Na życzenie Szymona. Siedlisko ruderalne - wjazd do mojej posesji we wsi Krutyń w Puszczy Piskiej. Cechy przemawiające za Koeleria grandis:
- plewy i plewki zaostrzone,
- długość wiechy 11 cm,
- wiecha w dolnej partii porozrywana,
- długość kłoska powyżej 6 mm,
- luźnokępkowa
- pochwy liściowe w nasadzie pędu postrzępione,
- nasad pędu plus minus zgrubiała (?)
tylko podnoszę, żeby było widać
Może jednak ktoś się wypowie?
Osobiście nie miałem szansy zobaczyć ale mnie wychodzi Koeleria grandis
Dzięki Piotrze za odzew
Myślę Andrzeju, że słaby odzew wynika z tego, że nie mamy "trawologa" na forum.
Zgadzam się z Piotrem, że to K. grandis. Porównując ikonografię w Atlasie flory polskiej, kształt plew i plewek wskazuje na ten gatunek.
Dodam jeszcze tylko, że brakuje dobrego klucza do traw, co może zniechęcać do ich oznaczenia. Mam kilku znajomych bardzo dobrych florystów, ale gdy im chcę podesłać np kostrzewę z grupy ovina to od razu słyszę tylko nie te gatunki!!! Pamiętam jak w latach 70-tych studiowałem leśnictwo na SGGW, to odnośnie traw krążyło takie powiedzonko. "Na trawach to się znają tylko krowy i dr Zaręba", który uczył nas botaniki.
Dziękuję Błażeju za uwagi dotyczące zadanego problemu.
Tak, problem braku dobrych kluczy przejawia się też tym, że w dostępnych opracowaniach istotne cechy u różnych autorów są często opisywane i ilustrowane odmiennie, czasem wręcz sprzecznie.
Nie lubię oznaczać traw: D
O tym, że rodzaj Koeleria to trudny rodzaj przekonałem się, kiedy pewna pani botanik usiłowała z kluczem rewidować nasze muzealne okazy zielnikowe. Mówiąc prościej wymiękła i rewizja zakończyła się fiaskiem. Zawsze coś nie pasowało przed ostateczną decyzją.