bio-forum.pl

Projekt na iNaturalist agregujący gatunki z GRej i garść uwag taksonomicznych

bez logowania - można przeglądać

od lip.2024

1. Projekt na iNaturalist agregujący gatunki z GRej i garść uwag taksonomicznych

Cześć,

Ostatnio założyłem na iNaturalist projekt, którego zadaniem jest automatyczne wyłapywanie z platformy obserwacji gatunków znajdujących się w Rejestrze GRej. Pomyślałem, że udostępnię efekty tej pracy na forum, bo może komuś taki dodatkowy "radar" w terenie również się przyda.

Wiadomo oczywiście, że samo wrzucenie przez kogoś zdjęcia na iNat niczego nie załatwia i grzyb nie trafia z automatu do Rejestru – tym bardziej że wiele z tych gatunków wymaga potwierdzenia (np. mikroskopowego), a same obserwacje w aplikacji bywają po prostu błędnie oznaczane. Projekt może raczej posłużyć jako sito – jeśli w gąszczu codziennych zgłoszeń uda się wyłapać czyjeś wyjątkowo ciekawe znalezisko, zawsze można do takiej osoby napisać, dopytać o szczegóły i zaproponować pobranie owocnika, aby ostatecznie można było przekazać eksykat do kustosza w celu oficjalnego zgłoszenia.

Samo zestawienie listy poszło sprawnie, ale zderzenie polskiego nazewnictwa z globalną taksonomią iNaturalist ujawniło trochę problemów. System przy imporcie odrzucił 17 pozycji, co wymagało ręcznych poprawek. To całkiem ciekawe zjawisko, dlatego dzielę się uwagami:

Drobne jednostki taksonomiczne: iNaturalist często ucina klasyfikację do głównego gatunku. Baza ma duży problem z odmianami (var.) – system ich w ogóle nie posiada, tych jednostek po prostu tam nie ma (np. Inocybe cincinnata var. major czy Hygrocybe conica var. conicopalustris). Nieco lepiej jest z formami (f.), gdzie ostatecznie udało mi się ręcznie „przepchnąć” Stropharia rugosoannulata f. lutea.

Braki w bazie i synonimy: Część gatunków trzeba było podpiąć pod nowsze lub starsze synonimy (np. Lyophyllum platypum weszło jako Tephrocybe platypus). Zaskoczeniem był Coprinellus dilectus, który prawdopodobnie funkcjonuje tam pod nazwą Coprinopsis erythrocephala. Ponadto, kilku rzadkości system w ogóle nie widzi (brak m.in. Corticium erikssonii, Lachnum subreynoutriae, Ramaria fagicola).

Zostawiam linki, gdyby ktoś chciał podpiąć sobie ten projekt do ułatwienia własnych poszukiwań. Pełną listę 17 odrzuconych gatunków i wprowadzonych przeze mnie poprawek zamieściłem w dzienniku projektu.

podgląd projektu

Pozdrawiam!

od paź.2023

2. Projekt na iNaturalist agregujący gatunki z GRej i garść uwag taksonomicznych

Uznanie dla wykonanej pracy

od wrz.2005

3. Projekt na iNaturalist agregujący gatunki z GRej i garść uwag taksonomicznych

Coprinellus dilectus i Coprinopsis erythrocephala to kompletnie inne gatunki.

od lip.2024

4. Projekt na iNaturalist agregujący gatunki z GRej i garść uwag taksonomicznych

Dziękuję za wiadomość, zasugerowałem się tekstem:

• Czeklista [105] synonimizuje ten takson z czernidłakiem różowawym (Coprinopsis erythrocephala); w mycobank. org to samodzielne gatunki. [MS (2022-11-13)]

Na iNaturalist nie ma w takim razie Coprinellus dilectus.

od paź.2019

5. Projekt na iNaturalist agregujący gatunki z GRej i garść uwag taksonomicznych
16.cze.26 15:28
Tomasz Sobczak "JADF88"

Cieszę się, że iNat zyskuje coraz większą popularność. Co do jakości identyfikacji - staram się weryfikować wszystkie okazy z Polski i na ten moment mam ok 19tys identyfikacji :) Oczywiście nie jestem nieomylny i jak się znajdzie coś ciekawego, to proszę innych o pomoc, sam też raz na jakiś czas coś wrzucę.

od lip.2024

6. Projekt na iNaturalist agregujący gatunki z GRej i garść uwag taksonomicznych

Cóż próbowałem to naprawić ale jednak na Inat nie da się zrobić Grejowego projektu, przynajmniej takiego dokładnego, nie miałem pojęcia że zdarzały się przypadki dodawania pospolitych grzybów jak żółciak siarkowy ale rosnący na cisie, co w zasadzie sprawia że w takim projekcie gdyby brać każdy gatunek z greja znajdzie się mnóstwo pospolitych. Mogę więc ewentualnie polecić inny projekt do szukania "inaturalist.org" ale tam nie będzie gatunków nowych dla polski bo opiera się tylko na czerwonej liście. Także spraw jest problematyczna, raczej nie do rozwiązania.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji