest bardziej sprzężone z miejscem w ogrodzie niż samym gatunkiem. Są, miejsca w ogrodzie, w których ten sam gatunek ma korzenie pachnące ziemią, a w innym mają zapach z wątku o odurzającym wręcz stężeniu

od kwi.2020

4. Korzenie traw o silnym zapachu
8.maj.26 13:49
Szymon A. "Neurotyk"

Ok, wygląda na to, że znalazłem winowajcę, a raczej winowajczynię. Jest nią prawdopodobnie Tomka wonna, która występowała w pobliżu sprawdzanych traw i już sama obecność jej w pobliżu przesącza korzenie innych roślin swoim aromatem. Przy większych kępach Tomki, zapach korzeni jest tak silny, że prawie przyprawia mnie o zawroty głowy. Nie skojarzyłem go z kumaryną, bo w takim stężeniu czułem bardziej nuty ziołowe niż siano, którego zapach znam z części nadziemnych Tomki

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji